Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Photo by Daniel Wirtz on Unsplash PREGLED TJEDNA: Lopovi ili nesposobnjakovići, naša vječita dilema
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Lopovi ili nesposobnjakovići, naša vječita dilema

Jedni bi mater prodali za mrvicu vlasti, a drugi nemaju pojma ni što su, ni gdje su

PONEDJELJAK Saveznik

Kako stvari stoje, Petar Škorić zvani Messi ipak će se ugurati u Sabor sa simboličnog desetog mjesta na HDZ-ovoj listi, nakon što se na samu listu ugurao u posljednji trenutak. Manevar nije do kraja pojašnjen, ali može se pretpostaviti da će Škorić ubuduće taktizirati nešto opreznije. Uostalom, u partiji sada ima saveznika u liku Domagoja Maroevića, navodno samozatajnog i neambicioznog koji se očito prepao svemoći Ante Sanadera i sada ga, kao, pokušava malo obuzdati.

A sam Škorić, inače čovjek s desetak ozbiljnih funkcija, očito ima i desetak života.

UTORAK Slika

Spomenutom Anti Sanaderu jedan ili dvojica možda su se provukli, ali sastavljanje lista za dvije dalmatinske jedinice poslužilo mu je kao demonstracija moći: ondje je ugurao i mladog Antu Mihanovića, i 'poštara' Luku Brčića, i čuvenog Antu Bačića zvanog Baćo, pa i notornog Vinka Zulima iz Segeta. Mašala. 

Kad ljudi pitaju kako uspjeti u životu i kako riješiti svoju egzistenciju, treba im samo pokazivati Sanaderovu sliku.

SRIJEDA Izbori

A kada jednom bude trebalo opisivati predizborno vrijeme, najbolje kao primjer koristiti ovaj splitski tjedan: ukratko, oporba grakće i izvodi performanse, dok vlast glumi da dijeli novce.

Vlast nam je dakako uvijek smješnija sa svojim isforsiranim optimizmom i insceniranim, dobro tempiranim paradama na kojima se milijuni i milijarde doimaju kao žetončići nadohvat ruke, a već potrošeno kao vječno, samoobnavljajuće. Ministar Marko Pavić, recimo, s cijelom svitom HDZ-ovaca napravio je pompoznu predstavu oko potpisa ugovora za europski projekt koji se provodi već mjesecima. Ministar Tomislav Ćorić teatralno je s gradonačelnikom baš sada obilazio Karepovac. Ponovno se reklamirala odavno poznata dodjela novca Turističkoj školi. Hrvatska gospodarska komora ničim izazvana zbrojila je svoje projekte i predstavila ih javnosti.

Bilo je i nešto dobro tempiranog dijeljenja love: Crvenom križu iz Solina 11 milijuna kuna, otprilike toliko raznim poljoprivrednim projektima, skoro sto milijuna kuna prigodno je baš sada pronađeno za pročistač vode na Jadru.

A čak i kad se ponovno pojavila korona, ministar Beroš nije se više osvrtao na ekipu 'u kafićima sa zatamnjenim staklima' nego odjednom srčano tvrdio da 'Split nije žarište'.

Čudesni su ti izbori, čudesni. 

ČETVRTAK Plan

Nećemo griješiti dušu i reći da je famozni 'masterplan' baš sada dovršen upravo zbog izbora, jer se dokument melja već skoro dvije godine, ali priznajemo da tajming izgleda baš zgodno.

No što je, tu je, čini se da bi osnovni dokument za povlačenje ozbiljne europske love mogao biti dovršen u mandatu ove gradske vlasti. Kakav - takav, po svemu sudeći manjkav, makar će tek trebati provjeriti kako je 'muzej mora' u luci odjednom postao hotel, zašto se ta turistička čudovišta protežu baš skroz do Bačvica i treba li nam baš toliko novih stanova.

Ipak, sve bi to valjda moglo biti relativno popravljivo, samo da se nešto napokon pokrene. Gledamo Rijeku u kojoj se milijardu kuna ulaže u novu bolnicu, a pola milijarde u najskuplju cestu u državi, pa se mislimo koliko kretenski izgledamo drugima kad ni sami sebi nismo previše privlačni.

PETAK Lijenost

Kerum je organizirao predstavljanje predizbornog programa u svojoj bazi u Rogoznici. Kerum koji inače ima adresu u Splitu, gradski je vijećnik u Splitu - makar se time zapravo ne bavi - i najavljuje novu kandidaturu za gradonačelnika Splita, bio je previše lijen doći do Splita kako bi u njemu krenuo u kampanju.

Iz Rogoznice je mljeo nešto kako političari koji ovdje ne žive nemaju pravo kandidirati se, niti znaju što zaista muči građane.

Zapamtit ćemo ove izjave za dogodine.

SUBOTA Gubitnici

Većina političkih aktera u ovo doba izgleda kao da je iz druge galaksije, ali nitko tako poremećeno kao SDP-ovci.

Usred Splita laprdati da se radi o 'gradu koji nije siguran', premda ne postoji ama baš nijedan statistički podatak koji to dokazuje i zapravo se radi o čistoj medijskoj manipulaciji, to zaista može samo Davor Bernardić.

A kako bi bio baš potpuno siguran da će izbore izgubiti, doveo je Krešu Beljaka da na Peristilu obećava da će legalizirati travu i da će Hajduk biti prvak u ovo doba iduće godine, pa su još zapjevali 'Bella ciao'.

I onda objavili da se sve to skupa dogodilo na - Prokurativi.

Ne znamo poglupe li gospoda kad prođu kroz Sveti Rok, ili su i inače takvi, samo što ovdje nekako lakše dođu do izražaja.

NEDJELJA Opcije

A korona se, čini se, vraća u velikom stilu. Još dva tjedna po svemu sudeći živjet ćemo u kolikom tolikom spokoju, jer će se čekati da prođi ti vražji izbori, a onda bi nas moglo lupiti svom snagom.

I to neproporcionalno.

Nema nam druge nego uzdati se sami u sebe jer, kako smo vidjeli, opcije na raspolaganju nisu previše blistave. Jedna bi i vlastitu mater prodala za mrvicu vlasti, a kako ne bi jednog običnog naivnog birača. Druga nema pojma ni što je, ni gdje je.

Treće ni da ne spominjemo.

Vaša reakcija na temu