Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Muljanje, petljanje, koprcanje i sitne laži
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Muljanje, petljanje, koprcanje i sitne laži

Na vlasti imamo političke amatere, u oporbi lisce koji dobro znaju kako ih bušiti

PONEDJELJAK Tapkanje

'Izmjene GUP-a uvrstit ćemo na prvu radnu sjednicu Gradskog vijeća', objašnjavao Ivica Puljak netom nakon što se tadašnja oporba, a današnja vlast, izblamirala kada je netom prije izbora srušila kvorum samo kako suparnici ne bi dobili koji punat. Makar to značilo da se cijeli grad privremeno zamrzne.

Pa je prošla jedna sjednica na kojoj se nisu uspjeli ni konstituirati, pa druga na kojoj je teškom mukom sklopljena 'projektna koalicija', pa treća sjednica na kojoj su, kao, rješavali zaostatke, pa evo i četvrta na kojoj od GUP-a nema ni točkice. Čestitamo.

Istina, pola ekipe gradskih urbanista u međuvremenu je pohapšeno, a nije da je pomogla činjenica da gradsku komisiju za urbanizam vodi glavom i bradom Vice Mihanović, ali ipak…

Dva ipo mjeseca su prošla, opravdanja slabo pale. Ne bi palila ni kod Puljka da je u oporbi.

A bogme, sjećamo se nekih njegovih prethodnika kod kojih je sve prštalo u prvim mjesecima mandata, on još uvijek kao da nije ubacio ni u drugu brzinu.

UTORAK Floskule

S druge strane, gradonačelnik nam se ozbiljno zapleo oko kadroviranja - premda s ozbiljnim kadroviranjem zapravo još uvijek nije ni počeo. 

Njegov 'javni poziv' teoretski nesumnjivo predstavlja dobru i plemenitu ideju kako popuniti stotinjak mjesta u nadzornim odborima i upravnim vijećima, sve to zvuči zaista racionalno i progresivno, ali problem je u izvedbi. Kao i uvijek.

Jer uvijek se tu pojavi kakav prijatelj, suradnik, kolega, sponzor ili donator koji je, eto, baš najstručniji i najsposobniji. U dva je slučaja Puljak dosad kadrovirao - u Javnoj ustanovi i u Jugoplastici - i u oba je uspio uprskati. Toga je svjestan, koliko god ponavljao floskule i na konkretna pitanja odgovarao naučenim ispraznim fraza, već danas pokazujući stanoviti prezir prema javnosti.

Rano je za bombardirati novu vlast, još joj ni prvih stotinu dana nije isteklo, ali to naprosto treba reći.

Jer teško da će ići nabolje.

SRIJEDA Regresija

Samo da ne ide na gore.

Istina je da na vlasti trenutno imamo veće ili manje političke amatere, izuzev SDP-ovaca vječito raspoloženih za kombinatoriku koji zasad izgledaju kao da ne znaju na kojoj strani se nalaze niti tko im glavu nosi, ali istina je da ni u oporbi nije neko cvijeće.

S tom razlikom da ondje itekako znaju što čine, imaju dobro uhodane šeme i uvježbanu taktiku, pa su im i mogućnosti za bušenje vlasti vrlo, vrlo široke.

Kao šef oporbe trenutno se nametnuo mladi Igor Stanišić, Kerumov bivši šef Gradskog vijeća koji bode pristojno, ali otrovno. Makar bismo rekli da oko skandalića u javnoj ustanovi Sportski objekti pleše na rubu sukoba interesa: pa zaboga, mater mu je bila u upravnom vijeću kojega je Puljak smijenio.

Drugi problem nešto je veći, jer kada Stanišić optužuje gradonačelnika da kod imenovanja zapravo radi jednake stvari kao HDZ i Kerum i postavlja svoje prijatelje i sponzore, 'samo što mi to nismo krili', sam sebi stvara duboki problem: razotkriva se i daje na znanje da bi i dalje činili isto, samo da su nekako uspjeli pomesti na izborima.

Drugim riječima, ne nudi nam nikakvu okajanje grijeha niti novu viziju, nego najobičniju regresiju.

ČETVRTAK Priprema

Na sjednici Gradskog vijeća očekivao se veliki pičvajz oko direktora svih gradskih firmi, koji su tradicionalno postrojeni kako bi predstavili svoj rad u prošloj godini, a dobili smo tek komični igrokaz.

