Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kako leći s Kerumom, a ne probuditi se mokar?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kako leći s Kerumom, a ne probuditi se mokar?

Gradonačelnik navodno želi komunalni red, njegov partner ga sabotira, a mi bismo trebali sudjelovati u toj bračnoj farsi

PONEDJELJAK Bračna drama

Donošenje nove odluke o komunalnom redu, koja od ljeta do ljeta nikako da se izrodi, gradonačelnik je nazvao 'rekonkvistom', što bi značilo ponovnim osvajanjem prostora. Ovaj povijesni termin potpuno je prikladan s obzirom da je španjolska rekonkvista potrajala sedam stotina godina, otprilike kao i splitsko maštanje o urednom i strogo organiziranom javnom prostoru.

I evo, zapelo je već na prvoj prepreci. Kerumu, dakako.

To da se bivši gradonačelnik i njegova stranka vrlo često otvoreno protive uvođenju reda notorna je i već pomalo dosadna činjenica, pa razvoj događaja u idućim tjednima i mjesecima nije teško predvidjeti: bit će tu zatezanja, cjenkanja, kokošarenja i drame u kojoj će nam se pokušati predstaviti da jedna strana stoji na braniku urednog grada, dok ga druga - zajedno sa zločestom opozicijom - nastoji minirati. A problem je samo u jednom detalji.

Svi smo, naime, znali i znamo tko je Kerum. Svi, pa i gradonačelnik koji će se sada čudom čuditi da se probudio popišan.

Ako nije to želio, nije morao s njime lijegati. 

UTORAK Bagerić

Kad govorimo o Kerumu i otezanju, registrirat ćemo da su dvije ipo godine prošle otkako je Društvo Marjan podnijelo prijave građevinskim inspektorima zbog bespravno dograđenog restorana na Benama, a nešto manje otkako ga je Županija ponovno dala u koncesiju Kerumovom klanu.

Kada su se prigodno pravili blesavi i tvrdili da nemaju pojma ni o kakvoj bespravnoj gradnji i sličnim sitnicama, i to na zaštićenom području kojeg su sami dužni držati pod kontrolom i posebnim povećalom.

Ovog tjedna ispostavilo se, eto, da su Bene zbilja dograđivane na divlje. Crno na bijelo, sada samo treba ustanoviti u kojem periodu se to dogodilo i tko treba završiti iza rešetaka.

A bogme ne bi bilo naodmet i da nam proradi vertikala, pa da iz Zagreba pošalju kakav bagerić da malo intervenira na Marjanu.

Kad su mogli rušiti Jenkiju, bogme mogu i Kerumu.

SRIJEDA Prinos i zajedništvo

Od svih amaterski organiziranih manifestacija koje smo prisiljeni gledati na onoj vječnoj sklepanoj pozornici na Rivi, a ima ih napretek, nismo vidjeli amaterskije od nečega nazvanog 'Dani hrvatskog prinosa i zajedništva'.

Od otužne scenografije, preko bizarnog naslova i njegovog jednako bizarnog prijevoda na engleski, do povoda koji malo komu uopće može zvučati smisleno. 

Obljetnice gubitka jedne nogometne utakmice, što je valjda lijepa prigoda za slavljenje 'prinosa i zajedništva' neke nove verzije mantre o bratstvu i jedinstvu.

Ukratko, seoski dernek usred grada i usred ljeta.

ČETVRTAK Lekcija

Jedna puno bitnija obljetnica stigla nas je ovog tjedna: dvije godine prošle su otkako nam je vatra umalo potpuno progutala cijeli grad.

S tolikim odmakom možemo jedino zaključiti da nismo puno toga naučili. Niti održavamo javne i privatne površine kako spada, niti smo disciplinirani da poštujemo propise, niti možemo barem biti toliko kulturni pa osloboditi prolaze za vatrogasce, što je jedan od osnovnih preduvjeta normalnog života u urbanim sredinama. A vidjeli smo što to znači upravo ovog tjedna, kada se vatrogasci nisu uspjeli probiti do zgrade Slobodne Dalmacije koju je progutao požar.

Ima vremena, o ovim stvarima razmišljat ćemo kad nam neka nova tragedija pokuca na vrata.

PETAK Kriminal

Treba odati priznanje vijećnicima iz Pametnog i Mosta, koji su ovotjednu sjednicu Gradskog vijeća efektno iskoristili i pokazali kako prava oporba treba izgledati. Tema je bio Marjan i nikad razjašnjeno 'saniranje' (ili pustošenje?) šume, a ova ekipa naoružala se svom silom argumenata i jako fino istjerala načistac sve moguće sumnje i nejasnoće.

Barem onoliko koliko su mogli jer gradska vlast već punih pet mjeseci odbija bilo što o Marjanu staviti na papir, valjda kako im se za koji mjesec ili godinu jedan potpis ili pečat ne bi obili o glavu.

Zaključke još uvijek nećemo donositi, mada je jedna stvar jasna: ako na Marjanu i nije bilo kriminala, ovakvo ponašanje gradske vlasti nedvojbeno je potpuno kriminalno.

SUBOTA GusGus

Organizatori 'festivala' u Đardinu, koji su imali neobičnu sreću da skoro na cijelo ljeto bez para dobiju na korištenje glavni gradski park, a onda još i nekakve sitne poticaje, uspjeli su srušiti jedno stablo i iznervirati gradonačelnika koji im je poručio da mu dogodine ne kucaju na vrata.

Mašala, valjda neće zaboraviti.

A tek nešto dalje, na bedemu Cornaro, ove subote dogodio se nastup svjetski poznatog benda koji nam je pokazao grad koji bi jednom mogao biti.

Em čarobno mjesto, em prava svjetska atrakcija u Splitu, em koncert koji može završiti u pristojan sat i nekako pomiriti zabavu i miran život.

Bolje dva 'GusGusa' mjesečno, nego bučni derneci dnevno.

NEDJELJA Spas

Tjednima smo iščekivali odluku, a evo ove nedjelje i dočekali.

Martin Pauk odabrao je Brunu Esih umjesto Zlatka Hasanbegovića u onom bizarnom raskolu na ionako bizarnom dijelu političkog spektra.

Hrvatska je spašena, život opet ima smisla.

Vaša reakcija na temu