Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Mamić je u pravu kad kaže da su mu podmetali klipove. Što ne znači da ne juri prema sukobu interesa
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Mamić je u pravu kad kaže da su mu podmetali klipove. Što ne znači da ne juri prema sukobu interesa

Najveći dalmatinski poduzetnik kandidirat će se za Gradsko vijeće jer 'želi otkočiti investicije u gradu'. Treba to držati na oku

PONEDJELJAK GUP

Ako predsjednik Gradskog vijeća ikada sazove novu sjednicu - a evidentno se svim silama trudi da to ne učini - svjedočit ćemo skladnoj koaliciji Keruma i SDP-a s jedne strane i gotovo kompletnog ostatka s druge.

Kao u dobra stara vremena.

Ovog puta tema su izmjene GUP-a, logične i prijeko potrebne, koje očito žuljaju mnoge: Keruma jer želi zadržati zacementiranima svoje privatne izmjene iz 2008. godine, kada su mu gradski urbanisti bezobrazno napumpali izgrađenost na svim lokacijama za koje je imao interes, a i zato što ne može podnijeti spoznaju da na Marjanu ipak neće moći graditi. On je barem ustrajan, otvoren i konzistentan u kočenju svake promjene iz sebičnog interesa - svoje čuva, a drugima ne da, pa makar se radilo i o cijelom gradu - ali što reći za SDP?

Ukratko, za njih se ne zna tko im glavu nosi.

Oni su za GUP, ali bez dijelova 'masterplana' o kojemu evidentno pojma nemaju, pa trabunjaju o nečijem privatnom interesu. Oni su za razgovor i raspravu, a nisu se udostojili ni pojaviti na Komisiji za urbanizam na kojoj se o GUP-u raspravljalo. Oni su, kao, za struku - ali ne baš i za planove koje priprema Društvo arhitekata, dakle ista ta struka. Jer politička kombinatorika im je bitnija.

Tužno da se ovako poigravaju s cijelim jednim gradom. 

UTORAK Tommy

Kad govorimo o GUP-u, jednim okom treba pratiti Tomislava Mamića.

Ne zato što je u svojim nastupnim političkim intervjuima deklarirao svoj interes - sjedište tvrtke koje ne uspijeva izgraditi na Trsteniku zbog zaista besramnog ponašanja gradske administracije, te hotel na Bačvicama za koji je dozvolu dobio još Kerum, a on svejedno ne može početi s radovima - nego zbog onoga što bi moglo uslijediti nakon toga.

Mamić je, naime, osim podrške Branki Ramljak najavio i vlastiti ulazak u Gradsko vijeće, i to zato što želi 'otkočiti grad i omogućiti investicije', a iskustvo nam kaže da kada tako nešto kaže najjači gradski poduzetnik s političkim ambicijama, u roku od nekoliko mjeseci slijedi nam bavljenje temama poput sukoba interesa. U ovom slučaju to se ne mora, ali svakako može dogoditi.

Kako bilo, njegova formalna kandidatura sasvim sigurno nije dobra vijest za Keruma - jer nam se nudi u najmanju ruku pristojnija, staloženija i uspješnija verzija samog Keruma - a bogme vjerujemo da lista Mamić-Ramljak ni u HDZ-u nije dočekana s velikim oduševljenjem. 

Na putu im se nalazi malo jači igrač.

SRIJEDA Vice

Nakon teške neugodnosti s doktoratom prepunim u najmanju ruku sumnjivih citata i Google-fraza, doktorata oko kojega još uvijek nije udovoljio zahtjevu šefa Plenkovića i razjasnio ga, Vice Mihanović kampanju vodi u nekom paralelnom prostoru. Fizički ga nema, ali stalno ga gledamo: te na plakatima, te na reklamama, te na 'obilascima terena' skrivenim od novinara, te u teatralnim spotovima u kojima se opisuje kako 'voli zabančit i narizat, uvik je zna prodat i neće nas izigrat'.

Vice je uvijek tu, a nitko ga ne uspijeva ništa pitati.

Ovog tjedna i od njega smo dočekali obećanje o dovršetku pet ukletih gradskih prometnica - Bračke, Vukovarske, Zajčeve, Manđerove i slično - koje punih desetak godina zapinju na izvlaštenju zemljišta, pa čak i objašnjenje da se 'treba pozabaviti imovinsko-pravnim odnosima'. Mašala.

