Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com PREGLED TJEDNA: Kutak za komunalni trenutak
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kutak za komunalni trenutak

…ili zašto nam obične sitnice izgledaju kao let na Mjesec

PONEDJELJAK Vice

Iza sebe ima cijelu stranačku i gradsku mašineriju, kampanja se zahuktava, na raspolaganju mu je solidna količina love i zavidan broj eksperata svih fela, a HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vice  Mihanović još uvijek nije uspio ni usvojiti osnovne pojmove. Teatralnost je na nivou, naravno, pa u svojim objavama gordo tvrdi da 'Split nikada ne smije pristati na mrvice, nego dobiti ono što ga pripada kao drugi najveći grad u Hrvatskoj' - zanemarit ćemo problemčić s padežima, valjda će se naći kakav lektor - no s činjenicama nikako da se sastane.

Valjda je netko negdje objavio da država šteka s izgradnjom cesta u gradu i okolici, pa je Vice pohitao na Facebook oglasiti se i 'pozdraviti raspisivanje natječaja za cestu Mravince TTTS', što se zapravo dogodilo prije više od pet mjeseci i u međuvremenu je obogaćeno sa čak šest odgoda otvaranja ponuda. Onda je nas je još važno poučio da je 'dionica duga 2,5 kilometra i procijenjena na 65 milijuna kuna', premda je natječaj raspisan samo za prvu fazu koja toliko košta, dok će ukupna cijena biti pet do šest puta viša.

Ne zna Vice, jebiga, loše je prepisivao.

U gradu kojemu čak i normalno održavanje i obnova gradskih ulica još uvijek predstavljaju pothvat ravan letu na Mjesec, neznanje jednog HDZ-ovca ne bi trebalo predstavljati spektakularno otkriće. Iznenađenje je tek da se nije malo bolje potrudio barem u ovih nekoliko mjeseci do izbora. 

UTORAK Pujanke

Let na Mjesec već godinama nam je drugo ime i za izgradnju reciklažnih dvorišta, kojih zasad imamo jedno ipo od minimalno potrebnih šest. Nema žurbe, uvijek će biti smeća.

Pa nam je svaki minijaturni korak postignuće za staviti u izlog, evo izgleda da je dvorište na Pujankama skoro pa spremno za žicanje europske love. Mašala.

Naivno smo mislili da komad ograđene asfaltne površine s dvadesetak kontejnera za dvadesetak različitih vrsta otpada nije tolika filozofija za isplanirati i urediti, ali očigledno smo bili u zabludi: nema tog projekta kojega u Banovini neće usporiti i zakomplicirati. 

A oko otpada i smeća - pa, u prosjeku zaista jesmo divljaci, ali nije da nam je olakšano civilizirati se. Dapače: dosta je pogledati kante za biootpad koje 'Čistoća' ovih dana sije diljem grada i gura ih gdje god stigne - na trotoare, travnjake, križanja, ceste…

I na svojoj njivi na selu valjda bi bili uredniji.

SRIJEDA Gajeva

Ili ako ćemo o aljkavosti, eto nam gradskih cesta. Čak i kad se nešto počne raditi, završi kao fuš.

Gajeva ulica u Varošu trebala je biti kompletno obnovljena, a čak se zbog kotarskih izbora požurilo s poslom, da bi se nakon navodno završenog posla na jednom njenom dijelu opet ostale rupe, batrljci, raspadnuti asfalt i navlaš jednak nered. 

Splitska nedovršenost već je zaslužila jednu kvalitetnu enciklopedijsku natuknicu. Samo da ne miriše na pogodovanje umjesto na nesposobnost.

Viđali smo već ovakve slučajeve: Hercegovačka ulica obnovljena je u skraćenoj formi 'jer se postavljao kvalitetniji asfalt', pa je posao ispao malo skuplji. Popeglani dio Vukovarske bio je kraći  za trećinu jer je, kažu, projekt bio 'neprecizno nacrtan'. A Gajeva?

'S obzirom na to da je vrijednost stvarnih radova je bila veća od onih predviđenih natječajem te premašila investiciju, obuhvat radova je skraćen kako ne bi probili troškovnik', objasnili su u Banovini.

