Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Katastrofa je neizbježna
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Katastrofa je neizbježna

…kad već nismo sposobni ništa naučiti ni od onog požara u kojemu smo skoro izgubili grad, ni od onoga u kojemu je skoro nestala Pjaca

PONEDJELJAK Iluzije

Kad se gradonačelnik onomad sastao s predstavnicima neobičnog 'Udruženja ugostitelja', očito formiranog isključivo kako bi zamutilo vodu oko ionako nesuđene Odluke o komunalnom redu, izgledalo je loše. Čak pomalo tužno.

Ali, eto, objavio je da će se on sastati s kime god treba - s nevladinim udrugama i građanskim aktivistima posebno - pa smo to nekako pregrmjeli, računajući da neće sam sebi skočiti u usta.

A naravno da hoće.

Ekipa iz 'Dnevne doze splitskog nereda', po svemu ozbiljan i relevantan sugovornik na ovu temu, ponudila mu je organizaciju okruglog stola kad god to gradonačelniku odgovara - da bi on odgovorio da naprosto ne može nikada, pa ni tada. Mašala.

Ne sjećamo se kada se zadnji netko ovako marljivo potrudio sa sebe strgnuti svu pozlatu i rastjerati ama baš sve iluzije.

UTORAK Apel

Doduše, i župan Blaženko Boban svjetski se trudi, samo nikako da dođe do izražaja. Njemu ide na ruku da je sve oko te Županije naprosto smrtno dosadno i naporno.

Boban je ovog tjedna izvršio partijski zadatak: navodno silno zabrinut za školarce i budućnost naše djece, javno je pozvao nastavnike da prekinu štrajk.

Ma nemoj. Imaš li ti koju drugu adresu za apeliranje?

SRIJEDA Dugovi

Milijardu kuna.

Toliko je Kerum - pardon, 'Kerum' - ostao dužan, barem prema prvim izračunima onog kaosa u poslovnim knjigama i valjda rekonstrukcijom dokumentacije spržene u onom misterioznom požaru u Lori.

Milijardu kuna, ej.

Čekamo da se 'najbolji hrvatski poduzetnik' oglasi po ovom pitanju. Može i 'najbolja hrvatska računovođa', zašto ne, čisto da ne padne u zaborav.

ČETVRTAK Poruka

Kad se Torcida oglasi, to je obično jasno i precizno.

Ovog tjedna k'o gospoda su se ukazali pred sjedištem HDZ-a u Sinjskoj ulici i poslali poruku oko Zakona o navijačima, kojega partija očigledno mijenja kako bi suzbila svaku kritiku na stadionima i mic po mic ugasila navijačke udruge, često učinkovitije i jasnije u kritici od kompletne opozicije zajedno.

Baš nas zanima kako će vertikala reagirati.

PETAK Spor

Zasad nejasna, ali po svemu sudeći lijepa vijest sustigla nas je iz škvera: izgleda da je uspjela posrednička misija Igora Stanišića i Ante Zoričića i da nestaje spor između Grada i Brodosplita oko bivše ambulante, a posredno i da je riješen problem rehabilitacijskog centra za djecu i mlade.

Šampanjac ipak nećemo još otvarati, čisto zbog iskustva. Puno je još mogućnosti da se iz Banovine podmetne noga. Ako ni zbog čega, onda iz čiste zlobe.

SUBOTA Odron

Pala je malo jača kiša pa su Firule, hvala na pitanju, opet u raspadu.

U gradu koji se diči svojim turističkim titulama i opuštenim stilom života, koji mami turiste kilometrima uređene obale, na jednoj od glavnih plaža već godinama vise goleme kamene gromade koje se s vremena na vrijeme prošeću do mora.

Možda bismo u turističke vodiče mogli ubaciti poglavlje o odnosima Grada i Županije, da objasnimo strancima što se događa i zašto drugi grad u državi nije sposoban riješiti ni jedan obični odron.

Njima treba objašnjavanje, nama je odavno sve jasno.

NEDJELJA Učenje

Prije dvije godine skoro nam je izgorio grad, pa smo nekoliko mjeseci malo ozbiljnije razmišljali o hidrantima, vatrogasnim prilazima i sličnim osiguračima uobičajenim u civiliziranom svijetu.

Prije nekoliko mjeseci skoro nam je izgorjela cijela Pjaca, pa smo par tjedana raspravljali o komunalnom neredu, metastazirajućim štekatima i jezgri koja pleše na rubu propasti.

Ovog vikenda skoro nam je izgorio Trstenik i baš nas zanima koliko će taj događaj ostati u pamćenju. Sudeći po praksi i brzini kolektivnog učenja, za nekoliko dana će biti zaboravljen. A katastrofa ozbiljnih razmjera prije ili kasnije morat će nas pogoditi, radi se o čisto zakonu velikih brojki.

Jedino tako ući će nam u glavu.

Vaša reakcija na temu