Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: O biciklima, inatu i kujicama
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: O biciklima, inatu i kujicama

…i zašto je Ante Sanader odavno trebao pripadati političkoj povijesti

PONEDJELJAK Seansa

Dio gradske oporbe - preciznije, svi izuzev HDZ-a - potpisao je zahtjev za održavanje specijalne sjednice Gradskog vijeća namijenjene uglavnom politiziranju.

Ništa drugo ne bi se izrodilo iz rasprave o 'utjecaju Marijane Puljak na rad gradske uprave', odnosno o tko zna kojem po redu prežvakavanju slučaja Maje Đerek: nije da ne bi bilo mesa za kvalitetno cjelodnevno divljanje pred kamerama, ali dobro znamo kako bi sve to skupa izgledalo i kako bi završilo.

Otprilike kao Facebook-statusi glavnih aktera koji su dobar dio ovog tjedna potrošili na zatrpavanje javnog prostora besmislicama - od kojih je svakako najzabavnija optužba SDP-ovaca da je Centar slizan s HDZ-om, odnosno optužba Centra da je SDP također u braku s HDZ-om.

Čekamo još samo da netko iz HDZ-a optuži HDZ za brak s HDZ-om.

Uglavnom, dobro je da smo pošteđeni jedne zbilja bespotrebne seanse u Banovini, postoje i pametniji načini za ubiti dan.

UTORAK Bicikla

Županijski vijećnik iz, ako smo dobro pohvatali, stranke Direkt, Jakov Prkić, iz mora nasred Rive izvukao je dječji bicikl koji je ondje stajao pune dvije godine i na ramenima ga odnio pred Banovinu.

Prkićev živopisni performans u skladu je s njegovim dosadašnjim sličnim akcijama, no ipak moramo primijetiti stanoviti pad njegove forme: da je kao dosad inzistirao na detaljima i na ovakvoj sitnici istjerivao sve felere birokracije, ruzinavi bicikl trebao je završiti ispred Županije - u kojoj je on, uostalom, vijećnik već nekoliko godina - ili barem pred vratima obližnje Lučke kapetanije.

'Znam da će neki dušobrižnici reći kako Grad nije nadležan na pomorskom dobru, ali bicikl nije ležao na nekom drugom mjestu već u Splitu', pokušao nam je objasniti Prkić.

Baš nas zanima kako bi reagirao da su se gradske službe zbilja uhvatile posla koji im ne pripada, odnosno da su se odvažile na jedan nezakoniti pothvat, koliko on bio mal i simboličan.

A ako je vijećnik Prkić imao namjeru upozoriti na bizarnu činjenicu da morem usred Splita ne upravlja sami Split, bogme je imao pametnijih načina za to učiniti.

SRIJEDA Zemljište

Prkićev stranački kolega Branimir Urlić napokon je ubo nešto konkretno: podsjetio je javnost da gradska tvrtka 'Parkovi i nasadi' prodaje tisuće kvadrata svog vrijednog zemljišta na Pazdigradu, dok gradska vlast istovremeno kuka da ne može pronaći lokacije na kojima bi se u nešto ozbiljnijem obujmu gradili stanovi za najam.

Spomenute parcele koje su stavljene na prodaju, istina, nalaze se u zoni u kojoj stanogradnja trenutno nije moguća, a činjenica jest da je upravo Urlić kao nekadašnji predsjednik nadzornog odbora ove gradske tvrtke amenovao njegovu prodaju.

No to ne znači da se urbanistički planovi neće mijenjati i da na Pazdigradu jednog dana nećemo vidjeti stanove - koje će, moguće je, graditi tvrtka za koju indiskrecije govore da je već bacila oko na ovu lokaciju.

Ako se sve to skupa razvije kao što se naslućuje - ako se, naime, Grad odrekne vrijednog zemljišta na kojemu navodno nije moguće graditi stanove, da bi stanove ondje nešto kasnije ipak gradio privatnik - neće biti druge nego cijeli predmet spakirati i poslati USKOK-u.

