Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Masovno znojenje u HDZ-u
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Masovno znojenje u HDZ-u

Zlatka Ževrnju su već prežalili i sahranili i sada se, u tradicionalnom jednoumlju, zaklinju u Blaženka Bobana

PONEDJELJAK Cirkus

Loša predstava, još gori prosvjed - tako bismo sublimirali događanje naroda ispred teatra i u njemu, isprovocirano izvođenjem komada Olivera Frljića. Još preciznije, čini se da u gledalištu ne bi vladala velika gužva, samo da se ispred njega nisu događale demonstracije.
I da se predstava morala održati samo zato da bi se održala.
Među svjetinom okupljenom ispred kazališta vidjeli smo svašta, ali dva detalja ulaze u konkurenciju najluđih: prvi je Kerumovo blasfemično ljubljenje golemog srebrnog križa, a drugi vapaj stanovitog Mihaela Darka Burazina iz stanovitog Hrasta, koji je nakon vatrenog govora skrušeno pozvao da mu se pomogne u skupljanju potpisa za kandidaturu za gradonačelnika.

Cirkus je, ukratko, bio potpun.

UTORAK Šamar

Već prošlog tjedna bilo je jasno da je tvrdoglavim inzistiranjem na dodjeli koncesije za Zlatni rat župan Zlatko Ževrnja sam sebi pucao u nogu, pa je proglašenje njegove političke smrti bilo čista tehnikalija.
Dok ga je u šef Plenković u Zagrebu ribao, ovaj se drznuo ponovno oglasiti i zaključiti da je 'sve radio po zakonu, ali to očito nije bilo dovoljno' - pa je u roku sat vremena uslijedila prava šamarčina. Njegova vlastita vlada je, naime, nekakvom brzinskom istragom  zaključila da su jednom jedinom odlukom prekršena ni manje ni više nego tri zakona. Mašala.

Ne pamtimo kada je nečiji politički odstrel učinjen ovako brzo i efikasno, što dokazuje da HDZ može kad hoće - i u pravu je Arsen Bauk kada tvrdi da čistku u hrvatskom nogometu oni jednostavno ne žele...

SRIJEDA Znoj

A u samom HDZ-u uslijedilo je očekivani razvoj događaja: ekipa koja je do jučer bila spremna staviti glavu na panj za Zlatka Ževrnju danas se istim žarom - i jednoglasno, dakako, u najboljoj komunističkoj maniri - zaklinje u Blaženka Bobana.

Njegovo predstavljanje bilo je jedan od komičnijih događaja ove izborne sezone: sjedište stranke natrpano je podmlatkom kojemu je naređeno da se na silu smiju i šire dobre vibracije, dok su se HDZ-ovi seniori Škorić i Sanader vidljivo znojili pokušavajući objasniti da je sječa glava u stvari dokaz vjerodostojnosti. Nesretnici, shvatili su da i njih u svakom trenutku može dopasti ista sudbina. A Ževrnja se sakrio negdje u stražnjoj prostoriji i čekao da cijela ta gungula završi.

Policija i Državno odvjetništvo počeli su češljati aferu oko Zlatnog rata i puka sreća - odnosno raspad vlade i otimanje ovih resora Mostu - po svemu sudeći spasili su ga još većih neugodnosti. Sada samo treba poljuiti prsten Plenoviću, obećati mu vjernost i na neko vrijeme skloniti se u zavjetrinu...

ČETVRTAK Otkriće

Kad smo kod policije, primijetili smo da je napokon primijetila da Slaven Žužul ne isplaćuje plaće, premda ima lovu na računu, pa ga kazneno prijavila.

Nestrpljivo čekamo kada će nam u medijima ponovno servirati teoriju da je RNK Split 'u svim segmentima bolje uređen klub od Hajduka'.

PETAK Nepotizam

Kerum k'o Kerum, nije bilo teško predvidjeti da će nu jednom trenutku puknuti k'o kokica i istresti se na prvog novinara koji mu postavi nezgodno pitanje. Ovaj put naletjela je kolegica s HTV-a, a pitanje je dakako bilo o onih skoro dvije milijarde kuna dugova dobavljačima.
Tiradu nećemo ni prepričavati, gnjusna je.

A s one ozbiljnije strane - makar njegovim biračima to ništa neće značiti, dapače - registrirajmo da je barem privremeno pukla ljubav između njega i županijskog HDZ-a, pa je odlučio za župana kandidirati Petroslava Sapunara.

Onog gospodina koji je kao predsjednik Županijske skupštine nedavno pokušao unesrećiti Bračane oko Zlatnog rata, ali je bogme na istoj sjednici digao ruku i za dodjelu plaže na Benama vlastitom sinu.

Lijepo je čuti da je kod Kerumovih sve po starome.

SUBOTA Obećanja

Dvoje nešto civiliziranijih protukandidata, Marijana Puljak i Andro Krstulović Opara, ovog tjedna predstavili su dijelove svoga programa: ona plan o strategiji razvoja grada i rješavanju prometnih problema, on svoj dugo najavljivani projekt 'Split 2025'. Izgledaju, priznajemo, dosta zanimljivo.

Samo kada bismo jednom dočekali da se barem mrvica obećanog i ostvari.

NEDJELJA Sabotaža

Gradski urbanisti, čini se, uspjet će zakočiti gradnju najvišeg tornja u Hrvatskoj, Westgatea na Kmanu, i to nakon što je već počela gradnja. Čestitamo.

Od ljudi koji godinama nisu proizveli nijedan novi urbanistički plan, koji su se beskrajno kilavili i mahnito crtali točkice po starom GUP-u umjesto da su izradili novu verziju najvažnijeg gradskog dokumenta, kojima su mandati prolazili u često bijednom podilaženju gradonačelnikovim nalozima i interesima - nismo očekivali ništa drugo nego da sabotiraju valjda jedinu suvislu investiciju u gradu u  posljednje vrijeme.

Vaša reakcija na temu