Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Okej, ovo je već suludo. U Banovini ne mogu ni printati uplatnice
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Okej, ovo je već suludo. U Banovini ne mogu ni printati uplatnice

…pa su posao dali privatniku

PONEDJELJAK Printanje

Za shvatiti kakvo rasulo vlada u Banovini dovoljan je jedan jedini podatak: puna dva mjeseca pet stotina ljudi nije uspjelo ispisati rješenja o komunalnoj naknadi i poslati ih vlastitim građanima. Računi kasne, prihoda u gradsku blagajnu nema, a i penzioneri su već nervozni.

I onda kao šlag stiže vijest da je za printanje rješenja angažirana privatna firma iz Zagreba, koja je bez natječaja dobila posao od 80 tisuća kuna. Mašala.

Bio je rat, nemamo printera.

UTORAK Krnje

Krnjeval uvijek nekako ostane u sjeni: slab je interes, vrijeme najčešće očajno, a nema baš ni volje za maškaranjem i ludovanjem. A ove godine to je bilo zbilja nezasluženo.

U Đardinu smo ovog utorka nakon koncerta TBF-a vidjeli rijetko duhovitu malu predstavu koja je savršeno opisala splitsku stvarnost: ekipa se pošteno i britko isprdala s famoznim privremenim rotorima, vojskom uhljeba u Gradu i Županiji, sranjem na Marjanu, čudovišnim hotelom Marjan, Špirom, pomorom stanovništva u Getu i, naravno, legendarnim HDZ-ovim 'pametnim stupom'.

A bogme je i presuda Krnji bila originalna: on nije spaljen nego 'ispečen' u znak prosvjeda zbog sve učestalijeg paljenja lutaka živih osoba - od političara do novinara, manjinskih skupina i izbjeglica - što, kako je lijepo objašnjeno, 'nije dio dalmatinske krnjevalske tradicije i služi za jeftine i falše dnevno-političke obračune'.

Evala.

SRIJEDA Parada

Na Marjanu se zahuktala sječa borova, ali malo se toga može doznati mimo službenih izvora i serviranih vijesti. Je li točno da padaju i stabla koja nisu doznačena? Pojma nemamo jer pristup je običnim smrtnicima zabranjen, a nadzor nad radovima stiže tek ovih dana. Sa zakašnjenjem, tradicionalnim za Marjan i sve oko njega.

Ali nema veze, bitno je da se šumom paradiralo zajedno s ministrom obrane.

ČETVRTAK Parking

Vijest godine na Mejama je postavljanje rasvjete na parkiralištu na Zvončacu.

Ne budi im lijeno, predlažemo da u istom điru montiraju i one automate za naplatu parkiranja. Kad je već cijeli grad u raljama nevjerojatno revnih kontrolora, ne vidimo razloga da toga bude pošteđena ekipa iz Banovine. 

PETAK Bande

Policija je ovog tjedna pohapsila neke kriminalce, po svemu sudeći zato što su se htjeli obračunati s drugim kriminalcima. Sve to skupa je, kažu, ekipa koja dila, puca i pali aute po gradu. Ako smo dobro shvatili.

Narodski rečeno, policija je nama (a valjda napokon i sebi) ovog tjedna priznala da Splitom haraju bande. 

Uranili.

SUBOTA Budale

A i gradska vlast nam je priznala nešto, preciznije, napravila obračun za zadnjih deset-dvadeset godina.

Nećemo puno filozofirati, nego samo navesti brojke: vlastitom gradu njegove tvrtke i građani duguju preko pola milijarde kuna, od čega 165 milijuna komunalne naknade za poslovne prostore i 24 milijuna za stanove, 68 milijuna za komunalni doprinos, osam ipo milijuna kuna za javne površine, šest milijuna za spomeničku rentu i tako dalje.

I procjenjuje se da će moći naplatiti eventualno jednu trećinu tog iznosa.

Sada je i službeno dokazano, uredni platiše su najveće budale.

NEDJELJA Šetnja

Boris Bjedov nije budala, dapače, to je mladić koji uvijek radi ili traži posao, koji se brine za sebe i koji voli šetati usprkos svom hendikepu.

Boris je, naime, slijep.

I tako je na svojoj uobičajenoj ruti južnom stranom Marjana ovog tjedna upao u rupu na nezaštićenom gradilištu. Gradskom gradilištu. Upao i polomio se.

Nazvao je Banovinu i bili su, kaže, bahati. Pa su ih nazvali i novinari, kojima je jedan pročelnik odgovorio da bi 'osoba koja vidi lako shvatila da se tu ne treba prolaziti'.

Zvuči logično. Da dojam bahatosti bude potpun, trebao mu je još poručiti da drugi put gleda kuda hoda.

Vaša reakcija na temu