Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nakon cijelog cirkusa na Žnjanu, još su samo govna falila
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Nakon cijelog cirkusa na Žnjanu, još su samo govna falila

Valjda je nered na ovoj plaži, kao i ziđanje stambenih zgrada na granicama Marjana, stvar 'od posebnog interesa' za grad

PONEDJELJAK Farbanje

Sedam godina, punih sedam trebalo je kilavom hrvatskom pravosuđu kako bi izrodilo optužnicu zbog dvostrukog farbanja tunela na autocesti. Između ostalih, i protiv jednoga od braće Žužul - da, braće koja su uspjela kupiti manjeg i mlađeg splitskog nogometnog prvoligaša.

Proces je nesumnjivo tek na početku i u pravosudne nevolje Žužulovih nećemo ulaziti, imat će ih gdje razjasniti  - registrirajmo tek da nam od ovog tjedna još jedan nogometni klub vode optuženici za ozbiljan kriminal. Odnosno za krađu države u vrijednosti od skoro 18 milijuna kuna.

To je valjda ono kada sportske legende i kroničarski bardovi zazivaju jednoga gazdu.

UTORAK Posebni interes

Dobro je gradski vijećnik Jakov Prkić primijetio: Banovina na čelu s gradonačelnikom od nas stvarno pravi budale. Nema drugog objašnjenja - odnosno, nema ga ako ćemo se izražavati pristojno i diplomatski - zašto bi gradska vlast uvela logičnu i razumnu mjeru zabrane građevinskih radova u špici sezone, a onda svoj vlastiti propis izigravala bezbrojnim iznimkama i posebnim dozvolama.

Recimo na Marjanu, na rubu park šume, gdje privatnici ziđaju zgradu s dvanaest stanova.

Ne samo da u ovom slučaju gradonačelnik nije barem pristojno šutio, ili se vadio na svoje prethodnike koji su odobrili gradnju na mjestu koje bi svaki Splićanin s posebnom pažnjom trebao čuvati, nego je još i potpisao dokument u kojemu stoji da je nova stambena zgrada 'od posebnog interesa'. Mašala.

Pa investitori mirne duše mogu još danonoćno maltretirati turiste i domoroce koji su kao ozebli čekali ljeto u nadi da će zgrnuti koju kunu za tmurnu i siromašnu zimu.

U jednoj stvari Baldasaru ipak treba odati priznanje: ne skriva se, kod njega je sve crno na bijelo.

SRIJEDA Uhljebi i krivci

Crno na bijelo dobili smo i novu bizarnost u gradskoj upravi: među devet stotina kandidata za nova radna mjesta, za dvije otvorene pozicije čudesno su pobijedile kćerka šefice Komunalnog redarstva Esme Kalembe i buduća nevjesta pročelnice Vesne Alač.

Njih dvije nisu oduševile na pismenom dijelu testiranja, ali zato su u usmenom razgovoru pred komisijom - onom u kojoj su između ostalih sjedili i činovnici koji odgovaraju upravo Vesni Alač - naprosto briljirale. Čestitamo.

Nisu krivi oni i one, nego oni koji im dopuštaju da to rade.

ČETVRTAK Momak koji obećava

A gradonačelnik nam, evo, ustrajno hoda utabanim Kerumovim stazama. Kad je ovaj shvatio da mu izmiče fotelja u Splitu, bacio je karte na Sabor - samo što je bio dovoljno promućuran i to ispregovarao s HDZ-om i Jadrankom Kosor.

Nesretni Baldasar ima ponešto drugačiju taktiku, pa se javno nudi na sve strane vjerujući da će ga netko staviti u svoje okrilje i nekako dotegliti do Zagreba. Bandić očigledno nije dovoljan, ili taj savez iz splitske perspektive ipak ne može biti drugačiji nego bizaran, pa je ovih dana gradonačelnik plasirao čak i informaciju da pregovara s Mostom.

Što su ovi odmah demantirali.

U idućoj fazi očekujemo još da na sva usta krene hvaliti Marijanu Puljak, a onda i da onako kerumovski objavi da ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsjednika države.

PETAK Govna

Na Žnjanu ništa nova: Banovina izdaje dozvole i pravi se blesava kada ih se besramno krši, Županija glumi da nema veze s time, inspekcije šute, a ugostitelji ziđaju. Evo, neke od onih strahota nasred plaže dosegle su i drugi kat.

Zgodno je čuti da gradski komunalci odjednom više nisu nadležni, iako su prošlog ljeta paradirali Žnjanom i navodno uvodili red.

Zgodno je da se jednogodišnja koncesijska odobrenja na 12 (dvanaest!) kvadrata izdaju iako se iz godine u godinu krše. Zgodno je da ozbiljni stručnjaci upozoravaju na problem kanalizacije i fekalija, odnosno na činjenicu da ćemo se ovdje u skoroj budućnosti i doslovno kupati u govnima.

Zgodno je da građevinski inspektori imaju spremna rješenja za rušenje i svejedno ne postupaju. Valjda je i njima netko šapnuo da se radi o objektima 'od posebnog interesa'.

SUBOTA Pitanje županu

Gradonačelnik je najavio da će tužiti 'Uber' - odnosno, svoje vlastite sugrađane koji su suradnjom s tom tvrtkom odlučili nešto zaraditi. Razlog? Teško ga je protumačiti, a ni iz direktnog Baldasarovog citiranja teško ćemo nešto shvatiti, ali evo ga ipak:

'Vjerojatno ćemo podnijeti tužbu protiv onih koji se koriste platformom Uber. Jer, u slučaju da to nije protuzakonito, koja je svrha licencija koje izdajemo? Tko će odgovarati, tko ih kontrolira, na temelju koje licencije?', jada se gradonačelnik.

Kako je dobro primijetio splitski HSLS: da se jednakim žarom kao za interese stotinjak gradskih taksista brinuo za i 'Promet', pa recimo tužio tvrtke koje mu (očito potpuno nelegalnom) krađom putnika na stanicama iz džepa izbijaju milijune - pa, ne bismo bili u situaciji da gradski vozni park spašavaju tri prastara poklonjena Bandićeva autobusa.

Župana Zlatka Ževrnju doduše, HSLS nije spomenuo, vjerojatno zato što dolazi iz prijateljskog, bliskog i partnerskog HDZ-a. No mi hoćemo: župane, kada ćete prestati štititi 'Dalmatinca'?

NEDJELJA Drama

Kad već govorimo o HDZ-u, simpatično je promatrati nervozu i nesnalaženje u toj stranci u ovom vakuumu - odnosno vremenu u kojemu su smaknuli bivšeg vođu i čekaju da se budući pojavi na horizontu.

Svi tragovi postojanja Tomislava Karamarka već su uklonjeni iz stranke, ali čak i s Facebook profila njenih istaknutih članova. Oni, jadnici, žive svoje vjerojatno najdramatičnije trenutke i samo čekaju pravu priliku kako bi ispovjedili svoje silne patnje pod prošlim stranačkim režimom, odnosno dokazali svoju pravovjernost novom zajedničkom kursu.

Pratite to ovih dana, dosta je zabavno.

Vaša reakcija na temu