Ovdje se više ni ne krije da natječaji zapravo nemaju smisla, odnosno da je bitno samo dati i dobiti posao - a poslije će se i grad i građane već nekako zavaljati.

ČETVRTAK Ora

Milijun ipo kuna, točno toliko stajala nas je još jedna proceduralna svinjarija iz Banovine.

Između dviju bolnica još iz komunizma vukli su ideju o pothodniku koji bi spajao Firule i Križine, iz godine u godinu prepisivali su trasu dok su istovremeno mijenjali namjenu zemljišta, pa povećavali izgrađenost, pa mijenjali omjere stambenih i poslovnih kvadrata, pa po suho zlato otkupljivali zemljište za ceste, sve dok poduzetnik Ora - kojemu je baš svaki od ovih poteza više garnitura vlasti onako simpatično odgovarao - nije počeo graditi i shvatio da mu ispod zgrade treba prolaziti tunel.

Za kojega su u Banovini rekli da ga zapravo više ne žele, ali nije im došlo iz dupeta u glavu da bi zbog toga valjalo promijeniti nekakve planove.

Mic po mic tako smo dobili još jedan tradicionalni splitski nedovršeni projekt, dvije ceste koje s dvije strane udaraju u zid Ulice Bruna Bušića, a još smo to debelo platili presudom u Orinu korist. Njemu svaka čast, samo je uzeo što mu pripada.

Tko nam je kriv da više ne samo da nismo u stanju izgraditi tunel, nego ga ne znamo ni izbrisati iz planova.

PETAK Ovčice

Splitski Bolivijac Efra Avila na Ovčicama je postavio tri interaktivne skulpture koje je preko noći netko porazbijao valjda misleći da se radi o kakvom čaranju-baranju, tko zna čemu

Manji je to problem zapravo, jer kao što obično biva - čim se zagrebe ispod površine bilo čega što izađe u medijima, otkrivaju se nove dimenzije nereda, nemoći i traljavosti administracije.

Loptanje ovlastima u ovom slučaju zapravo je dirljivo: u Gradu kažu da je plaža pod koncesijom, pa to nije njihov posao, dok u Županiji tvrde da bi koncesionar od njih morao tražiti dozvolu ako se radi na kopnenom dijelu. A ako su skulpture sedam metara od mora, dakle na pomorskom dobru, nadležni su i jedni i drugi - Grad da ih predvidi planom upravljanja, Županija da kontrolira.

Kakav kupus. 

SUBOTA Jelaska

U gradu u kojemu je moguća bespravna dogradnja kafane na zaštićenoj zgradi Jelaska, u strogom centru nasuprot teatra, doslovno pred nosom konzervatorima i na ruti koju dnevno prolazi valjda sto tisuća ljudi, ništa bolje ne možemo očekivati.

Ustvari, još nam je i dobro kakvih ljudi imamo među nama, kakvi nam uvode red i kakvi nas vode.

NEDJELJA Žnjan

Jedan od bespravnih ugostitelja sa starog Žnjana, jedan od onih koji su godinama sasvim ležerno ilegalno radili na pomorskom dobru i koristili 'šarmantnu dozu nereda', kako je taj kaos opisivao bivši gradonačelnik, došao je u fazu kukanja po novinama jer ga nitko ne želi čuti i dati mu da na istom mjestu radi sve isto, samo s papirima.

Slatko.

Sada je on taj koji se poziva na dokumente i planove, koji se zaklinje na zakone i proceduru, koji upozorava na nered i vrišti zbog navodne nepravde. Koji još i traži odštetu zbog vremena potrošenog na obijanja šaltera.

Što se nas tiče, ona mu možda i pripada - ali barem manje od onoga što gradu, županiji i državi pripada na ime višegodišnjeg divljanja na Žnjanu i neplaćanja naknada i komunalija, pa čak i računa za vodu, ispuštanja septičkih jama, ilegalnog parkiranja, okupacije plaže i ruganja s osnovama civiliziranog života.

Možda da to kompenziramo, damo ruku ruci i kulturno se barem rastanemo.

Vaša reakcija na temu