Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nema toga što nisu ostvarili, da nam HDZ-ovci neće opet obećati
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Nema toga što nisu ostvarili, da nam HDZ-ovci neće opet obećati

Kontinuitet i nastavak projekata su jedno, ali najava Vice Mihanovića da će smanjiti prirez - isti onaj prirez koji je upravo njegova stranka prije dvije godine povećala - nešto sasvim drugo. Što bismo sad trebali, glumiti oduševljenje?

PONEDJELJAK Organizacija

Tko kaže da u hrvatskoj nema političke odgovornosti, laže k'o pas. Treba samo malo bolje gledati, recimo u Kerumovom smjeru.

Tamo su ovog tjedna padale glave, ronile suze, otplaćivali se stari dugovi i razduživali službeni automobili. Gaga, Livaja i Karaman - trolist valjda najbližih i najpouzdanijih, naravno mimo familije - zbog snimanja igranke sa sucima i muljanja oko imena autora snimke izgnani su iz srca Hrvatske građanske stranke i pitanje je hoće li se ondje ikada više ukazati. 

Nelojalnost je ondje najveći grijeh, kako i priliči takvim organizacijama. 'Nekad su prijatelji gori od neprijatelja', objasnit će Kerum.

Kad malo bolje pogledamo, naravno da se ovdje ipak ne radi o političkoj odgovornosti, nego više o postupku koji sliči na scenarij 'Kuma', no dobro, nećemo tražiti dlaku u jajetu.

Pronašli smo barem jednu organizaciju koja koliko-toliko funkcionira.

UTORAK Kandidat

Na drugoj (ne i potpuno suprotnoj) strani imamo splitski SDP, koji je nakon mjeseci i godina kilavljenja napokon isproducirao svog kandidata za gradonačelnika, makar se još uvijek nisu potrudili to formalno objaviti - a kamoli predstaviti čovjeka.

Zasad znamo da se učlanio u Partiju tek prije nekoliko godina, u sklopu jednoj od previranja, da radi kod investitora koji je pokušao ucijeniti grad kako bi na Žnjanu podigao nekakve nebodere, te da mu je žena bila vrlo aktivna u Škorinoj stranci. 

Sasvim očekivan izbor: pa neće valjda predsjednik stranke Goran Kotur izložiti svoje ime da bi na izborima pobrao nekoliko posto glasova, kad netko drugi to može učiniti umjesto njega. I to kandidat čije će ime, govorilo se, 'odjeknuti ne samo Splitom, nego i cijelom Hrvatskom'. 

Još samo da ga se sjetimo, kako se uopće zove taj čovjek?

SRIJEDA Sud

Pravosuđe nam je ovog tjedna ponovno briljiralo. 

Na Trgovačkom sudu nakon pune četiri godine suđenja donesena je krajnje neobična odluka da Dejan Kružić, de facto otac projekta Spaladium, 'nema pravni interes' tužiti u sporu oko - Spaladiuma. Odluka koja se inače donosi na početku postupka, što samo pojačava dojam o njenoj ludosti, no dobro, izvjesno je da će se ovaj i drugi procesi oko bankarskog pokušaja otimačine imovine Splićana nastaviti metiljati, pa stoga profesoru Kružiću želimo dug život i dobro zdravlje.

Na drugom sudu, pak potpuno nevjerojatno iz pritvora je privremeno pušten optuženi član zločinačke organizacije, usput i osuđen zbog onog divljanja s jednog na drugi kraj grada i napada na policiju. Pušten je na vrlo kratko vrijeme, uz komičnu mjeru 'zabrane približavanja policajcima', da bi odluka vrlo brzo bila ukinuta.

A on je, naravno, mjeru opreza shvatio vrlo ozbiljno i doslovno, pa dao petama vjetra. Utekao čovjek.

Zasad nismo uspjeli doznati imena pravosudnih junaka koji donose ovakve odluke, pa moramo prosvjedovati jer se štite plaštom anonimnosti, mada za to ne vidimo velikog razloga. Dapače: red bi bio da stanu iza svojih poteza, kad su valjda uvjereni da imaju smisla…

ČETVRTAK Ramljak

Predizborna kampanja je, dakle, već započela i zahuktava se, pa ćemo malo-pomalo početi pobliže upoznavati naše kandidate, recimo Branku Ramljak.

