Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Mala šetnja kaotičnim Splitom
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Mala šetnja kaotičnim Splitom

Kad je svačije, onda je ničije. A kada postane pogodno za granju, odjednom se gazda lako pronađe

PONEDJELJAK Mertojak

Kad na jednom urbanističko-arhitektonskom natječaju pobijedi ekipa iz 'Studija XXL', tada pouzdano znaš da u pozadini investicije stoji Ivica Todorić.

Kada se na istom natječaju prijavi tek šest arhitekata, nije teško zaključiti da je njegov rezultat u ovoj struci bio više ili manje predvidiv.

A kada se u Splitu bučno najavljuju grozdovi novih hi-tech nebodera, to može značiti jedino da nam se priprema gradnja novog šoping centra.

Tako je bilo na Mejašima, gdje vjerojatno nikada nećemo dočekati futuristički stakleno-čelični 'city', a miriše da nam se slično sprema i na Mertojaku i Trsteniku.

Za taj prostor je, naime, predstavljen rezultat natječaja po kojemu ćemo također dobiti hrpetinu zgrada od 18 do 25 katova, u onoj zapuštenoj rupi pokraj ambulante i preko puta, pokraj 'Uzora'. Nije baš jasno gdje će to sve stati, kao ni kako se misli riješiti već postojeći prometni krkljanac prema Žnjanu. Ali zato će sve ići po fazama, a prva je - pogodite iz tri puta - šoping centar.

Dalje nek' se misli netko drugi.

UTORAK Šumica

I prostor ispred 'Šumice', jedan od ljepših u gradu, također se nalazi u jednoj od svojih faza - točnije, u fazi pripreme za najezdu bagera.

A to podrazumijeva da se ondje talože škovace i generira nered, samo kako bismo zaboravili na zelenilo i instinktivno prihvatili da bi na toj lokaciji nešto trebalo napraviti. Naravno, posaditi kakav novi hotel

Uostalom, taj plan se već godinama mota po glavama ljudi koji gospodare 'Šumicom' i parkom ispred nje, a ovom prilikom ne bismo vas zamarali pojedinostima - dovoljno je kazati da dio prostora još uvijek imaju braća Bradarić, dio Hypo banka, dio bančin bivši direktor Zoran Sikirica, a jedan komadić je i naš, gradski. I svi redom toleriraju kaos.

Svačije je trenutno ničije, ali kad se promijeni GUP odjednom će postati - nečije.

SRIJEDA Kašjuni

Kašjuni su još uvijek ničiji, barem službeno. Iako je sasvim jasno da se bezvlašće koristi jako spretno jer na jednoj od ugodnijih gradskih plaža netko barem prodaje kave, što će reći i da solidno zarađuje jer troškova gotovo da i nema.

Dok se raspetljaju stvari oko koncesije koju je HDZ-ova Županija pokušala dati jednom svom HDZ-ovcu, ode ljeto...

No barem je ovih dana ispravljena jedna gradska sramota, pa je uređen spomenik 21-godišnjem Josipu Vraniću, prvoj ratnoj žrtvi s područja Splita.

ČETVRTAK Obojena

Kako na Kašjunima, tako i na Kašteletu: još jedna plaža bez koncesionara funkcionira gotovo po čistoj inerciji. Žalo je relativno sređeno, tuševa nema, ali tri kafića zato rade punom parom i naplaćuju kavu skuplju nego na Rivi.

Kad bi se komunalci i inspektori drznuli spustiti do mora - a u slučaju Jenkija očito im se previše ne žuri, uostalom vjerojatno bi zapeli u gužvetini i monstruoznim rupama u betonu - možda bi i sami progledali.

Ali opet - ljeto je pri kraju, nema to više smisla...

PETAK Turska kula

Barem jedan dio grada, mora se priznati, iz tjedna u tjedan sve je ljepši, čišći i ugodniji: hvala doktoru Jošku Kaliliću i stotinama volontera koji neumorno krče Tursku kulu i podsjećaju nas da sve ipak počinje od nas, građana.

Valjda ćemo biti ovako složni i kada netko baci oko na taj prostor.

SUBOTA Kila

Nakon dvadeset godina moljakanja Pazdigrad će konačno dobiti osnovnu školu za godinu do dvije. I na Pujankama se stara škola ruši, pa je izgledano da će se nova ziđati.

A na Kili, u naselju koje će uskoro dobiti nekoliko POS-ovih zgrada sa preko šest stotina stanova, 

Na Kili, gdje se gradi nekoliko POS-ovih zgrada sa skoro šest stotina stanova, problemi će tek nastupiti. Nazire se tek vrtić sa šezdesetak mjesta, dok će škola vjerojatno biti predmet mokrih snova još desetljeće ili dva. Sve dok i ondje građani ne pokrenu ustanak.

Dobro planiramo, mašala.

NEDJELJA Zvončac

Šetnju kaotičnim Splitom zaključimo, kako je i red, ispred vrata Banovine.

Tamo su Sergije Bijelić i Renata Sopek bez dozvola otvorili svoj noćni klub, pošteno se narugavši i propisima i cijelom gradu, a ovog tjedna zabilježimo samo da im je izdano rješenje o rušenju sedam čeličnih šatora sa šankovima.

Izdano je, samo što nije uručeno jer poštar nije pronašao Renatu.

Inercija komunalaca, inspektora i gradske vlasti obilato se koristi. Barem do kraja ljeta, a onda ionako više neće biti bitno.

Vaša reakcija na temu