Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Lako je odreći se Rode, kad će se Kerum oglasiti o slučaju Šundov?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Lako je odreći se Rode, kad će se Kerum oglasiti o slučaju Šundov?

Nasilje nad ženama, zbog kojega je pritvoren sućidarski klepetan, doista jest dno dna. Ali ni potkradanje države, za što se sumnjiči predsjednik Gradskog vijeća, nije baš za pohvaliti se

PONEDJELJAK Kućice

Natječaj za kućice na Žnjanu poništen je, ali ne bismo rekli da je propao - dapače, poslužio je kao zgodan filter kako bismo provjerili ozbiljnost gradske vlasti s jedne i postojani bezobrazluk donedavnih divljih ugostitelja s druge strane.

To da su odbijene doslovno sve pristigle ponude, mahom zbog starih dugova koji su se kretali od nekoliko desetaka tisuća do samo 35 kuna, dokazalo nam je da su u Banovini po prvi put u novijoj povijesti uspjeli sastaviti suvisao natječaj i konkretne, zdravorazumske uvjete.

A to da su ih gospoda pokušala izigrati i vjerovala da će se - valjda zbog cajtnota - nastaviti po ukorijenjenim pravilima da nova tvrtka briše stare obveze, valjda dovoljno govori o njima. Za novi natječaj valjda će biti dovoljno pristojni da barem plate što imaju platiti.

Govoreći o novom natječaju, pak, jedan detalj ipak upada u oko: potiho je najavljena mogućnost da će vlasnici 'privremenih' kafića ipak dobiti pokoji bod više kada se budu dijelile lokacije za stalne. Zbog čega, nije nam baš suvislo objašnjeno.

Ali imamo dojam da ćemo se negdje za godinu ipo do dvije kačiti baš na taj detalj.

UTORAK Otac Domovine

Županijski vijećnik SDP-a Damir Krstinić uspio je u nemogućem: nakon što je na Facebooku objavio dosta glupast status u kojemu se doslovno posrao po Republici Hrvatskoj, pored njega procvjetao  je čuveni Ante Bačić rečeni Baćo, uzdignuvši se gotovo u status Oca Domovine.

Krstinić je valjda negdje kasnio i zapeo u gužvi, pa se izlitao po državi toliko da je i njegovoj vlastitoj stranci - koju je, doduše, nedavno najavio napustiti, jednako kao i svoj položaj u Županijskoj skupštini - bilo neugodno. A Baćo je za promjenu reagirao brzo i efikasno dignuvši dreku, taman kako se očekuje od klasnog HDZ-ovca kojemu su ideološke i simbolične vrijednosti uvijek zanimljivije od praktičnih i životnih.

Čovjek, čini nam se, polako uči kako najlakše brati glasove na desnici.

SRIJEDA Kurs

Kad spominjemo SDP, vrijedi spomenuti da se njegov splitski ogranak ovih dana bacio na totalno ljevičarenje. Možda se radi o pokušaju povratka na stari kurs, jer dokazano je da je na ljevici najlakše prosperirati kada zaneseno lamentiraš o crvenoj boji i socijalističku povijest oslikavaš u ružičastim nijansama, a onda još i rogoboriš protiv okrutnog izrabljivačkog sistema - samo teoretski, dakako - no prije će biti da gledamo potez očajnika.

To da se društvo s Bačvica odlučilo organizirati prvomajski miting zajedno s Novom ljevicom, odnosno Draganom Markovinom, samo nam pokazuje da su napokon postali svjesni da se već godinama nalaze u fazi kliničke smrti. I da, eto, barem pokušavaju dati neki znak života.

Nije da će grad nešto prosperirati od predvidivo ispraznih govorancija na Peristilu, a radništvo bogme sasvim sigurno neće, ali ako ih baš to veseli…

ČETVRTAK Klepetan

Damir Ćosić zvani Roda, predsjednik Sućidra i ptica selica koja je lutala od HSP-a preko Baldasara do Keruma, dobio je mjesec dana iza rešetki zbog obiteljskog nasilja, eno ga, još je na Bilicama. Priču o njemu ovdje možemo komotno zaključiti jer je očito da mu slijedi higijensko odstranjivanje iz Županijske skupštine i raznih upravnih vijeća i nadzornih odbora u kojima se solidno ugnijezdio. Valjda će mu ostati onaj prostor u Turističkoj palači, zaposlenja za rodbinu i ostale koncesijice i usluge koje su se na njega lijepile proteklih godina.