Ustreptali direktori nizali su svoje brojke i tablice, trsili se opisati napredak i ukazati na probleme, a uglavnom nezainteresirani vijećnici za riječ su se javljali tek kada je trebalo izvesti kakav mini-cirkus ili ugrabiti efektnu minutu ili dvije pred kamerama. Jer, unaprijed je bilo jasno kako će glasati.

A tek glasanje pretvorilo se u teški idiotizam: direktorima kojima su dan ranije na zatvorenim sjednicama davali podršku, sada su okrenuli palac dolje ili ostali suzdržani. Onima koje su rešetali dali su podršku, onima kojima nije postavljeno ni jedno jedino pitanje uskratili su je.

Direktorima koji su u prošloj godini ostvarili minus dali su zeleno svjetlo, onima s golemim plusom - ali i ozbiljnim pomacima u vođenju firme - spustili su rampu.

Najobičniji kupus.

I što to uopće znači kada vladajuća većina ostane suzdržana, ni za ni protiv? Imaju li oni uopće svoj stav i znaju li ga obrazložiti?

Ruku na srce, većina direktora gradskih tvrtki posljednjih godina zapravo radi jako dobar posao, ali u ovoj situaciji to nije bitno: glasanje na Gradskom vijeću poslužilo je samo kao plastična najava da će ionako biti smijenjeni. 

Baš nas zanima koje su alternative.

PETAK Petljanje

Dramolet u Javnoj ustanovi Sportski objekti i dalje traje, mini skandal valja se već treći tjedan. Kako smo već kazali, na vlasti imamo političke amatere, a u oporbi lisce sposobne prepoznati priliku i zakuhati skandal.

Otkaz jednoj čistačici s invaliditetom - jer neproduljivanje beskrajnog ugovora o radu na određeno vrijeme to doista jest - Ivicu Puljka i njegovu desnu ruku Igora Skoku uvalilo je u ozbiljnu neugodnost.

Zato što su lagali. Činjenica da se radi o sitnim lažima samo pogoršava problem.

'O otkazu je donesena jednoglasna odluka', vrištali su sve dok se predstavnici radnika u ovoj ustanovi nisu oglasili i to demantirali. 'Ne postoji snimka sjednice', uvjeravali su, nastojeći zamagliti svoje muljanje, sve dok i tu nisu demantirani.

Snimka se, naravno, pojavila. Mašala.

Radi li se o prvoj sjednici na kojoj je odluka donesena ili o drugoj, na kojoj se o tome iznova raspravljalo i čak došlo do ozbiljne sumnje da su zapisnici krivotvoreni, u suštini je manje bitno.

Bitno je da su se Puljak i ekipa zapetljali na običnoj sitnici i umjesto da se iskobeljaju, samo se koprcaju i tonu dublje.

SUBOTA Kazne

Red je ipak izreći pohvalu za jednostavan, ali značajan potez: nema ništa smislenijeg od podizanja kazne za nekontrolirano bacanje smeća po gradskim ulicama i parkovima.

Radi se zapravo o logičnom nastavku akcije jednomjesečnog čišćenja grada, koja za postavljeni cilj nije imala utopijsko uvođenje reda - jer, u realnosti, nije pokupljeno puno više smeća nego inače - nego je predstavljala PR-ovski trik za utuviti u glavu divljacima da od svog grada ne bi trebali raditi ćumez.

Kad ni to ne ide, batina je očekivani i poželjan iduću korak. Dapače, ne bismo imali ništa ni protiv uvođenja nagrada za prokazivanje.

Grad koji ne uspijeva riješiti ključne komunalne probleme poput prometa i otpada zaista, ali zaista  nema nikakvog smisla.

NEDJELJA Dnevna doza splitskog reda

Heroina tjedna, a možda i godine, svakako je Jasminka Vladislavić iz Varoša: ona je zaključila da joj je dosta grintanja zbog nereda, ali i opušaka po plažama, pa je sama osmislila svoj mali projekt kojim je sva marjanska kupališta opremila improviziranim pepeljarama. 

Zvuči jednostavno, ali za naše prilike je revolucionarno - a pogotovo jer se radi o volonterskoj i čisto građanskoj inicijativi. Tko će, ako neće Jasminka?

Vaša reakcija na temu