Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Antonijo Ćatipović PREGLED TJEDNA: Krasna ekipa gradonačelnika Baldasara
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Krasna ekipa gradonačelnika Baldasara

Kad si direktor u komunalnoj tvrtki, šta je logičnije nego posuditi lovu za svoju privatnu firmu i račun ispostaviti građanima?

PONEDJELJAK Ruganje

Naša jedina dnevna novina pokrenula je neku, kao, akciju za uređenje Turske kule.

Onako iznebuha, ničim izazvan, novinar je domislio da bi bilo krasno zasaditi sportske terene na prostoru od Slobodne do Marjana, pa krenuo u - što bi Zdravko Reić kazao - agresivnu agitaciju. Iz dana u dan zasipao nas je nejasnim vizijama koje su se u realnosti zgodno poklopile prije svega s ambicijom braće Žužul da zapasaju komad Turske kule.

Kako bilo, nije loše sanjati. Ionako ništa od toga biti neće, barem dok u Gradu i Županiji imamo ekipu koja nije u stanju napraviti komad poštene ceste ili osigurati da autobusi voze normalno i redovito, već se hvale s devet metara obale i jednim pješačkim mostićem kao grandioznim komunalnim projektima.

Ali ono u čemu se ovom inicijativom naša dnevna novina iskazala najprije je drskost: u samo par uvodnih rečenica uspjeli su omalovažiti desetke volonterskih akcija i poniziti stotine i stotine običnih građana koji su uložili svoje vrijeme i trud kako bi odradili tuđi posao i upristojili park u srcu grada. Angažman na Turskoj kuli bio je jedna od ljepših splitskih priča prošle godine - no parcela Slobodne je, nažalost, ostala neočišćena...

'Ne smijemo se dati zavarati povremenim akcijama čišćenja kojima se samo škovace pometu pod tepih. Ma dajte, budite ozbiljni', docirat će novinar s visoka, nabrajajući gume i madrace na koje je naletio na svom izletu u nepoznato.

I onda svoj tekst još ilustrira slikom Ive Bege s motikom u ruci, valjda htijući kazati da treba nešto poduzeti.

Dok je Bego radio poletom dostojnim mladića u naponu snage, ovaj ne zna ništa drugo nego pametovati i rugati se njegovom trudu.

UTORAK Pečeno...

Krnje je platio glavom - Split je na svoj pokladni utorak zadržao stil i nije se spuštao na razinu okolnih gradića koji su plitko i nemaštovito palili glave raznih političara. Ne, u nas je gorila birokracija.

Što znači da je poruka sasvim fino pogođena.

Ali, istina, moglo je to biti i malo preciznije. Barem mi u Splitu dobro znamo čiji nerad nas najviše košta, tko nam tovari uhljebe na grbaču i šta sve plaćamo pod tom 'birokracijom'. Malo mašte, malo alegorije i kakva debela domaća životinja također ne bi loše izgledali na lomači. A i bilo bi malo provokativnije, valjda je i to neki smisao maškara...

SRIJEDA Ponos

Prekrasan veliki Hajdukov tjedan uoči rođendana nakrcao nas je pozitivom, emocijama i zanosom: od novih projekata i sponzora do friških akcija i pametnih iskoraka - pa, na koncu, konačno i te slavljeničke pobjede. Ali osim rekordnog broja članova koji dokazuju da projekt narodnog kluba itekako ima smisla, dvije prekrasne priče pokazale su nam što ta sintagma uopće znači.

Murva sa Starog placa spašena je, ušminkana i na koncu klonirana u stotinu i pet primjeraka u projektu koji je spojio aktiviste, novinare, klub i znanstvenu zajednicu.

A sam Hajduk predstavio je projekt novog kampa kojeg su mu izradili studenti arhitekture, i to baš oni koji u stručnom smislu upravo sazrijevaju, otprilike kao što on izranja iz pepela.

Divota.

ČETVRTAK Jamci

Od nešto prizemnijih tema ovog tjedna treba izdvojiti slučaj bivšeg gradskog poglavara i bivšeg direktora Vodovoda i kanalizacije, SDP-ovog Kolju Kuzmanića, koji je zaradio optužnicu zbog (još uvijek navodne) krađe 228 tisuća kuna. Mašala.

Ukratko, čovjek je od tvrtke Cestar posudio 100 tisuća kuna za svoju privatnu firmu, a kao garanciju dao mjenicu Vodovoda i kanalizacije. Logično da pare nije vratio - nije budala kad ima dobrog jamca -  pa su svi Splićani to učinili umjesto njega.

Sad je konačno jasno zašto ga je prije godinu dana Baldasar maknuo iz Nadzornog odbora ove gradske tvrtke. Krasna mu je ekipa.

PETAK Prioriteti

Za to vrijeme kamene gromade padaju nasred Pjace, Dioklecijanova palača nam se urušava pred očima, a istraživanja pokazuju da uskoro ionako nitko više neće živjeti u njoj pa valjda nema smisla ni pokušati popravljati.

Ekipa iz Banovine tjedan je ipak potrošila na supervažan problem nekoliko kioska kod Lučke kapetanije. A na kraju ni to nije uspjela riješiti: eno su ih samo makli par metara dalje, taman da upotpune vašarsku vizuru Rive.

SUBOTA Latice

Župan Ževrnja i gradonačelnik Baldasar nakitili su se Hajdukovim šalovima i ukazali na fešti u luci, a onda još održali prigodne patetične govore. Što je broj članova kluba veći, oni su strastveniji navijači i iskreniji dobročinitelji.

Ne znaš tko je od ove dvojice zaslužniji za vađenje kluba iz gliba: jedan koji je prije samo godinu dana pokušao pokopati projekt Našeg Hajduka, ili drugi koji još uvijek pruža svu moguću logistiku jednom Alojziju Šuprahi.

NEDJELJA Prečac

Još ne znamo tko će nastupiti na fešti svetog Duje, ali bogme znamo koliko ćemo to platiti: najmanje 280 tisuća kuna, odnosno skoro 40 tisuća eura. Opet nema javnog natječaja, nego se Turističku zajednicu koristi kao prečicu do direktne pogodbe s organizatorima.

Nestrpljivo čekamo 'estradne zvijezde i renomirane glazbenike', kako je opisano u programu, jer za tu lovu sasvim sigurno može ih se dovući.

Ali opet, poznavajući praksu: nadajmo se Manu Chau, očekujmo kakvu klapu i Psihomodo pop.

Vaša reakcija na temu