Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kreće ljuti boj za GUP, ali jedan pobjednik unaprijed se zna
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kreće ljuti boj za GUP, ali jedan pobjednik unaprijed se zna

Sve splitske vlasti njeguju veliku ljubav prema Ivi Ori, za njega su mijenjali urbanističke planove jubilarnih pet puta

PONEDJELJAK Ziđanje

Usred noći neki kreteni su se zaigrali, pa u Palaču doveli malu dizalicu i mrtvi hladni odnijeli kamene gromade. Isprva se mislilo da su ih ukrali i po starom dobrom običaju ugradili u zidove i štokove, no otkrilo se da su ih samo šutnuli na drugo mjesto. Jer su im, eto, baš silno smetale tamo oko Peristila, gdje su i katedralu i carski trg kamuflirali svojim štekatima.

Konzervatori su se uzbunili tek kad su novinari digli hajku. Policija, kao, nešto istražuje. A gradski oci će vjerojatno nagraditi vandale dozvolom za još jedan suncobran.

UTORAK Šampion

Split je, kažu, najbolji grad u Hrvatskoj ako imate namjeru normalno živjeti i poslovati. Veliko istraživanje ostavilo nam je malih milijun upitnika nad glavom: čime smo zaslužili tu čast? I još važnije - ako je ovakav Split najbolji, kakvi li su tek ostali?

SRIJEDA Planovi, zone i mediji

A da bi nam grad još malo bolje procvjetao gradonačelnik se odlučio na izmjene Generalnog urbanističkog plana, o kojima ionako trubi već pune dvije godine. Nije jasno što se čekalo do danas, osim možda da se onih petsto i kusur zahtjeva na neki način isfiltriraju.

Ne zna se kome je Baldasar povjerio taj posao, svašta se šuška, ali zna se da to nije bio Savjet za urbanizam.

Uglavnom, bit će zanimljivo promatrati tko je u svojim lobiranjima uspio, a tko će ovaj put biti zaobiđen. Hoće li Goran Ivanišević opet nasamariti svoj grad i umjesto obećanih sportskih terena - zbog kojih je dobio dozvolu za vilu na Marjanu - na Duilovu ipak graditi stanove? Hoće li ruku gradonačelniku pružiti i HDZ, s obzirom da njihov Hrvoje Marušić također čeka jednu zgodnu prenamjenu GUP-a u Ulici moliških Hrvata? Za koga Igor Štimac traži veću izgrađenost na Bilicama?

I hoće li dva splitska medija nastaviti paziti na lik i djelo gradonačelnika ako njihovi vlasnici dobiju dozvole za izgradnju dviju velikih stambenih zona usred grada?

ČETVRTAK Urbanizam za ludnicu

U priči oko GUP-a neki će dobro proći, neki izvisiti, ali na jedno ime uvijek se možete kladiti. Na Ivu Oru.

Njega sve splitske vlasti jednostavno vole.

Uostalom, baš zbog Orinih zgrada između dvije bolnice Generalni urbanistički plan dosad se mijenjao jubilarnih pet puta. Malo su mijenjali namjenu prostora, pa malo povećavali izgrađenost, malo i omogućili da zaobilazi neposlušne vlasnike zemljišta - i na kraju smo dobili cijeli jedan novi kvart bez pristojne ulice.

Umjesto da se dvije bolnice povežu normalnom cestom, što je bilo planirano još kada su se jedna i druga napravile, danas imamo kompleks zgrada s nakaradne dvije slijepe ulice. Koje smo još i platili iz proračuna. A tek nas čeka neboder s osamnaest katova.

PETAK Crveno-crni fetiš

Gradonačelnik je tradicionalno održao govor na proslavi Prvog maja na Marjanu i opet tradicionalno je izviždan. Ništa posebno, zabilježit ćemo samo da se ni u ovoj prilici nije suzdržao od svog ideološkog fetiša, pa je pred zabezeknutim građanima ničim izazvan opet stao drviti o ustašama i partizanima.

On stvarno ne zna šta bi od sebe.

SUBOTA Kerum časti

A Baldasarovom prethodniku Željku Kerumu barem nije dosadno u životu. Ovog tjedna opet je stjerao jednog novinara u vražju mater, pa je na pitanje o saborskim zastupnicima koji ne dolaze na posao - a barem u tom on je prvak - odgovorio sočnom psovkom s dozom fekalija.

Sad kad je valjda prekinuta njegova ljubav sa SDP-om, bit će zanimljivo vidjeti na koji način će se ugurati u HDZ. Petar Škorić ga neće, ali je barem iskren i priznaje da je Željko Kerum najobičniji trgovac i da odluku o koalicijama donosi vodstvo stranke.

Drugim riječima, eno ti Karamarko pa se s njime pogađaj.

NEDJELJA Pucanje po šavovima

Novine su nam donijele dramatičnu vijest: Banovina prokišnjava. Pa je u predvorju postavljeno dvadesetak šarenih kanti koje skupljaju kišnicu  - a usput i lijepo figuraju.

Problem će se ekspresno sanirati, naravno, za razliku od stotina i stotina rupa na cestama koje ovog proljeća po prvi put nisu barem provizorno zakrpane.

Tek kad prenapučena zgrada gradske uprave pukne po šavovima valjda ćemo shvatiti da ne možemo imati i jedno i drugo - i vojsku uhljeba i normalan komunalni standard. Ali, eto, sami smo birali...

Vaša reakcija na temu