Da upravo njegova stranka ne drži vlast na doslovno svim nivoima, od kotara do države, a posebno u Županiji koja godinama stvara goleme probleme, prepreke i zastoje upravo u ovome, ni riječ ne bismo rekli. Ceste bi danas postojale da se malo više zapelo.

Ovako, izgleda kao da Mihanović baljezga samo da mu prođe vrijeme.

ČETVRTAK Pothvat

Andro Krstulović Opara, s druge strane, doima se u naponu snage: leti na sve strane, započinje i završava radove, pumpa lovu gdje treba i stavlja osigurače da se barem dio njegovih projekata ne stopira nakon izbora.

Što je i u redu kad ga je vlastita stranka otpisala i pravi se kao da ne postoji, pa ga recimo nisu pozvali ni na predstavljanje Mihanovićevog predizbornog programa.

Pokretanje projekta Tehnološkog parka na Dračevcu bez sumnje je jedan od većih uspjeha i njega i njegovog tima: koliko god to zvučalo neobično, nije mala stvar u nekoliko godina izraditi strategiju, srediti vlasništvo, promijeniti planove, riješiti dozvole, izvući 105 milijuna kuna europske love i na koncu pokrenuti radove. Čak ni s vertikalom vlasti.

U nekim drugim gradovima i u nekim drugim okolnostima vijest o Dračevcu vrištala bi s naslovnica, najavljivao bi se senzacionalan zaokret prema visokim tehnologijama i 'ostanku-mladih-koji-bi-otišli-u-Irsku', no dobro, takvi smo.

Gradonačelniku za utjehu, to će barem ostati zapisano.

PETAK HNS

Kad smo već pomislili da je lista kandidata za njegovog nasljednika zaključena, eto ti vjerojatno najuzaludnije stranke u galaksiji - Hrvatske narodne stranke - s najavom da i oni imaju svog čovjeka za splitskog gradonačelnika.

Dakle, vjerojatno su ih škartali i desni i lijevi, pa sada imaju ambiciju nekako se ugurati u Gradsko vijeće - a onda, po običaju, i uguziti u vladajuću koaliciju.

Javna blamaža koja im slijedi mali je rizik u usporedbi sa sinekurama koje ih čekaju ukoliko uspiju, sinekurama na koje, smatraju, imaju vječno pravo.

Ukoliko nas pitate, HNS je pri vrhu popisa stranaka za kojima treba pustiti vodu. A to je veliki uspjeh: ima ih takvih još puno, previše.

SUBOTA Franjevci

Reciklažnih dvorišta sasvim sigurno nemamo previše: dapače, izuzev onoga na Karepovcu zasad nemamo nijedno. 

A planirali smo ih šest, doduše, sve redom u zabačenim sjevernim i istočnim dijelovima grada. Uz more i u centru grada otpad bi se valjda trebao sortirati i potom ispariti sam od sebe.

Uglavnom, vijest da je prvo dvorište na Orišcu napokon završeno ipak zaslužuje pokoji redak, kao i informacija da su ona na Pujankama i Kopilici napokon spremna za gradnju. Ukoliko baš zapnemo, ovaj plan bi mogao biti jedan od rijetkih koje ćemo, do kraja iduće godine, zaista ispuniti.

A zašto reciklažnog dvorišta neće biti na Trsteniku, mogli bismo možda priupitati tamošnje franjevce koji su uskratili svoju suglasnost jer bi smetalo 'duhovno-turističkoj namjeni', jedinstvenoj kategoriji koju su osmislili kako bi objasnili da u klerikatu iznajmljuju sobe. Drugim riječima, važniji su im turizam i zarada od građana i čistog okoliša.

Svetom Frani bilo bi drago čut.

NEDJELJA Trolovi

A kako se kampanja zahuktava, tako nas na društvenim mrežama pažnjom zasipaju proizvodi različitih stranačkih farmi trolova i lažnih profila, beznadno bezmozga stranačka boranija i ostrašćeni plaćenici. Izviru sa svih strana, koliko god se njihovi šefovi zaklinjali da im se gadi takva praksa.

No nema problema: imali smo i većih problema, pa ih ionako nismo riješili. Bilo bi dobro da se normalan svijet isključi i opusti od svega toga - objašnjavanje pametnome ne treba, budali ne pomaže.

Vaša reakcija na temu