Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Nedostaje nam samo jedan odgovor - što je Kerum dobio?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Nedostaje nam samo jedan odgovor - što je Kerum dobio?

Odustajanje od prijetnje rasturanja gradske vlasti nije jeftino, pogotovo kad je trgovac u igri

PONEDJELJAK Obraz

Jednoj, po svim pokazateljima potpuno nepotrebnoj i suvišnoj gradskoj agenciji naziva 'Spalatum DMC', HDZ-ova i Kerumova gradska vlast pokušala je udahnuti novi život tako što joj je natovarila bavljenje Žnjanom.

A kad je tako, kad su već sami sebi skočili u usta, red je i da se malko omrse.

Ovog tjedna gradonačelnik je vlastitim potpisom u Nadzorni odbor tvrtke ugurao dopredsjednika Mladeži HDZ-a Domagoja Bajića - jer, jasno, na kugli zemaljskoj nema stručnije osobe za nadziranje koncesija, dozvola, investicija i milijuna koji će se sasuti u najveću plažu na Jadranu.

Zbilja, gdje vam je obraz? Je li vas barem malo sram, kad ćete se napokon namiriti?

UTORAK Pothvat

S druge strane, napokon smo dočekali i jedan pametan potez: nakon prošlogodišnje blamaže s privremenim prometnim režimom koji je u trajektnoj luci i na prilazima izazvao još veći kaos, ove godine sastavljen je suvisao elaborat i projekt, skupljene su suglasnosti svih mogućih institucija, a angažirani su solidni stručnjaci - između ostalih i jedan koji je lani bio najglasniji u kritikama. Mašala.

I dobili smo logično rješenje po kojemu će se promet ovog ljeta odvijati potpuno jednosmjerno, solidno predstavljeno i dobro obrazloženo. Od toga, dok čekamo ostvarenja grandioznih planova koji nikako da prijeđu u nešto konkretniju fazu, bolje valjda ne može.

Naravno, primjedba ide na podatak da ćemo tek negdje krajem ovog mjeseca doživjeti ostvarenje plana, odnosno da ćemo sada tjednima trpjeti kopanje, asfaltiranje i preusmjeravanje.

Kao da zimi živimo pod tri metra snijega, pa je trebalo čekati da se otopi kako bi se počelo nešto konkretno raditi.

SRIJEDA Rekord

Od pustih najava blokade rada Gradskog vijeća i raspada vlasti, koje su dakako bile tek sredstvo zatezanja i ucjene kako bi se iskamčili ustupci, očekivano nije ostalo ništa: dobili smo gotovo pa idilu u Banovini.

Kerumu se popustilo oko radnog vremena kafića u centru grada, on se pomirio s porazom oko dobitnika nagrada grada, s gradonačelnikom se nije ni sreo - jer njegov sugovornik je Petar Škorić i nitko više - a uz malo popratnog folklora sjednica se izgurala do kraja i svi su dobili oko tri mjeseca mira.

Jedan detalj ipak je nezasluženo ostao u sjeni: sam Željko Kerum uspio je odsjediti čak tri sata u Banovini, što je svojevrsni rekord i znak da sukobi još uvijek nisu izglađeni do kraja.

Kad čudom proglašavamo činjenicu da jedan gradski vijećnik barem djelomično radi svoj posao, znamo gdje smo došli.

ČETVRTAK Ziđanje

On je trgovac i jasno da se nije zadovoljio mrvicama, pa ćemo vjerojatno tek naknadno doznati što je zaista uspio ispregovarati.

Možda onaj stambeno-poslovni kompleks u Lori, za kojega je dio dozvola dobio prije više od deset godina, neposredno prije nego što je u prešutnom talu s HDZ-om došao na vlast u gradu?

Kompletan pothvat gradnje pet nebodera izgleda nadrealno za čovjeka čije su sve tvrtke propale i za sobom ostavile milijardu kuna dugova, ali ajde de, recimo da on ima snage i obraza za ‘clean start’.

Za početak, kad već uzima predbilježbe za stanove, bilo bi lijepo da propisno ogradi gradilište i postavi ploču s osnovnim podacima, recimo brojem i datumom izdavanja građevinske dozvole.

PETAK Politika

S druge strane, Kerum je u jednome bio u pravu: zaista nema nikakvog smisla da Nagradu grada Splita ove godine dobije Zlatko Dalić - koji s reprezentacijom ovdje nije ni nastupio, nije osvojio nijedan bod, niti samom gradu pridonijeo ničim osim kurtoaznim i najčešće potpuno ispraznim izjavama bez stvarnog sadržaja, recimo bez jasnog određivanja prema kriminalu u HNS-u i sustavnom višegodišnjem ponižavanju Hajduka, Splita i Dalmacije.

A još manje smisla ova odluka ima ako znamo da su alternativni prijedlozi bili Ante Mrvica, Jadran Marinković i Đorđi Peruzović, gromada do gromade.

Politika, šta ćeš.

SUBOTA Sranje

Čudesan je taj biznis s javnim zahodima u Splitu: em dobiješ koncesiju na elitne gradske lokacije, em potporu od 150 tisuća kuna iz gradskog proračuna, em u sklopu zahoda ilegalno otvoriš turističku agenciju i metneš jedan bankomat.

I još uvijek ti nije dosta, pa sada tražiš dozvolu i da na istom mjestu - konkretno, Matejušci - otvoriš 'trgovinu higijenskih proizvoda'.

Luda kuća. Pamtit ćemo ovo doba divljaštva.

NEDJELJA Čekanje

Nadamo se da će ga ovo doba ipak zapamtiti jedan gospodin, vlasnik velike i moćne tvrtke, koji je preko vikenda skrivečki okupirao javnu površinu i zaštićeno dobro tamo iza Fife, pa se nasred puta raširio sa svojim štekatom.

Svi sve znaju, od komunalnih redara i građevinskih inspektora do javnosti. I dok ovakve slučajeve ne budemo sposobni rješavati u roku od jednog ili dva dana, pomoći nam nema.

Čekamo.

Vaša reakcija na temu