Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Mangup Petar Škorić
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Mangup Petar Škorić

Izvukao se iz Gradskog vijeća i sada tamo gura Vicu Mihanovića, novog šefa HDZ-a. Em se na izborima neće moći predstavljati kao novo lice, em će trenirati trgovanje s Kerumom

PONEDJELJAK Igra

Točno pola godine uoči izbora, kao da su se svi odlučili presložiti.

Partija - dakle HDZ, jer onu drugu malo tko još doživljava ozbiljno - odrađuje svoju tradicionalnu mini revoluciju u kojoj slijedi brisanje imena iz monografija, s web stranica i iz nadzornih odbora. Koliko dogodine, Petra Škorića se valjda više nitko u HDZ-u neće ni sjećati, pravit će se blesavi kad im spomeneš njegovo ime.

Dosad najveća oporba iz Pametnog se nakon višemjesečnog natezanja i prenemaganja napokon definitivno raspala, SDP živi u nekom svom svijetu, Robert Pauletić je po tko zna koji put izvisio, ni Most ne daje jasne znakove života, Kerum se još jednom našao na (vjerojatno uzaludnom) udaru organa gonjenja…

Ukratko, zasad svi igraju na 'ko manje'.

UTORAK Zlostavljanje

Marijana i Ivica Puljak možda jesu uspjeli u naumu da svoje prezime napokon lansiraju do Sabora Zagreba, ali to su evidentno platili tako što ih je baza u Splitu prekrižila. Kuloarske ćakule napokon izlaze u javnost, a istraumatizirane žrtve hegemonije Puljaka svojim svjedočanstvima pune medije, jedna za drugom.

Bože, kakav je to horor bio.

Već dulje vrijeme bilo je potpuno jasno da se u ovom slučaju zapravo radi o obiteljskoj stranci čija je glavna svrha bildanje imidža dvoje supružnika, a misija njihovo pozicioniranje u saborsku 'hoch' ekipu koja će drviti o nacionalnoj politici i s teško prikrivenim prezirom izbjegavati lokalne teme, na kojima su izrasli. Pa makar to značilo lelujanje na ideološkoj ljestvici ili sklapanje saveza s dojučerašnjim arhineprijateljima poput Ivice Relkovića.

Svi su sve znali, pa vjerojatno i ekipa iz obiteljske strančice - no, eto, valjda im je trebalo hrabrosti, a možda i konkretnog povoda za reakciju. Zločesti će zaključiti da su digli glave tek kad se Pametno, stranka s vjerojatno najnesretnijim nazivom u galaksiji, i fizički ugasilo.

SRIJEDA Fuzija

A kad je Pametno već otišlo u povijest, vrijedi mu posvetiti još barem dvije crtice. Ako ništa, onda načinu na koji je to izvedeno.

'Personalna fuzija' izraz je mjeseca, a vjerojatno i godine, iskorišten ovom prilikom. Natuknica za politički leksikon mogla bi glasiti otprilike ovako:

'Petljanje kao opis procesa spajanja političkih stranaka sa željom da se one zapravo ne spoje, samo kako bi se zadržala novčana naknada za koju tvrdiš da te nije briga'.

ČETVRTAK Trening

Od svojih (obilatih) naknada malo-pomalo odriče se Petar Škorić, očito svjestan da je bolje osobno se pobrinuti za kontroliranu evakuaciju - nego doživjeti čistku i završiti u nekom političkom Sibiru, kao što je Zlatko Ževrnja recimo nestao u bespućima podružnice Hrvatskih voda, pa makar sa službenim automobilom i valjda barem kreditnom karticom…

Elem, Škorić se povukao iz Gradskog vijeća uz objavu da svom nasljedniku Vici Mihanoviću želi pružiti priliku za 'dodatnu političku afirmaciju'. Radi se zapravo o dosta mangupskom potezu jer je novom šefu HDZ-a oduzeo šansu da se na izborima predstavi kao novi, svježi vjetar. Utopio ga je.

Drugim riječima: 'Ja odoh, a ti Vice sada trguj s Kerumom i zajebavaj se s Androm, pa makar na samo šest mjeseci…'.

Bit će mu dobar trening za ono što nas čeka od iduće godine, tko god pobijedio.

PETAK Raskorak

U kutku za bizarni trenutak zabilježit ćemo da je, nakon što ga je Ruža Tomašić ponizila u namjeri da se dokopa Sabora, Robert Pauletić zaobiđen i u Splitu. Zasad zapravo nije sasvim jasno je li točno da 'nije znao da se osniva splitski ogranak Domovinskog pokreta' ili je 'odbio sudjelovanje u cijeloj akciji' - a ove dvije tvrdnje začuđujuće je uspio izgovoriti u jednoj jedinoj rečenici - no potpuno je svejedno. 

U svakom slučaju, ambicije i realnost još jednom su se našle u potpunom raskoraku. 

SUBOTA Obraz

U raskoraku sa zakonom odavno je, po svemu sudeći, kompletna komplicirana operacija odvođenja u stečaj cijelog propalog carstva Željka Keruma, dakako nakon što se proces otezao nekoliko godina u želji da se iz njega izvuku lova i nekretnine, a ostave dugovanja. Situaciju je ovako laički relativno jednostavno opisati, ali institucije se očito muče i kilave mjesec za mjesec, godinu za godinu, sve dok slučaj ne postane toliko naporan da više nitko nema volje o njemu pisati, niti o njemu čitati.

Samo ovog tjedna na vidjelo su izašla dva nova detalja: stečajna upraviteljica tužila je tvrtku Kerumovog vijećnika Davora Grčića Gage zbog izvlačenja imovine prije stečaja 'Keruma d.o.o.', pa je čak poslala i jedno pisamce Državnom odvjetništvu, a u odvojenom procesu otvoren je stečaj nad tvrtkom 'Neva Kerum'. U njoj su, kako se može razabrati, zatečeni dugovi od oko 35 milijuna kuna, dok je na računu stajalo oko dvije tisuće kuna. Mašala, treba znati dogurati do ovoga.

I obraza svejedno opet izaći na izbore.

NEDJELJA Bicikla

A gradonačelnik nam ovih dana, nadamo se i mjeseci, izvodi svoj politički labuđi pjev. Slobodan kao ptica, lepršavo obigrava gradskim štacijama i  očito namjerava osobno kapitalizirati ono što je pripremao u zadnje tri ipo godine. Koliko god to bilo mršavo, njegovo je.

I Partiji i Kerumu usprkos.

Ovog tjedna bilo je nekako lijepo vidjeti ga u moru onih dvjestotinjak novih gradskih bicikli, makar ćemo staze kojima ćemo ih voziti dočekati u nekim sretnijim vremenima. Guštali smo i čuti ga kako govori da se 'nije došao slikati i davati izjave, nego uživati'. Koliko god to bizarno zvučalo, možda je stvarno istina.

Na bicikli se dovezao, biciklom se odvezao u politički suton.

Vaša reakcija na temu