Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kako smo uspjeli uništiti Bačvice
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kako smo uspjeli uništiti Bačvice

Tako što smo gledali da se nad ovim kvartom ukida konzervatorska zaštita, potom masovno izdaju građevinske dozvole, a onda mu se zaštita licemjerno vraća

PONEDJELJAK Sječa 

Na Marjanu je i dalje dramatično. Stigli smo i do faze kaznenih prijava, što znači da je na scenu stupila teška artiljerija i da uzmaka više nema.

Past će ili Kerumova Javna ustanova, ili Oparin Krizni stožer.

Je li se posjeklo tisuću stabala više nego što je trebalo, ili je netko preko noći skidao oznake s panjeva? Nemamo pojma, valjda će pokazati istraga - ako se kriza vlasti ne smiri, naravno. Ako se ekipa u Banovini i oko nje dogovori, servirat će nam ružičaste naočale.

UTORAK Rat

Čini se da se ipak neće dogovoriti: Kerum, Škorić i Opara zapleli su se u svoju kombinatoriku i više ni ne skrivaju da ratuju svi protiv svih.

Prva dvojica nešto bi se lakše dogovorila jer je očito da ih žulja prije svega gradonačelnik - odnosno njegova tvrdoglavost i neprilagođenost. Ne sluša ih.

Zasad su rasturili Gradsko vijeće, a privatno serviraju priče da se 's njim ne može raditi' i da je 'nemoguć za suradnju', pa zazivaju i reakciju Andreja Plenkovića.

Optužbe vrlo lako mogu biti točne, vjerojatno i jesu. Ali koga briga, uostalom: znali su u što ulaze. 

SRIJEDA Dioklecijan

Malo se prekombinirao i Zvonko Kotarac, naš čuveni 'Dioklecijan nakon Dioklecijana': na Žnjanu gradi zgradu i malo se raširio na gradsko zemljište, a kada su inspektori izašli na teren otkrilo se i da mu je i onaj golemi hotel nabujao u odnosu na građevinsku dozvolu.

Nije dosta da mu se nekoliko puta izašlo ususret mijenjanjem planova, morao je zagrabiti još malo. 

To je taj poduzetnički duh i pozitivna poslovna klima.

ČETVRTAK Bačvice

A kako to izgleda kada se ignoriraju zahtjevi građana i udruga, kada se omalovažava njihove zahtjeve i proglašava ih se gnjavatorima, lijepo se može vidjeti danas na Bačvicama.

Nad tim kvartom konzervatori su ukinuli svoju zaštitu, onda je izdano desetak građevinskih dozvola, da bi zaštita potom bila vraćena. Dobili smo nekoliko stambenih zgrada i (zasad) dva hotela, jedan luđi od drugoga. 

Prvi, famozna 'Guda', već godinu dana iz nepoznatog razloga stoji zatvoren. A drugi, monstruozno betonsko čudovište ironičnog naziva 'Harmony', ovog tjedna odveo je nekoliko ljudi u zatvor zbog mita od bijednih 660 eura. 

Pitanje uopće nije jesu li optužbe točne, niti zašto je cijena za urbanističko pogodovanje tako drastično pala: ne, pitanje je kako smo to uspjeli upropastiti čak i Bačvice.

Mašala.

PETAK Vašar

Dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji. Gradonačelnik je odlučio srezati broj štandova u Podrumima tako da je ostavio svih, ali ih zgurao u jedan kraj i dao im po točno pola dosadašnje površine.

A na Rivi je nešto drugačija priča, tamo ćemo ponovno cijelog ljeta gledati 'prigodne manifestacije', što je samo eufemizam za pretvaranje glavne šetnice u vašar kojeg bi se postidjela i Baška Voda.

Zar je zbilja toliko teško uzdignuti se iznad jeftinog i prizemnog kokošarenja, je li moguće da držanje štandova u ovom gradu predstavlja vrhunac ekonomske aktivnosti?

SUBOTA Lova

Barem jednu dobru vijest uspjeli smo dočekati: po količini europske i državne love povučene za vrtiće, Split je uvjerljivo najbolji u državi. Čestitamo.

Samo nam nije jasno - ako muzemo ozbiljna sredstva za predškolski odgoj, ako europskim novcem kupujemo autobuse, pa čak i sređujemo Marjan - što smo sve dosad plaćali sami - gdje je višak iz proračuna?

NEDJELJA Kodeks

A vijest dana, tjedna i godina ipak je drska provala u sjedište HDZ-a u Sinjskoj ulici.

Strava. Ni među lopovima više nema nikakvog kodeksa i pristojnosti.

Vaša reakcija na temu