Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Metla Maje Đerek
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Metla Maje Đerek

Usprkos početnoj skepsi i sumnji da se radi o PR triku, pokazalo se da pročelnica za gradsku imovinu mete temeljito i bez iznimke. Barem zasad

PONEDJELJAK Đerek

Maja Đerek radi važan posao u ovom gradu.

Puljkova pročelnica za gradsku imovinu, poznata kao zviždačica iz legla korupcije zvanog Državne nekretnine, u Splitu je dočekana sa skepsom: em je njeno imenovanje na prvi pogled odavalo dojam najobičnijeg PR-trika, em je bilo evidentno da se uhvatila posla bez dovoljno poznavanja lokalnih prilika, ključnih aktera i zamršenih odnosa.

A upravo ovo posljednje pokazalo se njenom ključnom prednošću: Đerek, naime, poznaje zakone i za njen posao to je sasvim dovoljno.

Koji put se učini da pretjeruje, sitničari i kao picajzla inzistira na zadnjoj stavci propisa potpuno nesvjesna realnog svijeta oko sebe, drugi put zvuči dosadno i zamorno kada birokratski zakučasto objašnjava ionako bizarno zapetljanu proceduru, treći put doima se kao da se pravda jer radi ono za što je plaćena.

A radi, kažemo, važan posao - kad je riječ o donedavno povlaštenim ugostiteljima, političkim strankama, korisnicima kadrovskih stanova, braniteljima koji su okupirali gradsku imovinu ili polusvijetu koji je naprosto navikao desetljećima loviti u mutnom, krčmiti zajedničko i sisati nam svima iz džepova.

I, barem koliko je poznato, dosad nije poklekla, odustala od principa, smilovala se tom 'realnom životu' nauštrb zakona kojega je dužna provoditi.

Ovog tjedna došlo je do toga da osobno mora policiji prijaviti prijetnje koje prima, ali toplo se nadamo da je to neće pokolebati. Zasad ona naprosto mora imati javnu i nepodijeljenu podršku.

Jer, kažemo, Maja Đerek u ovom gradu radi važan posao.

UTORAK Zlato

Život katkad zbilja piše najzabavnije priče: ovog tjedna razotkrila se tako multimilijunska prevara upravo s gradskom imovinom kada je otkriveno da je jedna udruga prije sedam godina dobila na korištenje tri stana nasred Rive s najmom od dva eura po kvadratu, a onda ih preuredila u turističke apartmane, doslovno pozlatila i iznajmljivala turistima za tisuću ipo eura dnevno. Kako izgleda, čak i bez osnovnih dozvola da bi se turizmom ondje uopće bavilo.

Mašala, baš mašala.

Nije to zabavni dio priče; to je prosti i najobičniji kriminal kojim bi se policija i sudovi naprosto morali ozbiljno pozabaviti.

Ne, zabavni dio jest podatak da se radi ekipi iz 'Udruge gradova Splita, Jeruzalema i Betshemesha Dan Amor', upravo onoj koja je nekoliko dana uoči lokalnih izbora plasirala u javnost onaj prastari i priglupi odgovor Bojana Ivoševića u nekoj još glupljoj raspravi na Facebooku, izvađen iz konteksta, koji je trebao dokazati da je čovjek ni manje ni više nego antisemit.

Očito ništa, pa ni sudjelovanje u prljavoj kampanji, ne dolazi besplatno.

A još zabavniji dio jest podatak da je predsjednica te udruge Ivoševića napala kao članica HDZ-a, da bi potom izašla iz stranke i pokušala prijeći u Puljkov tabor uz objašnjenje: 'Iz kužine je išlo HDZ-ove, a sad su svi ti meni okrenuli leđa'.

Eto zašto je važno da znamo da Maja Đerek danas pošteno radi svoj posao. U nekoj drugoj konstelaciji snaga, uvjereni smo, skrušeno priznanje ove gospođe bilo bi dovoljno za barem još nekoliko godina povlaštenog korištenja zlatnih gradskih apartmana.

SRIJEDA Čistoća

USKOK je, kažu novine, upao u tvrtku 'Čistoća' i češlja poslove novog direktora Ivice Karoglana.

Neka rade. 

Čovjek može biti sto posto čist, dapače, moguće i jest, ali da se nekom razumnom tako čudesno poklope zvijezde da odmah po stupanju na dužnost izbor firme za outsourcing padne baš na onu iz Samobora - u kojemu je donedavno radio - a da se nedugo potom 500 splitskih kanti za otpad proda baš u Zmijavce - iz kojih dolazi i u kojima danas živi - vjerojatno bi sam sebe prijavio istražiteljima.

