Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kako je Jurica Jelavić iznenada otkrio struku
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kako je Jurica Jelavić iznenada otkrio struku

Nakon što je sudjelovao u propisnom blamiranju Društva arhitekata na slučaju Prva voda, zbog čega je nastupila revolucija, te nakon što je mjesecima predstavljao Kerumovu sjenu, ovaj arhitekt sada se zgraža nad 'pritiskom političkih elita'

PONEDJELJAK Metla

Kad je metla stigla do Jenkija i plaže Obojena, priznajemo, osjećaji su se pomiješali: s jedne strane logično je pozdraviti neselektivno uvođenje reda i nadati se da će akcija potrajati i dalje, pa zahvatiti i ostale - a među njima i HDZ-u bliske igrače na Trsteniku i Kašjunima.
S druge strane, teško je ne primijetiti da je nastradala jedna od samo dvije gradske plaže na kojoj nas nitko nije maltretirao ležaljkama, suncobranima i ostalim gluparijama, gdje se gradski svijet normalno mogao parkirati, kupati ili naprosto sjediti na suncu, i gdje su kroz desetljeća nastale hrpetine uspomena. Kvragu, samo onih par kvadrata betonske bine skoro je zaslužilo biti proglašeno kulturnim dobrom.

Ukratko, Jenki se u održavanju Obojene pokazao sposobnijim od svih gradski vlasti dosad zajedno, a ovoj plaži za razliku od Žnjana nisu trebale ama baš nikakve intervencije, osim uklanjanja dviju limenih kutija i malo boljeg organiziranja parkiranja.

Rušenje smo ovog tjedna riješili, ali pitanje je - što sad? Za razliku od Žnjana, za koji se sprema i privremeno i trajno rješenje, Obojena nekako visi...

UTORAK Reklama

Gradska uprava još uvijek nije objasnila kojeg vraga joj je trebao još jedan službenik za odnose s javnošću, da su čak iz Dubrovnika u Banovinu dovukli stanovitu Kristinu Vegar Čuvalo.

Ne znamo ni što točno gospođa radi, ali valjda nije baš ona autorica ideje da se gradonačelnik - rečeni AKO - u medijima počne reklamirati plaćenim oglasima, uz to još u obliku amaterski složene kompilacije starih vijesti. Ali znamo da je sve plaćeno gradskim, našim novcem.

Podsjetilo nas je na one navodno velike marketinške i PR gurue iz Županije, to su njihove metode.

SRIJEDA Blokada

Andri Krstuloviću Opari zasad ne treba veliki marketing i reklama jer svaki njegov konkretan korak, koliko god bio malen u odnosu na zdrav razum, za Split predstavlja kvantni skok unaprijed. Što samo govori kakve je početne pozicije zatekao, kakve nakupine molekula su nam proteklih godina vodile grad i kako su nam gotovo svi kriteriji potpuno nestali.

Ovog tjedna imali smo zanimljiv slijed događanja u Vukovarskoj ulici, na onom slijepom crvuljku ispred jednog šoping centra. Najprije su redari odlučili stati na kraj ilegalnom parkiranju autobusa, pa je gazda imao vrlo nervoznu reakciju, pa su ovi to dali u javnost i efektno ga posramili.

Bila bi to samo jedna crtica da već sutradan isti taj oslobođeni prostor nisu opet zauzeli parkirani automobili, oni koje kolokvijalno nazivamo 'samo ću sekund'. I opet zablokirali kompletan gradski prijevoz.

Ne, ni stotinu Opara ni jedan komunalni redar po glavi stanovnika ovom gradu neće pomoći ako sami ne odlučimo biti civilizirani.

ČETVRTAK Iščekivanje DORH-a

Jubilarna stota najava uvođenja reda i na Pazaru ovaj put se barem simbolično počela ostvarivati micanjem nekoliko limenih trafika koje su doslovno zarobile stoljećima staru fontanu na usjeku pruge, tamo gdje su kaos i bezakonje proteklih godina najočitije i najbrutalnije metastazirali.

Pravu pazarsku revoluciju ne možemo očekivati još najmanje tri godine, koliko traje koncesija kojom smo sve gradske tržnice i ribarnice za bijednu lovu predali na upravljanje privatnicima, bivšim direktorima gradskih tržnica. Možda bi bilo lakše da na početku Kerumovog gradonačelničkog mandata nepoznat netko nije krivotvorio odluku Gradskog vijeća i 'Hipposu' ugovorom omogućio dodatnu zaštitu.

Tko će zaštiti grad? Državno odvjetništvo koje već godinama, kao, čačka po tom kriminalu?

Zvuči blesavo.

PETAK Horor

A splitski studenti, buduća intelektualna elita Splita i Hrvatske, brucošijadu u domu kojeg su sami nazvali po Franji Tuđmanu začinili su ni manje ni više nego cajkama Svetlane Ražnjatović Arkan. Mašala.

Na stranu horor od glazbenog neukusa, još više zabavljaju naknadne reakcije po kojima nitko od organizatora pojma nije imao ni tko u domu nastupa, ni što će svirati.

Studiozni su, nema šta.

SUBOTA Šampion

Titula bizarnosti tjedna ipak pripada Jurici Jelaviću, arhitektu i bivšem predsjedniku Društva arhitekata Splita, koji je u Slobodnoj Dalmaciji nastupio s programatskim intervjuom i zgražanjem nad činjenicom da 'umjesto struke, o urbanizmu u Splitu odlučuju političari'.

Jelavić, onaj isti Jurica Jelavić koji je kao predsjednik DAS-a propisno osramotio vlastitu struku u slučaju pokušaja gradnje na Prvoj vodi na Marjanu, zbog čega je nastala pobuna mladih arhitekata i nastupilo njegovo svrgavanje.

Jelavić, onaj Jelavić koji se u predizbornoj kampanji od Željka Keruma nije udaljavao na više od dva metra.

Sada je valjda skontao da je, dijelom upravo zahvaljujući novoj i svježoj ekipi u Društvu arhitekata, stručnost opet 'in', a bogme se i s nestrpljenjem čeka ime novog glavnog urbanista u gradu. Pa, eto, on je na raspolaganju.

I računa prije svega na kratko pamćenje.

NEDJELJA Berba

Trpanje stranačkih i rođačkih kadrova u razna upravna vijeća i nadzorne odbore, u skladu s uobičajenom koalicijskom praksom, ovog tjedna nastavljeno je dosta bezobraznim guranjem drugog ešalona HDZ-ovaca i kerumlija u Vodovod, Lovrinac, Spalatum DMC i Zlatna vrata. Prosperira se strogo po hijerarhiji, analni alpinizam isplati se.

Nije da nešto žalimo za njihovim prethodnicima za kojima je povučena voda, dapače, ali priznajemo da nam nedostaje Ivo Baldasar koji je barem bio iskren i kada je zapošljavao po partijskoj liniji, to je objašnjavao njemu svojstvenim izjavama poput: 'Pa upravo tomu služe političke stranke'.

Da, istina je. A naivci služe da se navuku na predizborne floskule o stručnosti i viziji, da se svađaju oko dilema poput 'most ili 'tunel' i budu iskorišteni kako bi odabrana ekipa pokupila vrhnje.

Vaša reakcija na temu