Nešto zanimljiviji je sam Željko Kerum, njegov dosadašnji politički poslodavac, koji je na vijest o pothvatu sućidarskog klepetana reagirao zgranuto i objavio da je 'jad i bijeda', odnosno 'mrtav čovjek za njega'. Mašala.

U svakom slučaju za pohvalu, ako ništa onda zbog instinkta odmicanja problema od sebe. Makar, logično se zapitati zašto šefu Hrvatske građanske stranke jednako ne smetaju i neki drugi oblici neprihvatljivog ponašanja i koliko će njegova desna ruka Jure Šundov - zasad pod službenom istragom da je lažni invalid i ratni profiter - dublje morati potonuti da bi o tome barem zucnuo?

Nasilje nad ženama ni teoretski ne može se staviti u ravan s bilo kojom drugom vrstom kriminala, ali opet, ni sumnja u potkradanje države nije nešto čime bi se jedna politička stranka trebala ponositi.

Teoretski, naravno.

PETAK Koma

Jedna jedina prevrnuta cisterna bila je dovoljna da kompletan grad i okolica, odnosno preko 300 tisuća ljudi, zapadnu u neviđenu prometnu blokadu i kaos. Čeprkanje na jednoj, radovi na drugoj, nesreća na trećoj, a vikend i prva navala turista na četvrtoj strani - i eto ti velegradske gužve u gradiću veličine prosječnog europskog kvarta.

Sve to već ozbiljno počinje ići na živce. I krajnje je vrijeme da se o prometu u gradu i oko grada povede ozbiljna briga.

Nova parkirališta još uvijek čekamo, a u međuvremenu je postalo nemoguće parkirati čak i skuter. Vožnja biciklom sinonim je za glavu u torbi. Ceste su izbušene i doslovno opasne po život, trotoari zapušteni otprilike na sirijskom nivou, a dvije privatne tvrtke koje bi ih trebale održavati - Cestar i Point - nakon kartelskog dogovora s konkurencijom i stjecanja monopolističkog statusa ubiru desetke milijuna kuna i doslovno nas prave budalama.

Da ne govorimo o nešto ambicioznim pothvatima poput probijanja desetaka 'slijepih crijeva', dovršavanje gradske prometne mreže ili dugoročnijih projekata tipa obilaznica i most do Kaštela.

Situacija je naprosto kritična i ljudi će zbog zapuštenosti prometnica uskoro doslovno početi gubiti glavu, a zbog konstantnog kaskanja za potrebama ostati bez živaca, vremena i novaca.

Pokrenite se, zaboga.

SUBOTA Vertikala

Zabilježit ćemo da je u rekordnom roku barem riješena birokratska zavrzlama oko projekta izgradnje novog kanalizacijskog sustava za šire splitsko područje, odnosno da je koordinirani pritisak župana zajedno s četiri gradonačelnika na Zagreb urodio plodom i da nam slijedi više od dvije milijarde kuna ulaganja u infrastrukturu.

Može se kad se hoće. Naravno, i kada je vertikala na raspolaganju.

NEDJELJA Bandićizam

A gradonačelnik Andro Krstulović Opara ovog tjedna dao je zanimljivu izjavu o famoznoj Bajamontuši, fontani čija će ponovna izgradnja očito jednom doći na red. Barem ako ćemo poštivati vlastite odluke.

'Dok god moji sugrađani, njih oko 17 tisuća, nemaju reguliranu vodu i odvodnju, javni novac neće biti iskorišten u podizanje fontane. Onog trenutka, kada riješimo problem pročistača vode, problem koji tišti naš grad, i kada tih 17 tisuća dobije vodu, tada ćemo se, nadam se u ovom mandatu, uhvatiti obaveze Grada', kazao je gradonačelnik.

Prije nešto manje od godinu dana promatrali smo njegov teatralni ulazak u mandat trčkaranjem po terenu, potezanjem vatrogasnih crijeva i petljanjem u tuđe poslove, pa smo ga lakonski proglasili 'splitskim Bandićem', no ovom prilikom moramo mu se skrušeno ispričati.

Danas shvaćamo da je ta usporedba ipak nemoguća, gotovo i bezobrazna.

Vaša reakcija na temu