Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Koja je razlika između Škaričića i Meštrovića? Pa, u partijskoj iskaznici
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Koja je razlika između Škaričića i Meštrovića? Pa, u partijskoj iskaznici

Za prvoga se zna, a drugi je nema. Ali valjda zato osjeća moralnu odgovornost

PONEDJELJAK Kičma

Stotine i stotine šala zbilo se oko te jedne felinijevske situacije, a zapravo tragične greške u splitskoj bolnici koja je zamijenila dvije pacijentice i mrtvu proglasila živom, a zdravu pokopala. I to u Hercegovini.

No u istoj toj bolnici smo umjesto relativizacije krivnje, izbjegavanja odgovornosti i morbidnog umanjivanja skandala vidjeli i jedan častan potez - ravnatelja Julija Meštrovića kako podnosi ostavku čak i prije bilo kakve istrage i bilo kakvog službenog zaključka.

Ako ste se pitali kako se na tom mjestu mogao naći čovjek koji očigledno prepoznaje pojam časti i moralne odgovornosti, odgovor je vrlo jednostavan: Meštrović, naime, nije član HDZ-a i za ravnatelja je prije dvije godine izabran usprkos toj stranci, odnosno zahvaljujući glasovima zaposlenika KBC-a i jednog odbjeglog doktora koji je, naravno, odmah nakon toga smijenjen.

Dakle: zaposlenici ga cijene, politika ga je opstruirala i na koncu ipak bila prisiljena prihvatiti, a u ovoj krizi odlučio je podmetnuti leđa za sustav kojega vodi i kojemu se, očito je, još uvijek nalazi popriličan broj rupa.

Kako osvježavajuće.

UTORAK Sakrivanje

A u domu u Vukovarskoj, kojega je onaj grafit zgodno prekrstio u 'HDZ-ovu klaonicu', i dalje malo toga novoga: Županija i razna ministarstva i dalje kriju inspekcijske nalaze, ravnatelj Škaričić i dalje je u fotelji iako mu je župan nadobudno već odredio zamjenu - ne znajući da će partija stopirati najavljenu smjenu - ali barem se, eto, virus malo smirio i brojku žrtava zaustavio na osamnaest. 

Posebno slatko je kako ekipa uporno izbjegava javno objaviti te famozne inspekcijske nalaze koji su 'jedan u suprotnosti s drugim', kako se na početku afere lijepo izrazio župan Boban, da bi nakon tjedana i tjedana usuglašavanja najednom čudesno postali skladni, pozitivni i perfektno precizni u zaključku da nitko nije kriv.

Ovo više nije spašavanje partijskog druga, nego čisto i bezobrazno zataškavanje.

SRIJEDA Nemar

I ne, nećemo se okaniti tog nesretnog doma sve dok, nakon osamnaest stvarnih, ne padne i barem jedna figurativna glava. Što se dulje oteže, to će rješavanje situacije biti bolnije za HDZ i za Županiju - a svakako ne treba zanemariti ni utjecaj izbora, koliko god stanovnici ovog dijela države gotovo beznadno bili pod utjecajem stockholmskog sindroma u odnosu prema ovoj stranci.

Da kandidiraju četku za zahod, opet bi pobijedili na izborima.

Uglavnom, priča o pomoru u Vukovarskoj razvija se i grana u nekoliko pravaca i sada se više ne može predvidjeti gdje je točka pucanja. Na Državnom odvjetništvu, koje je navodno jako nezadovoljno radom policije i jako zadovoljno dokazima do kojega je samo došlo? Na izborima? Na unutarstranačkim previranjima? Na proplamsaju nečije savjesti, koliko god to zvučalo nemoguće?

Ne znamo, ali posve je sigurno da afera traži svoj kraj i sve dok nam ga ne ponude, čačkat će se po toj rani. Kao što je, recimo, Večernji list otkrio da je inspekcija posjetila ovaj dom još prije punih pet godina, pa pronašla teške nepravilnosti i kršenja zakona oko smještaja korisnika, i to baš na katu na kojemu je izbila zaraza.

E, to je već zgodan materijal jer dokazuje da je na djelu bio u najmanju ruku teški nemar: umjesto da kontrolira situaciju, Županija je puštala da se radi doslovno što hoće, usput još podmirujući milijunske gubitke koji su se gomilali iz godine u godinu.

Danas, kad nam prodaju floskulu da 'o svemu odlučuje Upravno vijeće', osim što nam se rugaju oni nam i vrijeđaju inteligenciju. Kad već nisu smijenili Upravno vijeće prije pet godina i kad se nisu pobrinuli da se nepravilnosti isprave, za sve što se kasnije dogodilo sami su krivi.

Prošli i sadašnji župan, njihovi zamjenici, a svakako šef HDZ-a Ante Sanader - za kojega smo iz onih tajnih snimki doznali da je stvarni vladar, dok su svi ostali mahom njegovi poslušnici ili 'poštari'.

ČETVRTAK Sustav

Već smo gotovo pa zaboravili antikrizne mjere koje je javno predstavio gradonačelnik, a po kojima se i ekipi u Banovini smanjuju plaće - njemu i zamjenicima za 20, pročelnicima za 15, a ostaloj raji za deset posto - da bismo danas doznali kako velik dio njih zapravo nije ni proveden. Šefovima je skinuto, a radnicima nije jer se nisu dosjetili dogovoriti sa sindikatima i jer ovi, naravno, ne daju svoje. Mašala.

Dok se taj sustav u Banovini pokrene, mogla bi kriza i završiti.

PETAK Akcija

…ali su, eto, barem ekspresno maknuli ilegalni štekat sa Šperuna, po svemu sudeći jednog javnog prostora uređenog u mandatu Andre Krstulovića Opare

Valjda bi bilo previše da se u tako kratkom roku zagadilo ovaj trgić za pokazivanje, kad je već u ostatku grada stanje dosta sumornije…

SUBOTA Menadžer

Sumnjali smo u Tomislava Debeljaka, a mnogi sumnjaju i danas, makar je razloga za to sve manje i manje. Jer, većina strahova naprosto se nije obistinila: škver po svim parametrima posluje u najmanju ruku uredno, radnici se ne žale, plaće se isplaćuju, a nešto se i radi, što smo vidjeli po ovotjednom porinuću sto milijuna eura vrijednog broda. Državna jamstva zasad se uredno vraćaju i to je po svemu najbitnije u cijeloj priči: em su radna mjesta sačuvana, em nas više ne koštaju.

A to što smo odlučili prodati prethodno upropašteni škver i što se jedan Debeljak pokazao uspješnijim (i poštenijim) menadžerom od tisuća i tisuća koji su kroz ovu firmu prodefilirale - pa, više govori o nama, nego o Debeljaku.

NEDJELJA Odlazak

O nama dosta toga govori i činjenica da smo velikog Duška Kečkemeta, vjerojatno najozbiljnijeg i svakako najproduktivnijeg gradskog kroničara, naprosto uzimali zdravo za gotovo - ali takav je ovaj grad i neće mu šjor Duško zamjeriti sad kad je preselio.

Drugi problem nam ipak ostaje: tko će nam sada objašnjavati Split? 

Vaša reakcija na temu