Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kako su župana opet ponizili njegovi HDZ-ovci
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kako su župana opet ponizili njegovi HDZ-ovci

Prije dva mjeseca ministar Oleg Butković obećavao mu je brda i doline za rješavanje prometnog kaosa. A sada je cijela županija dobila rampu u Solinu i obilaznicu jednog bračkog sela

PONEDJELJAK Mirakul

Gradonačelnik nam možda može otići iz SDP-a, ali SDP iz njega neće nikada. U fotofinišu pred izbore iduće godine Banovinu je pojačao novim kadrom, a među šesnaest sretnika našao se i donedavni novinar Slobodne Dalmacije Denis Krnić.

Za bolje razumijevanje slučaja treba kazati da je prije desetak godina u te novine on došao kao tajnik Foruma mladih SDP-a, tako da se njegov nastavak karijere u gradskoj upravi upravo može tumačiti i kao logičan slijed događaja.

Krnić je pri zapošljavanju imao ludu sreću, ako ćemo biti nježni: za njegovo radno mjesto 'stručnog suradnika za informiranje' tražila se jedino viša upravna škola. Ni manje poput srednje, ali ni veće poput fakulteta - pa je logično da je jedini zadovoljio uvjete.

Mirakul.

UTORAK Magareće uši

Nakon svih tih susreta s pustim ministrima koji su pohodili njegov ured, župan Zlatko Ževrnja vjerojatno se osjeća poprilično namagarčeno. Nije prošlo ni dva mjeseca otkako je ministar prometa Oleg Butković u Splitu prosipao latice i obećavao poslati koji milijun kako bismo zakrpali kakvu cestu i pokušali preživjeti ljetni kaos - o obilaznici prema Omišu da ne govorimo - a eto ti službenog dokumenta Hrvatskih cesta koji pokazuje da će od skoro sto milijuna eura njihovog proračuna u našu županiju otići mrvice.

Konkretno, možemo očekivati dvanaest milijun kuna za križanje kod Mercatora u Solinu i kilometar ipo obilaznice Ložišća na Braču - što će zločesti vjerojatno povezati s poklonom tamošnjoj načelnici, bivšoj županijskoj glasnogovornici Anamariji Rošin.

I ništa više.

Sigurno je frustrirajuće kad moraš objašnjavati kako su te izdali tvoji ljudi, ne bismo htjeli biti u županovoj koži.

SRIJEDA Pikamer turizam

S druge strane, s lumenima kakvi ga vode Split je možda i zaslužio ostati slijepo crijevo države i osim nesretnih turista, koji padaju u nesvijest kada ih iskrcaju između bagera i pikamera, ipak najviše treba žaliti nas, obične splitske porezne obveznike.

Kao da nije dosta što se cirkus oko Turističke palače na Rivi produljio do same špice sezone, eto gospode iz Lučke uprave koja su se upravo sada sjetila nešto čeprkati po cestama u luci. Valjda im se nije dalo raditi preko zime.

Kaos, prašina i blato očito su nam suđeni čim temperatura skoči preko dvadeset.

ČETVRTAK Režija

Kad bivšoj HNS-ovoj postavi u Ministarstvu kulture nije odgovaralo micanje intendanta kazališta i ravnatelja Splitskog ljeta Tončija Bilića, koji se istaknuo dodjeljivanjem poslova uvijek istom teatarskom lobiju, država je ovom festivalu oduzela nacionalni značaj i popriličnu svotu novca.

A kad je nova postava doznala da će operu kojom se otvara ovogodišnje ljeto režirati rođak novog ministra Zlatka Hasanbegovića, najednom se našlo i više novca i pregršt dobre volje.

Valjda je, dok nas je prošlog tjedna zabavljao ustaško-partizanskom tematikom, Hasanbegović u Banovini iza zatvorenih vrata ipak vodio nešto konstruktivnije razgovore.

PETAK Što gluplje, to bolje

Splitski HDZ, pak, živi u nekom svom filmu: dok se civilizirani dio države zgražao nad torpediranjem obrazovne reforme, rijetkog projekta koji je zbilja izgledao obećavajuće barem zbog svoje otvorenosti, demokratičnosti i uključenosti svih dijelova društva, eto ti stranačke ekipe koja s terena, u formi 'odjeka i reagovanja', baljezga nešto da nam o djeci neće odlučivati 'raznorazni jovanovići i jokići'.

Fascinantno je da HDZ više ni ne skriva koji je njihov interes: što je nacija gluplja, više će ljudi dati glas njima.

SUBOTA Ponos i bijeda

U međuvremenu u stvarnom životu traje humanitarna akcija koja s jedne strane otkriva svu toplinu splitskog srca, ali s druge i razotkriva svu bijedu bolesno neosjetljivog i bizarno neorganiziranog sustava.

Više od pola godine prošlo je otkako je vatra uništila intenzivnu neurokirurgiju splitske bolnice, jedini takav odjel na području od Dubrovnika do Rijeke. Nije se to dogodilo zbog nepažnje ili nemara, dapače, već zbog obične dotrajalosti i sramotne zapuštenosti. Kao da nije dosta da su kreveti iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća nefunkcionalni, pa sestre doslovce tegle pacijente na svojim leđima, već su ih još morale spašavati od podivljalih prastarih instalacija.

I tako je prošlo pola godine od požara, a da ama baš nitko od Dubrovnika do Rijeke nije bio u stanju izmisliti bijednih sto tisuća eura kako bi se odjel donekle popravio i kako bi i doktori i sestre i pacijenti boravili u koliko - toliko normalnim uvjetima. Pa su rotarijanci morali organizirati humanitarnu akciju.

Koliko god je na ponos njima, toliko je na sramotu svima nama.

NEDJELJA Sitnica

Trakavici oko hotela Marjan po svemu sudeći približava se kraj, za njegovo preuzimanje sprema se Adris grupa. Pred njima je još samo jedna sitnica, odnosno 300 milijuna kuna dugovanja prema bivšoj ženi Željka Keruma. Mašala.

I onda kažite da paralelne stvarnosti ne postoje.

Vaša reakcija na temu