Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Neka paze što rade barem dok nam ne uvedu policijski sat
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Neka paze što rade barem dok nam ne uvedu policijski sat

Incident na Bačvicama bio je upravo to - treniranje za doba kada građani neće smjeti ništa reći, a policija neće morati ništa objašnjavati

PONEDJELJAK Vijest iz nesvijesti

Dok se bakćemo s virusom i po svemu sudeći prilagođavamo na novu stvarnost - koja se, ako neće trajati vječno, sasvim sigurno hoće periodički ponavljati - u Banovini su očito u nekom toplom i sretnom fazonu. Nikako drugačije ne može se objasniti vijest da je gradonačelnik usred krize potpisao suglasnost za zapošljavanje šest novih ljudi u Muzeju grada Splita.

Dva kustosa, tri recepcionera i glasnogovornika. Mašala.

Digla se solidna frka oko ovog poteza, jer sama suglasnost još uvijek ne znači da je natječaj raspisan - nego da se, eto, može dogoditi - no od beskrajno nepametnog potpisa na početku jednog od turobnijih ekonomskih perioda cijelog čovječanstva još tužnije zvuči opis kako je do njega došlo.

'Za planirana radna mjesta, za koja su u gradskom proračunu predviđena sredstva, poslala sam 23. siječnja 2020. zahtjev za izdavanje suglasnosti za zapošljavanje. Do gradonačelnikova ureda stigao je nažalost, tek 13. ožujka 2020. kada ga gradonačelnik Krstulović Opara potpisuje', objašnjava šefica Muzeja grada Splita.

Pošta koja putuje dva mjeseca, suglasnosti za nova zapošljavanja umjesto visinskih priprema za tešku krizu, a zatim i negiranje da se išta problematično dogodilo - to je zapravo sve što treba znati o ovoj garnituri gradske vlasti. 

UTORAK Stožer i molitva

Okej, u redu, dan kasnije formirano je nešto što se naziva 'Krizni financijsko-gospodarski tim Grada Splita' i barem na prvi pogled to izgleda sasvim korektno: okupljeni su solidni stručnjaci, pred njih su postavljeni konkretni zahtjevi za prijedloge intervencija u gradski proračun i oko njega, kao i za prvi dan nakon završetka pandemije, a posebno efektno zvuči obećanje da će raditi konkretno, a opet u tišini.

Baš nas zanima.

Čak i da se iz svega ne izrodi ništa, još uvijek je smislenije od istupa šefa gradskog HDZ-a Petra Škorića koji poziva na - molitvu.

Od jednog visokorangiranog političara koji je u mirno doba navikao voditi sve procese u gradu i šire, priznajemo, očekivali bismo barem da pozira kako nešto konkretno radi. Ako ne bi nešto stvarno i radio, dok se za vjerska nagnuća očekuje da ih svi držimo za sebe. 

Imali smo već ministra zdravstva koji je tvrdio da 'jedan svećenik vrijedi kao dvadeset liječnika' i dobro znamo kako je demonstrirao raskoš svojih kompetencija.

SRIJEDA Zločin

Nevjerojatno je, recimo, da od ozbiljnog lokalnog političara koji stremi funkcijama u Zagrebu nismo čuli ni jednu jedinu riječ o blesavom postavljanju graničnih prijelaza na Smokoviku, Širini i u Kaštelima koji su nam grad i širu okolicu pretvorili u scenu iz Top liste nadrealista.

Da, znamo, na snazi je skoro pa izvanredno stanje - ali kao jednu od njegovih posljedica dobili smo vrlo plastičan dokaz sulude HDZ-ove podjele države na milijardu besmislenih gradova i općina samo kako bi narastao potencijal za uhljebljivanje i njihovu vječnu vlast.

To da nam za dolazak u Solin ili Kaštela (i obratno) treba skoro pa putovnica, najbolji je dokaz suludog zločinačkog pothvata od kojega gospoda ni danas, desetljećima kasnije, ne namjeravaju odustati.

ČETVRTAK Donacija

'Osobno sam u ime Županije donio odluku da damo dodatnih 400 tisuća kuna KBC-u Split', pohvalio se župan Blaženko Boban

On osobno.

Kad se već hvali tuđom lovom, možemo i mi: evo, autor ovih redaka osobno je donio odluku da se deset posto županove plaće također preusmjeri na račun bolnice.

Baš je ugodno biti ovako darežljiv.

PETAK Student

Ovog tjedna kapu treba skinuti Slavenu Damjanoviću, studentu pete godine FESB-a, koji je pokrenuo lavinu s izradom zaštitnih maski s vizirom za medicinsko osoblje: nakon njegovog apela i nakon što je akciju počeo koordinirati Hrvatski studentski zbor, više od tri stotine 3D printera diljem države u ovom trenutku ih izrađuje i prosljeđuje bolnicama.

Bravo, bravo, bravo.

SUBOTA Ninčević

Bravo i za solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića koji je brzo, javno i konkretno objavio da je pozitivan na koronavirus, pa tako spriječio govorkanja, špekulacije i neslužbene vijesti.

Druge opcije nije ni bilo, ali svejedno ne znači da jedan HDZ-ovac nije mogao pokušati.

NEDJELJA Policijski trening

Samo dva dana nakon što je ministar policije objavio da bismo trebali biti zahvalni zato što policija ne tuče ljude na ulicama, mlaćenje je ipak počelo.

I to baš u Splitu, i to baš na ženama (i jednom muškarcu koji im je pokušao pomoći) samo zato što su - poštujući sve mjere opreza i sve savjete koji već danima dolaze iz Kriznog stožera u Zagrebu - pokušale doznati zašto ih se s ulice tjera kućama. Em nisu skupljale ekipu i em nisu sjedile nego hodale, i to s dva metra udaljenosti, revne snage reda u civilu namjerile su se baš na njih i mic po mic, doveli ih do stanice.

Prekomjerno policijsko korištenje sile i prezir prema građanima koji znaju svoja prava vidjeli smo previše puta da bismo ovaj slučaj proglasili pukom slučajnošću; ne, očigledno gledamo pripreme za uvođenje policijskog sata.

Kako stvari stoje, on će prije ili kasnije biti proglašen - ali pomalo naivno očekujemo da će barem do tada policija spoznati nijanse u okviru kojih smije postupati, a ne bi bilo loše ni da nauče zakone i odluke koje bi trebali provoditi.

Vaša reakcija na temu