Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Možemo li zamisliti da županijom vlada netko osim HDZ-a?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Možemo li zamisliti da županijom vlada netko osim HDZ-a?

Kad splitski Kerum neće protiv Ževrnje, hoće onaj sinjski: za župana nam se, naime, kandidirao Miro Bulj. I odmah u startu ispalio topovski projektil...

PONEDJELJAK Bla-bla

Premijer Andrej Plenković u proputovanju je navratio do Splita, gdje je na brzinu izveo tradicionalno paradiranje Rivom i predizbornu kavicu za kamere. Ništa novo, ništa neviđeno - kao ni latice koje su mu ispadale iz usta i beskrajne fantazije o 'hrvatskoj Barceloni ili Marseilleu', o gradu visoke tehnologije i još više kvalitete življenja, uglavnom bla-bla i truć-truć...

Ništa konkretno i vezano za sadašnjost nismo čuli, pa tako ni o akutnom splitskom problemu oko kojega upravo država i vlada imaju sasvim konkretnu odgovornost, da ne spominjemo nečistu savjest nekih članova Plenkovićeve stranke. O Spaladium Areni i desecima milijuna eura koji nam vise nad vratom, naime, premijer ni zucnuo nije.

UTORAK Čuvari spomenika

Dragan Markovina na trenutak se odmaknuo od ideoloških prenemaganja i konkretno upozorio na konkretan komunalni problem puzajuće privatizacije javnih gradskih plaža, što je svakako određeni napredak, no na njegovoj konferenciji na Kašjunima još zanimljivija je bila grupica ljudi koji su se predstavili kao branitelji. Oni su sve promatrali sa strane i mrko novinarima objasnili da su se tu našli kako bi nedavno postavljeni spomenik 'čuvali od partizana'.

Čuj, čuvaju spomenik. Od Markovine. Svašta.

SRIJEDA Spomenik nesposobnosti

O karakteru i dosezima donedavne splitske gradske vlasti možda najbolje svjedoči ona raskopana površina preko puta Općine, zemljani ostaci nekadašnjeg parkinga koji pune dvije godine predstavljaju ultimativnu sramotu, ali i realan problem cijelog grada.
Radi se, naime, o gradskom zemljištu na kojemu je Agrokor - odnosno nekakva povezana tvrtka, čiji je direktor imao nesreću u međuvremenu završiti u zatvoru - trebala izgraditi poslovnu zgradu i hotel. Pa su malo zameljali teren, ne bi li odali dojam da nešto rade, a u stvarnosti su čekali da im se GUP-om omogući gradnja stanova.
Onakav kaos ozbiljan grad sebi jednostavno ne bi dopustio.

ČETVRTAK Štednja

A ovaj naš grad do izbora će voditi profesorica Branka Ramljak, koju najbolje poznajemo iz epizode u Hajduku - kada je, zajedno s ekipom koja se natjecala i pobijedila na poštenim izborima - ovu instituciju iščupala iz ralja stečaja i propasti.

Ramljak dolazi u Banovinu na ograničeni rok i s ograničenim ovlastima, pa ne trebamo očekivati ništa više od administriranja i održavanja hladnog pogona. U neku ruku to je i dobrodošlo: premda je dobar dio grada ostao zakinut neusvajanjem proračuna, dobro je poznato da je upravo proračun prenapregnut i preopterećen i da bi ga predizborno sisanje vjerojatno dotuklo.

Ovako ćemo, dok se kandidati zabavljaju kampanjom, valjda nešto i uštedjeti.

PETAK Fantazija

'Projekt za 22. stoljeće' i 'Split kao novi Dubai' sukus je knjige u kojoj inženjer Željko Šegvić fantazira o umjetnim otocima sa stometarskim neboderima točno ispred luke, o amfiteatrima u moru i tunelima do Čiova, o podmorskim garažama i prometnicama na tri kata, o olimpijskom selu na Mosoru i drugim ekstravagancijama za koje je, eto, 'već zainteresirana arapska investicijska grupa Mubadala'. Mašala.

Mi, nešto manji vizionari, zasad bismo se zadovoljili da nam pokrpaju ceste.

SUBOTA Izazov

Kad splitski Kerum neće protiv HDZ-a, hoće onaj sinjski: za župana nam se, naime, kandidirao Miro Bulj. I odmah u startu ispalio topovski projektil prema županu Ževrnji, koji 'sa sobom vodi par fotoreportera, čudi se nad razvojnim potencijalima Cetinske krajine i obilazi prazne štale, a sebi je kupio automobil u kojemu se ne vozi ni Obama'.

Osvježavajuće zvuči zamisao da bi netko mogao ugroziti stranku u gotovo komunističkom stilu koja punih 25 godina u svojim šapama drži cijelu županiju, od koje su uspjeli napraviti i relativnog i apsolutnog hrvatskog rekordera po - nezaposlenosti.

Bit će zanimljivo, navijamo za drugi krug izbora.

NEDJELJA Vozni park

Kad smo kod automobila, primijetili smo da je gradonačelnik Ivo Baldasar u zadnjim danima mandata sebi kupio 215 tisuća kuna vrijedan 'Tiguan'.

Politički i ljudski dosta nepametan potez; pa zar nije mogao pričekati još koji tjedan, dok nam ne nestane s radara?

Vaša reakcija na temu