Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako je Ultra ponizila Split i kako su gradonačelnik i župan tome pomogli
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kako je Ultra ponizila Split i kako su gradonačelnik i župan tome pomogli

Nije dosta da se skoro cijeli festival vodi na daljinski iz Zagreba, sad su još Ževrnja i Baldasar otišli 400 kilometara daleko kako bi se poklonili njegovim vlasnicima

PONEDJELJAK Gnijezdo

Nije ni prva ni zadnja, ali bogme svejedno je zanimljiva: kćerka gradskog i županijskog vijećnika Damira Ćosića zvanog Roda uspjela se zaposliti u Splitskoj obali. Gradska tvrtka velikodušno ju je prigrlila nakon što je izvisila u Županijskoj turističkoj zajednici, točno u trenutku kada je Roda okrenuo leđa HDZ-u i razvio strasnu ljubav prema Ivi Baldasaru.

Kud otac, tu i ona: solidno kvalificirana djevojka u budućnosti će biti zadužena 'prikupljanje i odnos inkasa' s onih nekoliko manjih parkirališta. Nije nešto, ali ugovor traje na neodređeno, pa će tako trajati i kada Baldasar i Roda odlepršaju i budu trajno zaboravljeni.

Prave razmjere zapošljavanja i uhljebljivanja u komunalnim tvrtkama i ustanovama vjerojatno ćemo doznati tek nakon što se promijeni vlast u gradu, ili ukoliko se čak i prije toga sistem jednostavno raspadne. Nema, naime, ni teoretske šanse da bi i bogatiji i sređeniji grad izdržao ovakvu navalu predatora u pohodu na javne položaje i lovu - pitanje je samo u kojem trenutku će balon puknuti.

Dotad nam ostaje samo gledati kako se ekipa pravi blesava i bez natječaja ili kriterija trpa svoje ljude na gradske jasle, kao da sutra nikada neće doći.

UTORAK Poniženje

Organizatori Ultra festivala odvalili su zvučnu šamarčinu svom gradu-domaćinu: kao da nije dosta da se praktički cijela stvar vodi iz Zagreba, da se usred ljeta 'uvozi' s kontinenta radna snaga čak i za najjednostavnije poslove, da splitski ugostitelji ili prijevoznici ne mogu prismrditi Poljudu i da su sve prateće službe regrutirane u glavnom gradu, ovog tjedna ondje su prebacili čak i konferenciju koja služi kao glavna najava festivala.

Ako je njihov postupak bio uvredljiv, kako tek opisati ponašanje župana Ževrnje i gradonačelnika Baldasara, koji su zbog ovoga pojurili prema metropoli i ostavili dojam kao da idu na noge velikim gazdama?

Jadno?

SRIJEDA Naš proizvod

S druge strane, ni župan ni gradonačelnik nisu se udostojili pojaviti na Blagaićevom 'Croatia Boat Showu', sajmu koji je nekako preživio opću nautičku katastrofu proteklih godina, dogurao do svog osamnaestog rođendana i s vremenom stavio Split na svjetsku mapu u ovoj uskoj tržišnoj niši.

Istina, svojom veličinom sajam je daleko od svojih slavnih dana, a bogme mu nedostaje i kakav Kerum koji će proizvesti incident na otvaranju i privući obične ljude da obrate pažnju na ono što im se događa u dnevnom boravku, ali mora se priznati da se sve skupa idealno poklopilo na Zapadnoj obali. Sve to lijepo izgleda, možda je i bolje da gradske i županijske glavešine ne kvare prizor...

ČETVRTAK Potpis

U Vili Dalmacija Splićani ni dosad nisu mogli previše guštati - osim u iznimnim, izuzetnim i strogo kontroliranim okolnostima - a ubuduće se i s time mogu pozdraviti. Gradonačelnik je najavio da će i najljepši gradski kompleks ići u njegov famozni režim plodouživanja. Prevedeno, u privatne ruke.

A manje od tri godine prošlo je otkako je on sam obećao - dapače i potpisao - da će Vilu otvoriti za javnost, ako ništa onda rušenjem onih groznih zidova i formiranjem šetnice do Kašjuna.

Mašala, ovakav skok u vlastita usta rijetko se viđa.

PETAK Sića

...dok, s druge strane, ovog tjedna stiže vrlo konkretan dokaz da se u gradu ne događa ama baš ništa. Umjesto 'velikog gradilišta' koje smo navodno trebali gledati, imamo podatak da je u prva tri mjeseca u gradsku blagajnu uplaćeno bijednih pet milijuna kuna komunalnog doprinosa. Mikroskopski malo, čak i u odnosu na dosta neambiciozan plan o 118 milijuna kuna u ovoj godini.

Nekima u Banovini treba sve veći kaiš, a mi ostali svoj ćemo morati još više stegnuti.

SUBOTA Čudesan plan

Sam gradonačelnik nam je, pak, tjednima bio zaokupljen izborima u SDP-u i svojim mokrim snovima o zauzimanju važnog položaja u stranci. Sad kada je konačno neslavno propao, barem će nam dati materijala za zabavu u razdoblju do izbora: kako će voziti slalom između prepreka svog društva na Bačvicama, kako će se otimati za novu kandidaturu za gradonačelnika i hoće li zbilja aktivirati alternativni plan da umjesto 'crvenog' već iduće godine postane 'braniteljski' favorit na izborima.

Izgleda potpuno nestvarno, ali i on sam upravo je takav - sposoban vjerovati da će mu izdašno financiranja desetaka i desetaka braniteljskih udruga donijeti tisuće i tisuće glasova, odnosno da će po Bandićevom receptu u samo četiri godine proći put od 'komunjare' i 'manistre' do istinskog i provjerenog domoljuba.

Bit će, kažemo, zanimljivo promatrati taj proces i čekati već sada evidentni krah.

NEDJELJA Gazda

Slobodna Dalmacija ukinula je i posljednju ozbiljnu sportsku kolumnu posvećenu nešto trezvenijem i angažiranijim tumačenjima procesa koji se događaju u Hajduku. Vjerojatno nigdje na svijetu ne postoji takav raskorak između glavnog medija i najvećeg sportskog kluba u gradu, a rijetko gdje ćemo vidjeti i tako podcjenjivački odnos prema čitateljima, odnosno glavnim potrošačima.

Gazda je, izgleda, važniji čak i od njih.

Vaša reakcija na temu