Možda bi i uplatio Eurojackpot, kad već kao direktor ruši sve koeficijente i zakone vjerojatnosti…

ČETVRTAK e-Splićani

Mobilnih aplikacija svima nam je već puna kapa - valjda nema firme, udruge ili projekta koji te ne nagovara da skineš baš njihovu - ali nađe se tu i zgodnih, korisnih stvarčica. Baš ovog tjedna predstavljen je 'Smart City Split' - kojemu ćemo zamjeriti jedino nemaštoviti naziv.

Da je recimo nazvana 'e-Splićani', bilo bi to skoro pa savršeno.

Jer ova aplikacija za promjenu zbilja nudi nešto korisno: plaćanje većine gradskih računa jednostavno i bez bankarskih provizija, prijavu komunalnih problema, direktno komuniciranje s Banovinom, čak i pokoju korisnu obavijest koja od tamo stiže.

Potpuno savršenstvo bilo bi kada bi se u njoj utopile i aplikacije 'Prometa', 'Split parkinga' i ona za gradske bicikle, pa da baš sve imamo na jednom mjestu.

Ali da se nešto oko digitalizacije napokon kreće, bogme jest.

PETAK Socijala

Gradsko vijeće sastalo se specijalno kako bi raspravljalo o socijalnim temama, na čemu je oporba inzistirala i oko toga dramatizirala punih mjesec dana, da bi zaključci bili više-manje očekivani. Formalni, općeniti, protokolarni.

Izdvaja se rješavanje problema stanara 'hostela za samce' u Vukovarskoj koji će na prijedlog Igora Stanišića - eto, baš je lijepo kad se uhvati konkretne teme i pošteno je izgura do kraja - dobiti doživotne ugovore o korištenju onih sobičaka.

Doduše, u zaključke je ubačena formulacija da im se oni mogu otkazati 'uz jasne uvjete', dakle ako se otkrije da žive u gradskoj imovini a da istovremeno imaju i svoje nekretnine, pa je izvjesno da se čačkanje mečke neće baš svima isplatiti…

SUBOTA Globe

Trinaestorici pegulastih turista svakako se nije isplatilo ispijanje alkohola nasred Marmontove i Rive, kada su ih u sitnim satima zaskočili Ivoševićevi komunalci i lijepo ih globili s po par stotina eura u pionirskom - rekli bismo, ujedno i očajničkom - pokušaju suzbijanja noćne dernjave i divljanja u centru grada.

Počelo je, dakle, čak i bez najavljene redarske službe kao ispomoći gradskim komunalcima.

I bit će zanimljivo pratiti koliko brzo će se glas o ovoj vrsti represije proširiti među turistima te hoće li, na koncu, ova sezona biti barem za mrvicu mirnija i nježnija od prethodne.

A i komunalci, upozorit ćemo unaprijed, morat će imati takta u kažnjavanju: njihov cilj valjda je prije svega spriječiti nerede i buku, valjda neće poput policajaca tražiti kakvo pivo skriveno pod nogama samo kazne radi.

NEDJELJA Domoroci

…jer pivo pod nogama, nažalost, za većinu domaćih ljudi zapravo je posljednja opcija izlaska u grad s podivljalim cijenama, mahnito pohlepnim ugostiteljima i ljetom u kojemu za njih evidentno više nitko ne mari.

Velika larma nastala je oko ideje 'duplih cijena', odnosno popusta za domaće: brojni su se upregli dokazati da se radi o nezakonitoj praksi koja diskriminira strance, mahalo se europskim propisima i hrvatskim zakonima, mnogi su se skandalizirali nad samom idejom da bi onaj tko u centru grada piće naruči na hrvatskom jeziku mogao proći nešto jeftinije.

Makar upravo takvi, rekli smo, već pomalo imaju status izumrle vrste.

Split kao drugi najveći i prvi najskuplji grad u državi naprosto nije dobro uredio svoj odnos prema domaćim ljudima, odnos koji ne mora uvijek biti strogo reguliran i javan. Može se raditi i o običaju pa bismo o ovome mogli učiti od Dubrovnika, grada kojega smo donedavno gledali s prezirom i gnušali se nad time da i zrak naplaćuju. 

Za samo par godina postali smo puno, puno gori.

Vaša reakcija na temu