Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Saša Burić, Pixabay.com PREGLED TJEDNA: Komedija oko kazališta, ili tko tu jede buniku
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Komedija oko kazališta, ili tko tu jede buniku

Funkcije su raspoređene koalicijskim dogovorom, a u rušenju natječaja i uklanjanju jedinog ali nepodobnog kandidata nastupila je i faza pravnog nasilja

PONEDJELJAK Gužva

Koliko nam god u početku izgledao besmislen i beskoristan, projekt umrežavanja svih gradskih parkirališta pokazao se u najmanju ruku kao zanimljiv: u konstantnom kaosu na ulicama donekle utješno djeluje podatak da je preko aplikacije moguće zaputiti se u smjeru gdje su šanse za pronalazak parkinga barem mrvicu veće. Sve to izgleda dosta kul i moderno, pogotovo uz saznanje da u Banovini nešto metiljaju kako bi napokon digitalizirali i pojednostavili interakciju s građanima i na drugim poljima.

Ali kako bilo, parkirališta nam ovako i onako kronično nedostaju, pa s laganom jezom očekujemo iduću ljetnu sezonu. Obećano nam je dvije ipo tisuće komada, a zasad se radi samo par stotina - i to više-manje na periferiji...

UTORAK Marva

A opet, kad vidi za koju marvu se radi, čovjek ponekad pomisli da se u Splitu ne bi trebalo ni truditi.

Dva dana; točno dva dana trebala su da bi se kamenovalo i porazbijalo nekoliko friško kupljenih autobusa. Tamo negdje na Trsteniku.

Autobusa, za kojima kukamo i naričemo već godinama. Mašala, majstori.

SRIJEDA Optimizam

Ako je postojala jedna dobra stvar u bolesti koja je snašla gradonačelnika AKO-a, onda je to način na koji je sve to iskomunicirano s javnošću i građanima. Otvoreno, bez skrivanja, ažurno, jasno i precizno.

Gradonačelnik je javna osoba i prirodno je da građane zanima njegovo zdravstveno stanje, jednako kao što je prirodno da on i njegova obitelj ne zaslužuju da im se kopa po utrobi i čereči po novinama i portalima. U ovom slučaju granica ni u jednom trenutku nije prijeđena i na to možemo biti ponosni.

Opari ipak ide dodatni bonus za onu videoporuku i optimizam kojim nas je zasuo iz bolnice - da, lijepo je bilo vidjeti kako su dobre vibracije naočigled pobjeđivale sumorne misli.

ČETVRTAK Zahodi i lancuni

Na Sveučilištu, gdje su prije samo godinu dana vrištali jer ih se želi izbaciti iz gradskog prostora na Peristilu, ne vladaju jednaki kriteriji kad se radi o njihovim džepovima.

Gospoda su najprije uspjela izmusti skoro sto milijuna kuna da bi Rektorat i Filozofski fakultet preselili u bivši 'Brodomerkur', što je sasvim u redu, da bi sada oglasila prodaju vlastitog bivšeg sjedišta u centru grada. Sada im, očito, više ne smeta da se 'prostor oduzima znanosti - naravno, jer će na prenamjeni palače u Livanjskoj ulici zaraditi par milijuna eura.

Rekli smo već jednom, ali vrijedi ponoviti: ako Sveučilište na ovoj lokaciji nije u stanju osmisliti nikakav koristan javni sadržaj, ako im je od pustih inkubatora, istraživačkih centara, novih studija ili međunarodnih projekata primamljivija ideja da vlastitu zgradu predaju u ruke privatnicima čiji će vrhunac aktivnosti biti čišćenje zahoda i mijenjanje lancuna turistima - onda se zbilja treba zapitati ima li to Sveučilište ikakvog smisla?

PETAK Bunika

Parodija oko izbora intendanta kazališta nastavljena je dosta zabavnom epizodom: demonstracijom pravnog nasilja kako bi se priječio izbor jedinog kandidata, Ivana Lea Leme.

Procedura je kristalno jasna - raspiše se natječaj, Kazališno vijeće ocijeni kandidate i potom najboljega potvrđuje Gradsko vijeće - no što je procedura u odnosu na koalicijski sporazum?

Sporazum kojega nismo i nećemo vidjeti, ali koji očito vrlo precizno raspoređuje moć i utjecaj u najvažnijoj kulturnoj instituciji. Ukratko - na njenom čelu bit će osoba od političkog povjerenja, koja je pored toga za ravnatelja Opere i svog prvog suradnika spremna postaviti Kerumovog čovjeka. Što je, uostalom, i on sam kazao.

Elem, Lemo je sa svojim sasvim ozbiljnim programom pridobio simpatije javnosti i bilo je dirljivo promatrati kako vladajuća većina prije mjesec dana skida točku s dnevnog reda, jer nije bila sigurna da će imati dovoljno ruku za njegov neizbor, a ovih dana uoči nove sjednice paradira fantomskim (i nezakonitim) mišljenjima, očitovanjima i primjedbama. Kao topničkom pripremom za eventualno neposlušne vijećnike.

Sam nesuđeni intendant svojim javnim pismom svima im je očitao lekciju i dokazao da u ovom gradu i državi još uvijek uspijevaju isključivo podobni i poslušni. Pogriješio je samo u jednome: ekipa iz Banovine nije se najela bunike.

Ne, oni vrlo dobro znaju što rade.

SUBOTA Pleme

Kad smo kod besramnosti, zabilježimo da u Županiji trenutno traje masovna rotacija na političkim, odnosno uhljebničkim funkcijama, te da je nove dvije fotelje zgrabila i kćerka Nevenke Bečić. Diplomirana učiteljica skrasila se u upravnim vijećima Županijskih ljekarni i Doma za starije i nemoćne na Lovretu.

Od čisto političkog kadroviranja gadljivije je valjda samo ono koje se obavlja po plemenskom principu.

NEDJELJA Vrhnje

Župan Blaženko Boban službeno je najavio besplatne školske knjige za sve đake koji su pod kontrolom Županije, što je svakako za pohvalu.
Ono kad je prije dva mjeseca optuživao mostovce da su populisti jer su predložili navlaš jednaku mjeru, pa još zapomagao da nema dovoljno novca za to, možemo mu oprostiti. Na vlasti je, pa neka malo bere vrhnje.

Vaša reakcija na temu