Da ne bude da nisu upozoreni…

ČETVRTAK Spinut

Dogradonačelnik Bojan Ivošević nikako da se oslobodi nepotrebne prgavosti i kaprica kada u ime grada donosi odluke koje se jednim dijelom, izravno ili neizravno, dotiču političkih suparnika ili barem onih koji su mu u jednom trenutku stali na žulj.

Sitan, ali dosta ilustrativan primjer jest plato ispred Kineskog zida koji je asfaltiran lovom kotara na čijem je čelu Luka Kovač Levantin: tri dana nakon što su na njemu ucrtana linije i tako označena parking mjesta koja se koriste još otkako zgrada postoji, eto ti Ivoševića s nalogom da se one izbrišu.

Jer, eto, 'radi se o pješačkom platou s površinom za pješake, a ne automobile'. 

To je dakako točno samo u teoriji.

U praksi, vidjeli smo bespotrebno nadjačavanje javnim sredstvima očito samo kako bi se mladom Kovaču Levantinu podmetnula noga. Jer da se zbilja radi o nekoj vrsti kvartovskog trga, valjda je onda u startu trebalo inzistirati na njegovoj obnovi kako bog zapovijeda, po originalu, umjesto da ga se tek zatrpa običnim crnim asfaltom.

Gdje na ovom planetu uopće postoje asfaltni pješački trgovi i šta bi Spinutlije na njemu uopće trebali raditi?

PETAK Azil

Problem nepostojanja azila za životinje, još jedne žrtve Ivoševićevog kaprica, počeo se rješavati nakon što je definitivno prebačen u političku sferu i nakon što su odgovornost za njega preuzeli HDZ-ovci na čelu s Tomislavom Šutom, odnosno HGS s Igorom Stanišićem.

Za početak su barem sjeli za isti stol s načelnikom Klisa Jakovom Vetmom - ono što su u Banovini odbijali doslovno godinama - i definirali konkretne korake koji slijede.

Gigantski je to napredak u rješavanju jedne civilizacijske sramote i ako ćemo iskreno, nemamo ništa protiv da se na njemu beru politički bodovi. Dapače, ne bismo imali problema da se različite političke opcije u ovom gradu napokon počnu klati oko toga tko će realizirati kakav projekt.

SUBOTA Kujica

Politički tajnik stranke Centar Igor Skoko nesumnjivo često boravi u Banovini - razloge i povode za to možemo samo naslućivati - a ovog tjedna sa sobom je poveo svoju pekinezericu koja se, prigodno, istovarila točno pred vratima gradonačelnikovog ureda.

Skokin pas možda jest star i bolestan, ali to sasvim sigurno nije razlog da se zbog njega krše pravila Banovine u koju, podsjećamo, ulaz psima nije dozvoljen.

Ili, da se poslužimo Ivoševićevim argumentima kada je tjerao inat u Spinutu - Banovina je zgrada namijenjena zaposlenicima i strankama, a ne životinjama.

NEDJELJA Sanader

Svemoćni HDZ-ovac Ante Sanader preko vikenda je okupio stranačko društvance i sazvao konferenciju za novinare bez jasnog i konkretnog povoda, ako ćemo izuzeti seriju različitih izbora koji nam slijede u ovoj godini. 

Iz cijele te parade ipak izdvajamo Sanaderov odgovor na pitanje o famoznoj torbi punoj love, koju je njegova supruga navodno slučajno pronašla na jednom parkiralištu i strpala u gepek, pa mirno odšetala popiti kavicu. Novac je vraćen, podsjetimo, jer su je građani vidjeli i prijavili policiji.

'Nemam što komentirati. Sve je već rečeno davno. Tu nije bilo ničega. Potražite od organa ima li tu išta. To je pokušaj izvlačenja i prebacivanja loptice u tuđe dvorište. Cijela poanta je: 'Lopovi, lopovi, lopovi.' To im je jedini program. Bio je neki čovjek, koji je prijavio da je to njegov novac', kazao je Sanader. Mašala.

Kriminala možda u ovom slučaju zbilja nje nije bilo, eto - ali to ne znači da Ante Sanader nije trebao, i da još uvijek ne treba, snositi neku vrstu političke odgovornosti.

U pristojnim državama i strankama on bi već petnaest godina bio otpravljen u povijest.

Vaša reakcija na temu