Da - znamo je od ranije i ne, zasad nemamo velikih informacija koje bi je mogle kompromitirati. 

Niti nam je, ruku na srce, zasad ponudila ijednu svoju prednost zbog koje bi mogli zaokružiti njeno ime, osim časti i ugleda na koji se zaklinje i koje ne želi ukaljati.

To jest nužno, ali nije dovoljno.

Zanimljiv je njen javni poziv 'boljima od sebe' da joj se pridruže, ali on se može promatrati tek kao startni pucanj i donekle efektan štos. Čekamo konkretniji program i još konkretniju ekipu koju će zbilja okupiti.

PETAK Mihanović

S Vicom (ili Vickom) Mihanovićem puno smo bolje upoznati: na koncu, njegova je partija na vlasti pune četiri godine, a i on - 'radilica', kako mu tepaju u HDZ-u - vječito je tu negdje. 

Pa nas ipak opčinjuje obećanjima, i to ne bilo kakvim.

U prvoj godini u Banovini, kaže, izgradit će cijele četiri nove garaže, a do kraja mandata još četiri. Završit će Žnjan, izboriti se za obilaznice, pokrenuti metro, tako to.

Izvinite Andro, nismo vas prepoznali.

Sasvim slatko je  obećanje da će ukopati u zemlju sve kontejnere u gradi i da za to 'ima gotove projekte i rješenja' - pa gdje si ih krio dosad, crni Vice - a još slađa najava da će na devet posto smanjiti stopu prireza, davanja koje zapravo najviše pogađa ljude s visokim plaćama.

Davanja koje je povećao upravo njegov HDZ, evo nema ni dvije godine.

Mihanovićevo obećanje da će u kampanji inzistirati na komunalnim temama i da od sebe ne namjerava raditi šoumena i cirkusanta valjda pozdraviti i zaželjeti mu da u tome izdrži, a rado bismo ga pomilovali po glavi i kada bi izdržao kampanju bez skretanja na ideologiju.

Ali to ne znači da bismo trebali glumiti zlatne ribice.

SUBOTA Ivošević

Karte pomalo otkriva Bojan Ivošević, kandidat koji se zadnjih godina pošteno isprofilirao kao komunalni terijer i sada bere plodove. Nismo sigurni hoće li nabrati dovoljno da uđe u drugi krug izbora - gužva je, rekli smo, pogotovo na ovom građansko/aktivističkom kutku - ali da je zaslužio četiri godine u Gradskom vijeću, bogme jest.

U ovoj igrici to je jedan level više.

Ivoševićev solidan društveni angažman sada će se početi miješati s kampanjom i tek treba vidjeti kako će se sistematizirati, no za ovotjednu minijaturu treba mu odati priznanje.

Kad je, naime, vlasnik tvrtke Akceleracija u stečaju - iznerviran jer mu je napokon oduzeta koncesija za stavljanje reklama na rasvjetne stupove - javno iznio da će objaviti 'dugove svih stranaka i svih kandidata za gradonačelnika koji su se preko njega oglašavali u kampanjama, a bogme i dugove, gratis pozicije i račune koji su plaćeni na crno preko drugih firmu, Ivošević je prvi i jedini postavio sasvim logično pitanje:

Tko se ovdje bavio kriminalom?

I onda podnio prijavu policiji. Ako nas pitate, ne postoji bolja pozivnica organima reda da malo pročešljaju sumnjive rabote, pa makar se sve događalo u mjesecima uoči izbora. I ne postoji bolji dokaz zašto je baš Bojan Ivošević trn u oku mnogima, mnogima.

NEDJELJA Policija

Opraštamo se od šefa policije Dražena Viteza, neobičnog kadrovskog rješenja kojim nas je MUP razveselio prije tri godine u svom tradicionalnom stilu dovođenja nesplićana na vrh splitske policije. Bio je tu Josip Bukvić, pa Ivica Tolušić koji se potom prebacio u Agrokor, a evo i Varaždinac Vitez zaputio se u 'Podravku', gdje će biti šef sigurnosti.

Čemu kolonijalni pristup, nije sasvim jasno, ali samo su dva moguća objašnjenja. Ili je splitska policija određena kao rasadnik kadrova za privatne kompanije, ili nas smatraju divljacima koji očito nisu u stanju držati red, pa dovode ljude izvana da nam ga uvedu.

Ne znaš što je besmislenije.

Vaša reakcija na temu