Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: LGBT prosvjetljenje Željka Keruma
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: LGBT prosvjetljenje Željka Keruma

Prije nekoliko godina gotovo je opravdavao kamenovanje, danas je pod zastavu duginih boja poslao svog zamjenika Davora Grčića. A onih koji proklamiraju 'Split za sve' nigdje...

PONEDJELJAK ABB

Ako netko može pohvaliti proteklim tjednom kao uspješnim i plodnim, onda je to svakako Ante Bačić, rečeni Baćo. Mladić kojega smo rijetko čuli da govori, ali smo ga zato redovito primjećivali kako virka iza ramena Zlatka Ževrnje, Petra Škorića, Ante Sanadera ili tko god je već u tom trenutku imao kakvog važnog posla - uspio se, eto, dobaciti do fotelje uvaženog saborskog zastupnika. Oslobodili su je Damir Krstičević i Blaženko Boban.

Sa zanimanjem ćemo pratiti nastavak ove obećavajuće političke karijere i ufamo se da nas neće razočarati. Dosad nas je poprilično razveselio kada je probijao studentske blokade i na zahtjeve za besplatnim školstvom odgovarao da se 'ugrožava njegovo pravo na studiranje', a zgodan je bio i njegov intervju u kojemu se javno požalio da ga kao HDZ-ovca na položaju ljudi bez prestanka povlače za rukav i mole da ih negdje uhljebi.

Evo još bolje prilike.

UTORAK Od glasnogovornika do gradonačelnika

Vrlo ambiciozan je i stanoviti Goran Kotur, SDP-ovac koji je mjesecima burgijao sve dok nije do kraja rasturio vladajuću garnituru na Bačvicama - odnosno, ono što je od nje ostalo nakon što je prethodno već rasturena Baldasarova postava - pa sebi otvorio put do mjesta šefa stranke. U demokraciji kakva se prakticira u ovoj stranci očito se pobjednici uvijek poznaju unaprijed, čim se razbistri koja će frakcija prevladati.

A onda će se Kotur još i kandidirati za gradonačelnika i usput 'velikim koracima vratiti splitski SDP na vrh političke scene'. Mašala.

Bio bi to nesumnjivo gigantski podvig za čovjeka kojega smo zasad zapamtili tek kao glasnogovornika Lučke uprave. Iz doba dok je njome vladao SDP, dakako.

SRIJEDA Kompromis

Most i Pametno uputili su košaricu Andri Krstuloviću Opari i pustili ga da se sam bakće sa sastavljanjem proračuna, a onda je ovaj objavio svoj poprilično respektabilan tim koji će mu u tome pripomoći. Između ostalog, tu je i donedavna Vladina povjerenica Branka Ramljak.

Bit će zanimljivo pratiti kako će se s jedne strane Opara ponašati kada proračun zbilja dođe na dnevni red i hoće li ustrajati na svojoj koncepciji 'jer svima je dao priliku, a nisu je prihvatiti' - a s druge kako će oni koji tvrdoglavo odbijaju sudjelovati u vlasti objasniti zašto ne žele ni pokušati provesti svoje ideje.

Slutimo da će se naći negdje na pola puta, barem ove godine.

ČETVRTAK Parada 1

Splitska proslava Dana antifašizma ovaj put je zbilja bila jedinstvena: iz udruge VeDRA dosjetili su se u isti kontekst staviti partizane i branitelje, pa izložbom i prigodnim mimohodom dočarati kako su se jedni i drugi borili za slobodu, protiv fašizma.

Zvuči jednostavno, makar smo sigurni da se u mnogim glavama stvorio košmar kada su jednu za drugom usred grada slušali 'Padaj silo i nepravdo' i 'Kome bi šumilo more moje sinje'.

Ali i to je popriličan napredak: za početak je bolje pjevati nego se svađati, kad su već male šanse da će se rovovi s obje strane isprazniti...

PETAK Bezobrazluk

Radni petak bio je većini normalnih ljudi, ali ne i gospodi iz Vodovoda i kanalizacije: u ovoj gradskoj firmi mrtvi-hladni su objasnili da punih 12 godina uredno spajaju praznike s vikendom, pa im nije ni palo na pamet prekinuti tu bezobraznu tradiciju. Šta ih briga, ima tko će platiti.

Simpatičan je bio i detalj iz nastupnog intervjua novog gradonačelnika Slobodnoj Dalmaciji, gdje je otkrio da je već prvog dana na poslu uputio dopis direktorima gradskih tvrtki da obustave sva nova zapošljavanja - da bi četiri dana kasnije otkrio da papir još uvijek nije došao na njihove adrese jer se nalazi 'u otpremi' u Banovini.

Gospoda očito računaju da gradonačelnici dolaze i odlaze, a oni su već pustili snažno i debelo korijenje...

SUBOTA Parada 2

Druga ovotjedna parada gradskim ulicama nije donijela ništa novo, izuzev jednog neočekivanog gosta: podršku LGBT zajednici dao je Davor Grčić zvani Gaga, Kerumova druga desna ruka, dok od predstavnika gradske vlasti i promotora principa 'Split za sve' nije bilo ni traga ni glasa.

Ako smo od HDZ-ovaca to očekivali, Kerum nas je bogme pošteno iznenadio: čini se da nije lagao kad se zaklinjao da se promijenio u zadnjih nekoliko godina. Od izjava poput 'nisu dobrodošli' do marširanja pod zastavom duginih boja stoji cijeli jedan svemir.

NEDJELJA Žnjan

Blic akcija gradskih komunalaca urodila je plodom i Žnjan sada zbilja izgleda nešto pristojnije, što u odnosu na prethodno stanje i ne mora biti osobit pothvat. Noga u dupe koji put zna biti korak naprijed.
Što poništava činjenicu da je na najvećoj gradskoj plaži gotovo sve potpuno ilegalno, a bogme i uvredljivo za svakog civiliziranog građanina, te da nam je od nove gradske vlasti obećano puno više. Sad kad ste pokosili travu i pomeli smeće, uhvatite se ozbiljnog posla. Vrijeme curi.

Vaša reakcija na temu