Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Ne trebaju nam šerifi, nego sustav
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Ne trebaju nam šerifi, nego sustav

Puljkove i Ivoševićeve intervencije - gašenje muzike ili bacanje ilegalnih reklama u more - dobre su samo kao pokazna vježba. Koja je, nažalost, kratkog vijeka trajanja

PONEDJELJAK Glođanje

Tjedan tradicionalno započinje s HDZ-om, odnosno njihovim batrganjem i međusobnim glođanjem. Još uvijek nema naznaka ni tko će ih voditi nakon raspada sistema ni izborima, ni postoji li realna šansa za zaokret stranke i promjenu kursa kako bi barem za tri godine izgledali kao da imaju Splitu nešto ponuditi.

Oni su još uvijek u fazi intriga, spletki, taktiziranja i formiranja klanova - recimo najnovije čudesne demonstracije bliskosti teškaša Petra Škorića i Domagoja Maroevića kao jedine slabašne nade da će se dokinuti svemoć Ante Sanadera

Kad bismo opisivali plastično, rekli bismo da se u splitskom HDZ-u još uvijek igraju ustaša i partizana potpuno nesvjesni da se u ovom gradu formirala fronta između uhljeba i neuhljeba, onih koji gledaju kako će se u politici ogrebati i onih koji bi zaista nešto pošteno radili.

A tu su vrlo, vrlo tanki…

UTORAK Manevar

I novi sastav Gradskog vijeća po svemu sudeći bit će tanak: po imenima koja su nam servirana malo će tu biti rječitih vijećnika, a ni njihov kapacitet nije previše obećavajući.

Skoro polovica njih pripada Puljkovoj stranci pa će tradicionalno vjerojatno šutjeti i dizati ruke, kako to vladajući obično rade, a ionako su uglavnom anonimci. I u oporbi ćemo izuzev njih nekoliko iz Mosta i HGS-a mahom gledati drugu političku ligu, a posebno je problematičan taj nesretni HDZ kojega će predvoditi dosad blaženo nevidljivi Vide Popović te Zoran Đogaš, čiji kiseli osmijeh i dalje emitira luzerštinu.

Doduše, barem zasad tu je i vječni tajnik ove partije Tomislav Prljević, koji je izbjegao strogu ruku Zakona o sprječavanju sukoba interesa dosta nepristojnim manevrom: premda je član uprave 'Vodovoda', to nije službeno zavedeno u državnim registrima, pa se svi prave da se zakon na njega ne odnosi. Mašala.

Ima tu i drugih zakona koje bi valjalo ispoštovati, ali avaj, tko će sve to pohvatati…

SRIJEDA Šerif

Dogradonačelnik Bojan Ivošević za to se vrijeme uhvatio svog posla - pokazat će se, kao i njegov šef Puljak, zasad uglavnom bandićevskim metodama.

Samo s nešto drugačijim motivima.

Diljem grada jedan po jedan padaju bespravni štekati, štandovi i reklame, a tamo gdje zapne eto ti Bojana glavom i bradom, kao u onoj turističkoj agenciji na Matejuški čiji je gazda očito posebno bahata sorta. Deset kazni u deset dana ispisali su mu komunalni redari, doduše u simboličnom iznosu, pa je dogradonačelnik u večernjim satima navratio u svom western stilu i ponudio obraz.

I postigao da se problematičnog gazdu na mjesec dana pospremi na hlađenje na Bilicama, da bi mu nakon toga iz dana u dan pisali nove, ali najveće moguće kazne.

Javnost nesumnjivo još uvijek odobrava ovakve poteze, istraumatizirana višegodišnjim kaosom i nefunkcioniranjem institucija, mada je jasno da oni mogu biti samo pokazna vježba i da na dulji rok to naprosto ne može klapati.

Ne trebamo šerife, nego učinkovit sustav koji radi svoj posao.

ČETVRTAK Partibrejker

U sličnoj (ne)prilici ovog tjedna našao se i sam Puljak kada je u šetnji Marmontovom naišao na veselu i raspjevanu grupu Portugalaca bez dozvole za sviranje, pa je manirom komunalnog redara i on odlučio zavesti red. Rastjerati ekipu.

Čovjek zapravo ne zna što misliti: s jedne strane donekle je simpatično da gradonačelnik ne okreće glavu kada se spotakne na kakvu nepravilnost, ali s druge strane…

Pa, brate mili, nije to njegov nivo. Kao što nije bio ni nivo Andre Krstulovića Opare kada je prvim danima mandata osobno gasio mali požar trave na Žnjanu, pa je to vrlo brzo shvatio.

Zavesti red da on stvarno funkcionira, bez da se vječno netko mora pozivati na nečiji autoritet i bez da uvijek postoji realna opcija da će se jednom jedinom smjenom sve raspasti - e, to je posao.

PETAK Koalicija

Gradska vlast nam je, dakle, ovog tjedna prvom sjednicom Gradskog vijeća i službeno formirana - i to, u ironičnom razvoju događaja, dogovorom Puljkovog 'Centra' s jedinom strankom koju unatrag godinu dana nisu mogli vidjeti ni nacrtanu.

Sa SDP-om.

Ponovno bez čvrstog dogovora o suradnji, a kamoli preciznog i javnog ugovora, kako se obećavalo.

Što samo znači da ćemo usprkos dramatično promijenjenom omjeru snaga prije ili kasnije biti osuđeni na zatezanja i popuštanja, optužbe i ucjene, prijetnje i dramolete.

Sretno nam.

SUBOTA Sječa glava

U sjeni sklapanja većine i šerifovskih poteza na gradskim ulicama, gradonačelnik nam je ovog tjedna ostao dužan odgovor na jedno pitanje: što se događa sa Žnjanom?

Gradsku tvrtku koja bi trebala voditi jednu od najvećih investicija u povijesti nedavno je ekipirao, čak se s time javno hvalio, a onda ju je mjesec dana uoči najavljenog početka prvih radova potpuno obezglavio. Ostavio bez direktora i bez voditelja projekta.

Ili je spoznao da javni natječaj ipak ne rađa najbolji kadar, ili mu je netko od njih stao na žulj. Čekamo objašnjenje. 

NEDJELJA Pranje

S direktorom 'Čistoće' gradonačelnik je ovog tjedna obavio razgovor koji je rezultirao nešto češćim noćnim pranjem gradskih ulica, barem u centru.

Ili barem češćim objavama da se to napravilo.

Tom čovjeku sasvim sigurno nije lako u životu, odnosno na poslu: grad puca po šavovima na svim frontovima i nije teško primijetiti da je gotovo fizički nemoguće čak i očistiti ga. Premda problem zapravo nije samo u turistima, na koje obično volimo projicirati krivnju.

Da smo malo manje neredni i nešto civiliziraniji - od ponašanja u prometu do komunalnog reda, od bacanja smeća do održavanja vlastitih okućnica - i oni bi bili nešto svjesniji gdje su došli.

Vaša reakcija na temu