Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Master-maštarije
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Master-maštarije

Ako ni zbog čega drugog, masterplan za Istočnu obalu i Kopilicu zgodan je kao podsjetnik kako izgleda temeljito i dugoročno planiranje. Pa makar se nikad ne ostvario

PONEDJELJAK Maštarije

Riječ tjedna svakako je 'masterplan', pompozno predstavljeni dokument koji je napokon došao do faze javne rasprave i koji zasad nudi puno nepoznanica i malo konkretnih rješenja. 

A i ono što nudi može se svesti u dvije kategorije - ili je već poznato, ili je novo i u najmanju ruku kontroverzno.

Znali smo da je dugoročni splitski plan prebacivanje željezničkog i autobusnog kolodvora u Kopilicu i otvaranje podzemnog metroa do gradske luke, a sada su nam austrijski konzultanti nacrtali još svašta: hotele i stanove u luci, stanove, stanove i stanove u Kopilici, slabo razrađena prometna rješenja i jako razrađene brojke budućih kvadrata i bruto razvijenih površina.

Samo po sebi to ne mora biti loše, dapače: dozvoljeno je maštati, pa makar iz ponuđenih karata za Kopilicu bilo vidljivo da je gotovo kompletno zemljište osim budućih dvaju kolodvora u - privatnom vlasništvu. Što najčešće navodi na zaključak da će sve ostati u sferi maštarija.

Ali dobro, uvijek treba početi od nečega. Masterplan Istočne obale i Kopilice zgodan je početak i treba ga razraditi do kraja, ako ništa onda zato što ovaj grad treba jedan konkretan i suvisao plan za budućnost, podlogu da jednog dana možemo barem pokušati izmusti europsku lovu za jednu značajnu investiciju.

Htjeli smo dugoročno planiranje i evo nam ga. Kakvog - takvog.

UTORAK Dogovor

Nismo baš sasvim sigurni zašto se Željko Kerum uznemirio pojavom spomenutog masterplana - dapače, čini nam se da se radi samo o zgodnom povodu za ponovno zatezanje konopa i uvijek iste, već izlizane prijetnje raspadom vladajuće koalicija. Može biti da je uzrok puno prizemniji i kratkoročniji, recimo izmjene GUP-a o kojima se ozbiljno pregovara.

A možda je riječ i o običnoj, dogovorenoj predstavi: svaki put kad se osjeti zamor materijala kod Andre Krstulovića Opare, javi se Kerum koji nam osvježi pamćenje i podsjeti kakva nam je alternativa.

Ako je već ozbiljan, bivši gradonačelnik trebao bi napokon provesti svoje prijetnje, ili barem reći na što točno misli kada tvrdi da se 'Opara ne drži dogovora'.

Kojeg dogovora? Onog iz Rogoznice, možda? Tko ga je potpisao i što točno u njemu stoji? Zar ne bi bilo pošteno da ga se napokon i objavi?

Na Kerumovo posprdno tumačenje masterplana i tvrdnje da se 'zna što gradu treba' nema smisla trošiti previše riječi: njihov autor je čovjek kojemu su kao glavni motiv predizborne kampanje služili planovi da metne dvije cijevi u more gradske luke, te koji - kako je lijepo primijetio Jakov Prkić - zaziva tematsku sjednicu Gradskog vijeća o prometu, a da se na istoj takvoj sjednici prije samo nekoliko mjeseci nije ni pojavio.

Tužno.

SRIJEDA Podvig

Dok se, eto, vladajuća koalicija po stoti put navodno trese i pomalo počinje raspadati, vrijedi zabilježiti da iza njihove zajedničke suradnje zasad zbilja nema nečega konkretnog za pohvaliti se. Na Žnjanu se već godinu dana ne događa ništa, niti se što očekuje u idućih godinu dana. Karepovac ide svojim tokom i to bi se valjda dogodilo po inerciji, čak da nam je za gradonačelnika izabran Goran Jugović ili netko sličan, a mimo te dvije točke bilježi se uglavnom nered, sve veća zapuštenost i rapidno potonuće u kaos i komunalnu anarhiju.

Ovog tjedna objavljen je natječaj za uređenje Šperuna i po svoj prilici taj trgić će biti jedini javni prostor uređen u mandatu ove gradske vlasti. Mašala.

A smijali su se Baldasaru i njegovom 'strateškom projektu' izgradnje devet metara Zapadne obale…

ČETVRTAK Ivo Kosor

Kad smo kod njega, javio se ovog tjedna i Ivo Baldasar: Krstuloviću Opari zamjerio je 'dobre namjere i pogrešan pristup', a Kerumu da 'gleda samo svoj privatni interes'.

Baldasara bismo komotno mogli usporediti s Jadrankom Kosor - tek kad je sišao s vlasti, počeo je zvučati razumno i suvislo.

Problem je što ga još bolje znamo iz one ranije faze.

PETAK Stup

Jedno obećanje ipak je ispunjeno. Ne nama, nego stanovitom solinskom inovatoru zapamćenom po onoj legendarnoj fotografiji na kojoj u predizbornom zanosu nosi Blaženka Bobana na ramenima.

Čovjek je izumio 'foto stup', u stvarnosti nezgrapnu konstrukciju nalik protuavionskom topu u koju je ugurao kameru loše rezolucije, pa Gradu prodao tri komada za oko 236 tisuća kuna.

I evo ih ovog tjedna na Matejušci, Vidilici i Poljudu.

Cijelo vrijeme nekako smo se nadali da će dogovor propasti, ili da će barem potonuti u zaborav, no HDZ očito svoje dugove ne zaboravlja. Priznajemo, lakše bismo podnijeli da su gospodinu direktno u džep iskrcali tih 236 tisuća kuna, nego to što su pokrićem ove bizarne investicije još nagrdili tri važne točke u gradu.

SUBOTA Obraz

A na Marjanu je i službeno zavladalo kompletno ludilo: dok sječa očito kasni i dok se u posao uključuju čak i građani volonteri, nadležni se međusobno ne mogu podnijeti. Toliko da jedni druge časte kaznenim prijavama. Ukratko, Kerumova Javna ustanova za Marjan prijavila je gradonačelnikov Krizni stožer zbog navodne nelegalne sječe stabala.

Kad pomisliš da ne može luđe, eto ti HGS-a i HDZ-a. Imaju obraza klati se čak i preko leđa Marjana.

NEDJELJA Uplatnice

A saga oko uplatnica za komunalnu naknadu, koje Banovina već mjesecima nije kadra dostaviti vlastitim građanima, ovog tjedna primiče se kraju - ali ni blizu nije gotova.

Same uplatnice mahom su stigle na adrese, no od službenih rješenja - koja su trebala stići prva - ni traga ni glasa. Sreća da je njihovo printanje za 80 tisuća kuna povjereno jednoj tvrtki iz Zagreba.

Kad su privatnici ovako učinkoviti, strah nas je i pomisliti kako bi to izgledalo s dezorijentiranom, kaotičnom i svojeglavom gradskom upravom.

Vaša reakcija na temu