Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kojoj policiji vjerovati?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kojoj policiji vjerovati?

Onoj koja nas poziva da ne izlazimo iz kuće, ili koja se brani statistikom i tvrdi da je Split siguran grad?

PONEDJELJAK Trzanje

'Zvali su nas političke lešine s Bačvica, a pobjeđujemo na trećim izborima zaredom', pobjedonosno će objaviti Goran Kotur. Za neupućene - a sigurni smo da ih je ogroman broj, čak i među onima koji su prošle nedjelje zaokružili Zorana Milanovića - radi se o predsjedniku splitskog SDP-a.

Lijepo je da se Kotur malo propeo, ali pomalo tužno ako zbilja misli da išta s prethodnih izbora ima ikakve veze s percepcijom njega i njegovog ogranka u našem lokalnom, splitskom kontekstu.

Nema, dragi Gorane, nema. Što prije izgubiš iluzije, to su veće šanse da idući put izgovoriš nešto suvislo.

UTORAK Ilegalci

Suvislo su ovog tjedna, nažalost, zazvučali gerilci koji po okriljem noći na Marjanu ilegalno sade stabla. Eto do čega smo došli.

'Odazvat ćemo se pozivu za pošumljavanje samo ovlaštenom šumaru koji će svojim imenom i prezimenom stajati iza radova pošumljavanja i odgovarati za sve šumarske radove na cjelokupnom obuhvatu zaštićenog područja Park šume Marjan koje je prostornim planom i programom gospodarenja predviđeno za pošumljavanje. Pa Marjan je već godinu dana bez glavnog šumarskog dokumenta i sad bi mi trebali čekati poziv nekog od onih kojima možemo zahvaliti što su Marjan doveli u ovakvu situaciju', objasnili su u jednom (anonimnom) obraćanju novinarima.

S druge strane, obje garniture koje se međusobno kolju oko Marjana - dakle, i Kerumova i Oparina - promptno su se oglasile s osudom zelenih diverzanata i zvuče kao da će zbog tih nekoliko stabala nastupiti potpuna i konačna kataklizma u park šumi. Vrlo su ekspeditivni i silno zabrinuti.

Da zajedno nisu na vlasti u Županiji, koja na mala vrata uvodi mogućnost gradnje upravo na Marjanu, rekli bismo i da su iskreni. 

Dok na to ne reagiraju, kretat će se u kategorijama od licemjera do štetočina.

SRIJEDA Tribina

Tko je iskren i tko želi red, jasno se i precizno moglo izmjeriti na tribini koju su na tu temu organizirali najviđeniji gradski komunalni aktivisti.

Kratko i jasno: nisu se odazvali HNS, HDZ, HGS i SDP. 

Čisto da ostane zabilježeno, kad krene neko novo kukanje zbog titule političkih mrtvaca i tako to.

ČETVRTAK Stvar i ruke

Ali kažemo, moglo je i gore: u SDP-u su se riješili bivšeg gradskog vijećnika uhvaćenog kako kao blagajnik krade lovu od Vodovoda i kanalizacije, da bi se ovog tjedna doznalo i da je u parkiću usred grada masturbirao pred djevojkama i djevojčicama.

Sreća njihova da su ga odbacili, jer bi u suprotnom fraza o 'uzimanju stvari u svoje ruke' zvučala bizarno svaki put kad bi bila spomenuta na Bačvicama.

PETAK Vitlo

Evo, i nekim mamlazima s Kmana svidjelo se vitlo s terenca HGSS-a, jedan od bitnijih dijelova opreme jedne od najbitnijih službi u državi, pa su ga naprosto prerezali i maznuli.

Bravo, tako treba.

SUBOTA Policija

Mic po mic, od nelegalnih štekata preko nefunkcionalnog sustava do postojanja povlaštene kaste, bilo je pitanje trenutka kada će se raspad sustava osjetiti na ulici.

I eto ga ove subote, u manijakalnom pohodu kalašnjikovom po Varošu.

U cijelom tom kaosu policija ipak izgleda kao da je zakazala: em je ubojica probio sigurnosne 'prstene' dok su istovremeno oni legitimirali bakice koje su izašle do dućana, em se predao sto metara od njihovog sjedišta nakon što se riješio oružja i presvukao, em je komuniciranje cijelo vrijeme bilo gotovo pa nepostojeće, em je sutrašnje pravdanje službenom statistikom bilo dosta bizarno.

Kojoj policiji vjerovati, onoj koja nas poziva da ne izlazimo iz kuće i taj poziv zapravo nije ni stavila van snage, ili onoj koja tvrdi da je Split siguran grad? 

NEDJELJA Greška

Varoški masakr imao je možda još i tužniju posljedicu: masovno solidariziranje ljudi s ubojicom i morbidno opravdavanje njegovog čina. Ono se, istina, svelo na klikanje po internetu, ali čovjeka svejedno obuzme strava kad shvati kakvim ljudima je okružen.

Eh, kad se samo sjetimo onih vremena u kojima smo maštali da svi građani imaju dostupne baš sve informacije, te da se o svemu mogu javno izjasniti, recimo preko nekog Facebooka. Mislilo se, naivno, da će prevladati pamet, razum i znanje, da će svijet biti bolje mjesto.

Kakva greška.

Vaša reakcija na temu