Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Odlazak teškaša, politički ofsajdi i kampanja koja je napokon živnula
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Odlazak teškaša, politički ofsajdi i kampanja koja je napokon živnula

Ne budi nam teško glasati, stvarno nije svejedno tko će voditi grad

PONEDJELJAK Potpisi

Priznajemo, bilo bi zabavno da neki od kandidata za gradonačelnika, a bogme i njihove liste, nisu skupili dovoljan broj potpisa za izlazak na izbore: em bi gužva bila manja, em bismo u ova dva tjedna bili pošteđeni nepotrebne gnjavaže davanja jednakog tretmana ozbiljnim pretendentima za dobar rezultat i ekshibicionistima kojima su uzaludne bitke jedini smisao života i koji će - sada je izvjesno - na samim izborima dobiti manje glasova od broja potpisa koje su užicali na ulici.

Ili ih razmijenili s drugim kolegama kandidatima.

No, dobro, demokracija je to: tko nagna tri tisuće ljudi da na listiću zaokruže njegovo ime, zbilja je zaslužio još tri godine uveseljavati nas u Gradskom vijeću.

Pa makar bio i redikul.

UTORAK Teškaši

A same liste za Gradsko vijeće donijele su nam nekoliko zanimljivih rješenja.

Valjda po prvi put u povijesti HDZ-ovu listu nosi osoba koja čak nije ni član stranke, upadljivo se izbjegava s njom povezati i gotovo mu je neugodno uvijek iznova objašnjavati da je pao s Marsa; no Đogaševa leđa ipak čuva Vice Mihanović, predsjednik ogranka koji posljednjih tjedana kao da ne postoji.

Bivši i sadašnji stranački teškaši poput Škorića, Maroevića i Krstulovića Opare sakrili su se na samom kraju popisa, valjda kao dokaz da su i dalje lojalni HDZ-u - ali i da nemaju previše vjere u ovaj eksperiment.

Teškaš splitskog SDP-a Goran Kotur - ako nije bizarno u istoj rečenici spominjati ovu kategoriju zajedno s ovom onemoćalom partijom - potpuno je prekrižen i nema ga, a valjda jedini teškaš Pametnog Jakov Prkić simbolično također drži začelje kolone.

Sve skupa ozbiljno miriše na očaj, odnosno prihvaćanje poraza.

SRIJEDA Strategija

No, nije da ni Ivici Puljku cvjetaju ruže: početni zanos i entuzijazam nakon nedavnog raspada gradske vlasti pomalo već kopni, vidljiv je manjak ozbiljnih novih ideja uz ponavljanje uvijek istih fraza, a sasvim sigurno mu ne pomaže ni činjenica da većina protukandidata naprosto odbija sukobiti se i vidljivo nastoje održati niske tenzije.

Jednostavno je: Puljak dosad nije imao priliku ni sa kime se pošteno posvađati.

Na ruku mu možda ide inercija, odnosno njegovo očekivanje da će glasove dobiti pukim automatizmom, ali i procjena da su protukandidati bez šanse - bilo da su padobranci, bilo da su evidentno potrošeni. 

No u politički vrlo ćudljivom gradu to može biti jako, jako riskantna strategija…

ČETVRTAK Kampanja

Kampanja je, kažemo, dosad bila uglavnom neinventivna, zapravo izgledala je kao pokvareni film kojega gledamo još tamo negdje od početka dvijetisućitih: te stanovi za socijalu i mlade, te novi vrtići, te dom umirovljenika na Duilovu, te Stari plac, te ceste i željeznica, te promet i garaže…

Naravno, tu su i uvijek iste bizarne vizije podmorskih tunela ispred Rive, neka malo cirkusa.

A grad i dalje stoji.

PETAK Ofsajdi

Ali imali smo ovog tjedna i nekoliko proplamsaja maštovitosti: Kerum je, recimo, brzopleto obećao iseliti u Zagvozd ako Puljak pobijedi u prvom krugu, pa se onda ugrizao za jezik.

HDZ-ovci su održali konferenciju za novinare na Karepovcu i lamentirali o problemu otpada potpuno ignorirajući činjenicu da upravo zahvaljujući njihovim trutovima Lećevica stoji na čekanju okruglih dva desetljeća. Mrmljali su i o željeznici do aerodroma, što također zvuči bizarno znamo li da upravo HDZ-ova vlast u Kaštelima godinama blokira čak i odabir trase po kojoj bi ona trebala voziti.

A i Puljkova ekipa zaneseno je lamentirala o poštenom i transparentnom kadroviranju taman u trenutku kada je u njihovim redovima otkriven jedan superuhljeb. Ime mu je Nenad Uvodić, zaposlen je u agenciji Eko-Kaštelanski zaljev - koja bi, da je razuma, još odavno bila ugašena - a ondje mjesečno prima najmanje 25 tisuća kuna. Od HDZ-ove direktorice čiji su novi mandat podržali i on kao predstavnik radnika, i Puljak kao gradonačelnik.

Mašala, čestitamo.

SUBOTA Most

Mini-okršaj imali smo i na desnici: kandidati za gradonačelnika - barem oni koji ne kriju da su civilizirani - odazvali su se pozivu LGBT centra na debatu o pravima ove manjine, a dolazak Josipa Markotića iz Mosta naživcirao je stanovitog Arisa Zlodru iz Domovinskog pokreta.

On bi valjda zabranio i razgovarati.

Radi se nesumnjivo o tragično lošem pokušaju šlepanja i najprimitivnijeg otimanja glasova, koji se navodno nalaze u istom bazenu, no istina je zapravo potpuno drugačija: splitski Most uspješno se isprofilirao kao razumna i ideologijom uglavnom neopterećena stranka, pa im nije problem ni diskusija ispod zastave duginih boja.

Što će ondje kazati, sasvim je druga i u ovom trenutku nebitna stvar. Bitan je pošten pristup.

NEDJELJA Debata

Poštena je, a napokon i sadržajna, bila prva ozbiljna gradonačelnička debata na N1 televiziji - koja je, usput budi rečeno, pristojno organizirala ovaj događaj u Splitu umjesto da je kandidate prisilila na ponižavajuće truckanje do zagrebačkog studija, kako to u pravilu čini HTV.

Svašta smo čuli: od ozbiljnog sučeljavanja na programima i projektima do folklornog prebacivanja odgovornosti, politikantstva i pokoje psovke. 

I imat ćemo, kako sada stvari stoje, barem još nekoliko debata u ova iduća dva tjedna, što znači da će kampanja živnuti i odmaknuti se od tragično dosadnog nadmetanja Facebook statusima i maltretiranja ubitačnim konferencijama.

Bit će živo, da, čak bismo mogli i guštati u činjenici da imamo pravo i mogućnost ponovno birati tko će nam voditi grad.

Obratite pažnju, čitamo se kad sve ovo prođe.

Vaša reakcija na temu