Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Most je u pravu. Ne trebaju nam novi dogovori uz punjene paprike
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Most je u pravu. Ne trebaju nam novi dogovori uz punjene paprike

...a bogme ni uz sushi, polpete od soje ili nešto slično

PONEDJELJAK Rotiranje

Postizborno očijukanje i taktiziranje oko konstituiranja Gradskog vijeća ušlo je u svoju tradicionalnu fazu, dakle došlo do je zatezanja. No kako nam je sada transparentnost u điru, sastavljanje većine po prvi put bi moglo biti zaista javno. Bez fige i bez zakulisnih igara.

Počelo je objavom gradonačelnika da je postignut dogovor o rotirajućem predsjedanju Gradskim vijećem, što je one starije možda podsjetilo na posljednju fazu truljenja i raspadanja Jugoslavije. Znamo kako je eksperiment završio, no ovdje nam se ipak prodaje neka druga priča.

Transparentnost, rekli smo, pa bi bilo prirodno da se ekipa koja se zaklinje u prekid prakse dogovora uz punjene paprike i podjele plijena i ponaša drugačije - recimo da javno objavi detalje dogovora, koalicije, partnerstva, programske suradnje, što god to bilo.

Ukoliko oni uopće postoje, a čini se da ih zasad nema. Podjela fotelje u Gradskom vijeću jedna je stvar, četiri godine rada nešto sasvim drugo.

UTORAK Paprike i suhi

Troje vijećnika Mosta, o kojima većina ovisi, zapravo su potpuno u pravu: kad su već u poziciji odlučivati o novoj vlasti, a iza sebe kao i sve stranke izuzev HDZ-a i HGS-a imaju pregršt obećanja o 'promjeni modela upravljanja gradom', zapravo nemaju drugog rješenja nego tražiti 'okvir i sadržaj za suradnju kojem treba dodati i jasnu vremensku i prostornu dimenziju i to jasno komunicirati s građanima'.

Istina jest da je Puljak u dominantnom položaju i da računa na strah svih ostalih od raspisivanja novih izbora, ali ako smo od Mosta navikli na bilo što, onda je to da se oni izbora ne boje.

Njihova akcija je, dakle, po svemu sudeći vrlo razumna, a zahtjev da se programa rada definira sasvim logičan i realan. 

Ukoliko se politički dogovori umjesto uz punjene paprike počnu dogovarati uz sushi ili polpete od soje, a potom još i skrivati, ništa nismo postigli.

SRIJEDA Čišćenje

Gradonačelnik Puljak u međuvremenu je pokrenuo akciju čišćenja grada, kako je i obećao, pa upregao 'Čistoću' i komunalne redare da malo otvore oči i pometu nered kojega su dosad refleksno zaobilazili, valjda vjerujući da je smeće na ničijoj zemlji i sve što se nalazi u sivoj zoni tuđa, a svakako ne njihova briga.

Grad zaista treba pomesti, bogme i oprati, a sve se to može lijepo raditi i bez Gradskog vijeća. Kao uostalom i onaj mali milijun problema uobičajenog, dnevnog splitskog nereda. Jednoga, promet oko Marjana, već smo skinuli s dnevnog reda.

Samo naprijed.

ČETVRTAK Ručice

U Županijskoj skupštini također traje postizborno očijukanje i taktiziranje, samo na dosta prizemnijoj razini: dok se u Banovini usuglašavaju stranke i liste koje su zazivale promjene, ovdje Domovinski pokret - koji je dva dana prije izbora proglasio HDZ 'žalosnim sinonimom za korupciju, nepotizam i izdaju nacionalnih interesa' - izvodi manevre kako bi tom istom HDZ-u spasio glavu.

Pritom još uvjeravaju da 'nema politike bez ideologije' - kao da smo baš svi budale i kao da taj isti Domovinski pokret recimo u Šibensko-kninskoj županiji, ili u još bližem Solinu - ne šilji potpuno suprotnu priču. No dobro, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ulog je puno veći, pa će stoga biti zanimljivo vidjeti koliku će cijenu gospoda izvjesiti.

A nikada, baš nikada ne treba podcijeniti Antu Sanadera i njegovu moć uvjeravanja. Samo dvije ručice mu nedostaju…

PETAK Solin

Solin, dakle, bit će jedna od sredina u kojima će gradonačelnik imati 'oporbenu situaciju', pa će on s jedne i većina vijećnika s druge strane idućih mjeseci taktizirati, nadmudrivati se i nadjačavati - sve dok na red ne dođe proračun na kojemu bi moglo pasti najprije Gradsko vijeće. A ako se građani zainate i ponove svoj izbor, u idućem koraku mogao bi pasti i gradonačelnik.

HDZ zasad nije uspio okupiti (ili kupiti) većinu, što je jedna od njegovih najvećih blamaža i bolna točka na koju idućih mjeseci sasvim sigurno neće trošiti ni vrijeme, ni živce, a bogme ni novac. 

Na drugoj strani je samo da izdrži te pritiske jer ulog je zbilja velik: demokracija bi, naime, s desetljećima zakašnjenja ipak mogla zalutati čak i u Solin.

SUBOTA Škver

Gazda škvera Tomislav Debeljak s demokracijom - odnosno ulogom novinara i medija u njoj - zasad ima stanovitih problema. 

Koji do izražaja dolaze proporcionalno s problemima, recimo kašnjenjem plaća, optužbama za varanje kooperanata i sve većim brojem škverskih tvrtki koje klize prema stečaju - pa je prostački ispalio novinara koji mu je o tome postavio pitanje.

Mašala, to je vjerojatno riješilo sve probleme.

NEDJELJA Krađa

Probleme možda nisu riješili degradacije u Čistoći za desetak radnika koji godinama nisu plaćali vlastite račune, jer beskrupuloznih mangupa spremnih prodati obraz za par stotina kuna uvijek će biti, ali da je slatko čuti tu vijest - jest, slatko je.

Još slađe bi bilo čuti da je netko dobio otkaz, ali avaj, čini se da ni potkradanje vlastite firme i vlastitog grada za to nije dovoljno. 

Vaša reakcija na temu