Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nema Baldasara, nema naših milijuna, nema ni Uskoka
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Nema Baldasara, nema naših milijuna, nema ni Uskoka

Njegov vrlo neobičan sporazum s velikim investitorom, kojemu je kao gradonačelnik vratio mjenice bez da je naplatio sva dugovanja, dobio je pravomoćnu cijenu: 9,4 milijuna kuna

PONEDJELJAK Stotka

Eto ga, prošlo je napokon tih prvih sto dana gradske vlasti i igra sada ulazi u svoju drugu fazu - što znači da će sada kritike će biti otvorenije i brutalnije, a politička igra nemilosrdnija.

Mada, nije da je dosad vladao mir i idila.

Gradonačelnik je ovog tjedna objavio da još uvijek 'nije preuzeo sve poluge vlasti', odnosno gradske firme i ustanove: nije da nije htio, nego nije mogao. Najprije se zapleo u svojoj neobičnoj proceduri odabira kadrova preko javnog poziva, potom je prisiljen balansirati u odnosima s 'programskim partnerima' u Gradskom vijeću, a tu su još i HDZ i HGS koji su u paranoičnom strahu od uspjeha Puljkova proklamiranog koncepta potpuno transparentnog vođenja grada.

Jer on podrazumijeva raskidanje bezbrojnih vidljivih i nevidljivih spona između javnog novca i javnog prostora s jedne, te stranačkog ili potpuno privatnog interesa s druge strane. Znamo, vidjeli smo na malom pokaznom primjeru onog parkirališta na Gripama.

A tek ćemo vidjeti kako će se odvijati stvari s kadrovima, gdje je HDZ-ov gubitak vlasti uvijek slatko promatrati. Za HGS-ovce nema straha, Kerum će ih valjda povući na neko od svojih brojnih gradilišta.

Sto dana vlasti dakako je bizarno kratak rok za davanje bilo kakve ocjene, ali dovoljno je dug za zaključiti da se gospoda još uvijek nisu do kraja snašla: izuzev Ivoševićevih akcija radikalnog inzistiranja na komunalnom redu, što bi svaki civilizirani građanin morao podržati, još uvijek ostaje dojam da nova garnitura u Banovini lijepo govori i nema pojma kako početi raditi.

Nadamo se ipak da brzo i dobro uče.

UTORAK Influenser

Na koncu, ako je gradonačelnik Splita bio jedan Željko Kerum - nije to baš tako ekskluzivno društvo koje ne bi moglo istrpjeti i sveučilišnog profesora.

Sam Kerum ovog tjedna nastavio je sa svojom praksom Facebook-obraćanja u pasivno agresivnom stilu i iz pozicije ogorčenog luzera. No kad bolje razmislimo, društvene mreže njemu i jesu jedini realno mogući kanal komunikacije nakon što se povukao iz Gradskog vijeća.

Logično: nije imao volje i elana ondje se pojaviti ni dok je bio na vlasti, a gdje će sada gubiti dane nešto zaista radeći u oporbi. Lakše je napisati status i pustiti ga da se sam od sebe vrti po medijima, pa nastaviti sa svakodnevnim životom, kako god on izgledao.

Sami Kerumovi statusi uobičajeno su bizarni, pa je svoje obraćanje on ovog tjedna začinio pozivanjem na hrvatske branitelje i standardnim parolama u stilu 'Jesmo li se za ovo borili?'.

Izbori su mu pokazali da u kontekstu lokalne politike građani više ne puše takve priče, no dobro, kad već želi i dalje vjerovati, neka mu bude…

SRIJEDA Šifra

Njegov gotovo zaboravljeni politički sudrug Petar Škorić posljednjih tjedana ponovno pokazuje znakove života na Facebooku, valjda u pripremi skorih izbora unutar vlastite partije. U stilu 'TV kalendara' obilježava važnije datume, iz arhive izvlači požutjele fotografije, a kako bi dokazao da ipak ide ukorak s vremenom objavio je i da se na popisu stanovništva uspio samopopisati preko interneta.

Pa je, nesretnik, usput objavio i vlastiti kod, kontrolnu šifru koju sada svatko može predati popisivaču i predstaviti se kao Petar Škorić. Mašala.

Čovjeku bude toplo oko srca sa spoznajom da je upravo on godinama bio potpredsjednik Saborskog odbora za nacionalnu sigurnost, tijela koje ima uvid u najtajnije i najosjetljivije državne i špijunske poslove.

Valjda je predao šifre kad je odlazio.

ČETVRTAK Bumerang

A čir koji je nabubrio na slučaju već čuvenog parkinga na Gripama, najavljeno je ovog tjedna, napokon bi trebao puknuti: ugovor se raskida i gradska površina prelazi na upravljanje gradskoj tvrtki, dok ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Tomislav Borozan podnosi ostavku. 

Za ostavku bismo rekli da je očekivan, a za ekspresni raskid ugovora - hrabar potez.

Sada nam ostaje moliti nebesima da će gradski pravnici popratiti ovaj slučaj od početka do kraja, kako nas bumerang u obliku kakve sudske presude za desetak godina ne bi zdimio u potiljak.

PETAK Sporazum

Ovotjedni bumerang na sebi ima ugravirano ime Ive Baldasara i cijenu od desetak milijuna kuna.

Još godinama ranije bilo je jasno što će se dogoditi: bivši gradonačelnik natezao se s investitorima 'Malla' oko milijunskog neplaćenog komunalnog doprinosa, pa kada su ovi napokon odlučili uplatiti posljednju ratu s njima je potpisao jedan neobičan sporazum kojim im je de facto oprostio 9,4 milijuna kuna zaostalih kamata. Vratio im je sve mjenice i zadužnice, nakon čega možemo samo lajati na mjesec.

O ovom neuobičajenom potezu čak je javno govorio i sudac Trgovačkog suda, koji se nije mogao načuditi potezu prvog čovjeka grada koji svom vlastitom gradu zapravo oduzima mogućnost da utjera svoj novac. Objašnjenja da će se to moći učiniti 'u redovnom sudskom postupku' već tada djelovala su smiješno, što se ovih dana i formalno potvrdilo. Dakako da su svi sudski sporovi pravomoćno izgubljeni. 

Nema Baldasara, nema ni naših deset milijuna kuna.

A bogme nema ni istražitelja, barem zasad.

SUBOTA Brojanje

Jedan po jedan, sve je manje kioska i štandova s onog ilegalnog vašara između Rive i kolodvora, na Istočnoj obali. Iz Banovine baš upiru i obećavaju što prije riješiti što veći dio problema, a tek ćemo vidjeti hoće li im ruke dati Vice Mihanović, odnosno njegova Lučka uprava koja je čudesnim spletom okolnosti ima neke veze s dijelom ovog zemljišta.

Pratimo i brojimo…

NEDJELJA Adriana

Arhitekt Edo Šegvić upratio je što se dogodilo s kamenom skulpturom 'Adriane', jednog od simbola splitskog kvantnog skoka otprije četrdesetak godina: eno je na bazenima na Poljudu, šutnute u kantun i okružene ceradama, binama i gajbama obližnje diskoteke.

Ali eto, barem je preživjela. I vrijeme je da ponovno izroni negdje u javnom prostoru, Zapadna obala ne čini se kao loše rješenje…

Vaša reakcija na temu