Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako su splitski uhljebi konačno postali samoodrživi
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kako su splitski uhljebi konačno postali samoodrživi

Osnovali su gradsku firmu, dali privatnicima koncesiju za tisuće plakata uz ceste i od tih para taman sami sebi isplaćuju plaće

PONEDJELJAK Domjenak

Svečanost, govorancije i pripadajuća gozba trebale su označiti da je nakon punih osam godina dovršena saga o Mamutici, zgradi tri fakulteta u koju bi trebalo nahrliti četiri tisuće studenata.

Trebalo bi, ali to se još neće dogoditi jer, naravno, zgrada nije gotova. Naše sveučilište zajedno s ministrom Vedranom Mornarom - koji već dvije godine živi u paralelnom svijetu u odnosu na sve svoje resore - priredilo nam je tek predizborno paradiranje golim betonskim zidovima i golemim hladnim zdanjem.

Love za konačno uređenje nema, niti će je uskoro biti. Ali nije važno, domjenak je bio solidan.

UTORAK Dolce vita

Župan Zlatko Ževrnja ovog tjedna ukazao nam se na par lokacija, mahom u protokolarnom razgledanju i fotografiranju. Naravno, opet je brao masline.

Njegov život je pjesma.

SRIJEDA Problemi tuđi, uspjesi moji

Petar Škorić i Ivo Baldasar na jedan dan uveselili su nas iluzijom da će se u ovo predizborno doba baviti stvarnim gradskim problemima, recimo novim šoping centrom čije će otvaranje sasvim izvjesno izazvati kolaps na kompletnom istoku grada.

Prvi je sazvao konferenciju za medije samo kako bi u štreberskoj maniri na jedvite jade pročitao unaprijed pripremljen tekst o zlom gradonačelniku koji maltretira Mejaše, da bi samo pola sata kasnije ovaj odgovorio optužbom da je Škorić organizirao 'događanje naroda' jer su normalni građani prosvjedovali zbog očitog kaosa koji im je pred vratima.

Cijeli problem je, kaže Baldasar, naslijeđen od prethodne gradske vlasti - što je zanimljiv kut gledanja jer kad se treba pohvaliti navodnim silnim investicijama u Splitu, onda ni ne spominje da su baš projekti poput 'Mall of Split' započeti davno prije njega.

On sam u dvije godine nije uspio napraviti ni najobičniju cestu.

Ali je zato s investitorima sklopio zanimljiv sporazum kojim je u ime Grada povukao založno pravo na zemljištu, kao osiguranje da ćemo jednog dana od njih naplatiti devet milijuna kuna neplaćenih kamata. Zašto? Razbistrit će se valjda idućih tjedana...

ČETVRTAK Perpetuum mobile

A ako ste se pitali otkud odjednom prava poplava reklama na rasvjetnim stupovima, odgovor smo dobili zahvaljujući Građanskoj inicijativi.

Ljudi su dulje od godinu dana upozoravali Banovinu da se plakatiranje potpuno otelo kontroli i prijeti potpuno nas ugušiti, a onda su im ovi odgovorili tako što su promijenili pravilnik i sve legalizirali. Pet stotina stupova puta dvije, tri ili više reklama - pa čak i na samim križanjima - pravi je dokaz kako nam gradska vlast zamišlja ozbiljno poduzetništvo i kvalitetno vođenje drugog najvećeg grada u državi

Za tu svrhu čak su osnovali posebnu tvrtku 'Spalatum DMC'. Od koncesionara - jer oni, naravno, nisu u stanju organizirati postavljanje najobičnijih reklama - zarađuju šezdesetak tisuća kuna, što je dovoljno za pokrivanje plaća njihovih troje zaposlenih.

Eto ga, savršen perpetuum mobile i definicija samoodrživosti.

PETAK Zet za pet

Zgodno je kada se neke stvari baš lijepo poklope. Kao, recimo, kada je na natječaju za komunalne redare - da, onome na kojemu su se kandidati između ostalog ocjenjivali i po izgledu i držanju - pobijedi zet samog pročelnika službe.

Oženio mu je kćerku, a sada zahvaljujući fenomenalnom spoju sretnih zvijezda radi upravo za njega. Mašala.

SUBOTA Batrljak kao smokvin list

Turistička palača na Rivi, odnosno ono ruglo koje smo tako pretenciozno nazivali, ovog tjedna gotovo je smrvljena i deponirana na Karepovcu. Kažemo, gotovo je nestala - jer je na licu mjesta ipak ostao batrljak nekadašnje konstrukcije koji se iznenada pokazao dosta žilavim. Bageri su ovog vikenda iznenada utihnuli.

Valjda zato što je nekome došlo iz dupeta u glavu da se ne bi smjelo porušiti sve, jer onda to ne bi bila 'rekonstrukcija' - nego novo građenje. A onda bi trebalo provesti i normalan arhitektonski natječaj, trebalo bi malo zakopati i istražiti arheološke ostatke, a možda bi i cijeli projekt bio nešto ambiciozniji od pukog faksimila montažnog objekta iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Da je bio razumniji, u ove dvije ipo godine koliko je na vlasti Baldasar je sve to već mogao obaviti...

NEDJELJA Tvrd orah

Dočekali smo i taj dan, odnosno tjedan, da se naš narodni Hajduk konačno popne na vrh tablice. Za dišpet mafiji, politici, domaćim izdajnicima i kroničarima koji mu na svakom koraku sapliću noge.

Ne treba gajiti iluzije da će dugo trajati - dapače, nakon izbora možemo očekivati nove sudačke masakre i iživljavanja HNS-ovih disciplinaca koji sada taktiziraju - ali lijepa je spoznaja da zahvaljujući 'ulici' koja vodi klub - odnosno onih 15 tisuća vjernih članova - sve raste, a mladići na terenu se čeliče.

I da će neprijateljima trebati puno više snage, živaca, para i bezobrazluka da nas opet pokušaju smlaviti i gurnuti prema dnu.

Vaša reakcija na temu