Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kako se na Mejašima rugaju s cijelim gradom
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kako se na Mejašima rugaju s cijelim gradom

Nije dosta da nisu izgradili ceste, nego su i ove puteljke suzili zbog štednje. I sad najavljuju otvaranje šoping centra na mišiće

PONEDJELJAK Svi sretni

Čudnovati natječaj za najam božićnih kućica na Rivi (ponovno) je završen bez da znamo jesu li uopće postojali uvjeti, kriteriji i barem privid natjecanja. Turistička zajednica posadila ih je pedeset komada na Rivi, Prokurativama i Voćnom trgu - po svemu sudeći taman dovoljno da sva važna usta budu zadovoljena. Onih tridesetak ispod crte ne bune se, pa možemo pretpostaviti da su poslužili kao paravan - ili da će svoje apetite zadovoljiti na drugom mjestu i u drugo vrijeme.

UTORAK Bez glume

Gradsko vijeće je, pak, odradilo valjda najbizarniju sjednicu ikad: u sat ipo i bez ijednog disonantnog tona projurilo se kroz četrdesetak točaka, između ostalog i gradski proračun za 2016. godinu.

Gradonačelnik je obrlatio dvoje bivših kerumlija i tako skupio dovoljno ruku da sam sebi osigura još jednu mirnu godinu na vlasti. Kerum je navratio do Banovine samo kako bi objasnio da su prodani - ako i jesu, za Gradsko vijeće to nije neka revolucija. Dapače.

Novo je da o proračunu, najvažnijem mogućem dokumentu u životu cijelog jednog grada, nismo čuli baš ništa. Ni objašnjenje, ni kakav prijedlog, ni raspravu. Gradonačelnik je odvozio svoje, opozicija se prigodno zgražala, a nitko se nije potrudio čak ni odglumiti zainteresiranost za nešto što će odrediti Split u idućih godinu dana.

Sada smo svi prepušteni Baldasarovoj viziji.

SRIJEDA Penali

A šoping centar na Mejašima izrodio se u trajni, prvorazredni skandal. Taman kad smo skoro zaboravili rat građevinara, obračune zaštitara i onu čudesnu Baldasarovu odluku kojom dragovoljno skida hipoteku kao osigurač za naplatu gradskih devet milijuna kuna, eto ti novih problema.

Gospoda investitori fino su se uklopili u splitsku strategiju prometnog kaosa, pa ni ono malo cestica do centra nisu izveli kako bog zapovijeda - nego su ih suzili za par metara. Radi uštede.

Stigli inspektori i napravili frku, pa sad opet slijedi serija obilazaka Banovine i moljakanja novih dozvola. Konkretno, traže da im se odobre uže i neprohodnije ulice, kao da su pali s Marsa i da ne vide da stanovnici već šize. I kao da se nismo dovoljno opekli sa Cityjem i Mercatorom, koji ni do dan danas nemaju normalan i trajan pristup. Sve naopako.

Gazdama centra, čujemo, prijete ogromni penali ako vrata ne otvore ovog tjedna - toliki da im je, očito, jeftinije zajebavati cijeli jedan grad.

ČETVRTAK Porin

Župan Zlatko Ževrnja prošlog tjedna konačno je završio sa svojim predizbornim putešestvijama, a u spektakularnom finišu čak je uspio svečano otvoriti vrtić u Kaštelima - koji je dovršen i radi već puna dva mjeseca. Mašala.

Po Splitu ga nismo previše viđali jer, dakako, ovaj grad za Županiju gotovo ni ne postoji. Kad se radi o školama, vrtićima, cestama ili parkovima Ževrnja uvijek ide gdje mu je srcu milo. Iza Klisa.

Nema ga ni kada se pojavila mogućnost da se drugu godinu zaredom Porin održi u Splitu. Od njega i njegove turističke zajednice tražilo se samo nešto siće, a on ne da, pa ne da...

PETAK Prkić zna

Jakov Prkić iz stranke Pametno izrodio se u najvalitetnijeg i najkonkretnijeg splitskog gradskog vijećnika. Ne priča puno, ali uvijek ubode gdje treba: taman kad se Ivo Baldasar krenuo praviti blesav, a nas praviti ludima izjavama da nema pojma tko odobrava kafiće i štekate na Žnjanu, Prkić je crno na bijelo objavio sastav komisije.

U njoj sjede dvoje gradonačelnikovih zamjenika, zatim dvojica vijećnika koja su mu dala presudnu pomoć za usvajanje proračuna - a izgleda da su i sami snašli na Žnjanu - te još netko iz Lučke kapetanije.

A gradski vijećnik koji silno nervira činovnike u Banovini nabavio je i objavio cijeli popis izdanih koncesija, desetke i desetke mahom nepoznatih ili paravan tvrtki koje ubiru finu paru na tom kaosu. Većina njih ima i rješenje o rušenju, ali iluzorno je očekivati da će se to dogoditi jer sav taj džumbus gradonačelniku je - šarmantan.

Stvarno smo se pošteno srozali.

SUBOTA Predizborno spašavanje

Dalmacijavino i Pipi spašeni su u zadnji čas: Državno odvjetništvo usprotivilo se gašenju proizvodnje dok se čeka da novi gazda konačno uplati novac kojim kupuje firmu. Baš sada, dan prije predizborne šutnje.

Blaženi izbori.

NEDJELJA Upokojeni

I kino Central odlazi nam u povijest, na njegovom mjestu niče, naravno, noćni klub.

Nije baš da imamo za čime žaliti, osim za vremenima kada nam je bilo uobičajeno spustiti se u grad i planski skoknuti u kino: Central je jednostavno zaostao za konkurencijom na periferiji i ni u jednom pogledu ne nudi gotovo ništa više. Ni bolji komfor, ni veće sadržaje, ni dodatnu ponudu, ni više projekcija. O parkingu da ne govorimo.

Ostao nam je još samo Karaman, a njega kao najstarije gradsko kino valjda ćemo spasiti od propadanja. Svaka kupljena ulaznica za to kino od sada se može računati kao iskazivanje stava.

Vaša reakcija na temu