Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: On nije bio simbol Splita. On je bio Split
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: On nije bio simbol Splita. On je bio Split

Teško da se ikada dogodila ovolika količina tuge, sjete i nježnosti u jednom trenutku

PONEDJELJAK Mladež

HDZ-ov kadrovski tsunami javnim sektorom nastavljen je ovog tjedna: nakon što su stariji zaslužnici pograbili bitne funkcije, a gotovo svi predsjednici gradskih kotara barem pokoji nadzorni odbor, na red je došao drugi ešalon.

Tajnik županijske mladeži HDZ-a ukrcao se u Regionalni centar čistog okoliša Lećevica, županijsku tvrtku koja je prigodno baš sada trebala stručnjaka baš njegovog profila, s jedva godinu dana iskustva rada u Poreznoj upravi. Transfer je obavljen uobičajenim kanalima, dakle bez natječaja i sukladno pravilnicima koje firma piše sama za sebe, a u javnosti nije izazvao ništa osim pokojeg rezigniranog slijeganja ramenima.

Sami smo krivi što nam je sve ovo postalo savršeno normalno.

UTORAK Junaci Marmontove ulice

Normalnom iz godine u godinu postaje sve drskija i sve bezobraznija okupacija centra grada, koju za ovu sezonu simbolizira na divlje probijeni izlog i mjenjačnica nasred Marmontove ulice, ali napokon smo dočekali i jedno konkretno izražavanje građanskog bunta. Preko noći fasada je, zajedno s ilegalnom mjenjačnicom, prekrivena debelim slojem crne boje.

Tko god da je autor, svaka mu čast. Lijepo ga molimo da se javi, ima piće.

Čini se da smo sve bliži točci u kojoj će građani početi uzimati stvari u svoje ruke; pitanje je samo hoće li pretegnuti ona divlja strana s filozofijom da je sve dozvoljeno, ili pitoma koja želi vratiti natrag svoj grad.

Na Facebooku prevladavamo, no nismo sigurni da je tako i u stvarnom životu.

SRIJEDA Joker Kerum

U politici možda ne prevladava, ali ima specifičnu težinu koja mu je taman dovoljna da ostvari sve svoje ambicije.

Dakle, Željko Kerum.

Puna četiri mjeseca prošla su otkako je istekao ugovor o najmu gradskog parkirališta kod Jokera, četiri mjeseca koja su gradske službe potrošile u navodnom oklijevanju i odgađanju, a po svemu sudeći ipak u pogodovanju ključnoj karici njihovog vlastitog opstanka. I da nema vijećnika Jakova Prkića s njegovim konstantnim podsjećanjima, vjerojatno bi mu sve prošlo do kraja - a ovako, nakon nove javne prozivke napokon slijedi 'kolegij' u Banovini. Bit će zanimljivo vidjeti što će ovaj put izmetiljati.

Kerum je, dakle, u našu gradsku blagajnu plaćao najam od 15 kuna po kvadratu, odnosno 60 tisuća kuna mjesečno, da bi na samom odlasku gradonačelničke fotelje sam sebi smanjio cijenu na jednu trećinu, dakle ušparao 40 tisuća kuna svakog mjeseca, punih pet godina. Kad ni to nije bilo dovoljno, dogodio se nevjerojatno iznenađenje u obliku isteka ugovora i zgodna okolnost da o tome sada odlučuje zajedno s koalicijskim partnerima. Za to vrijeme, naravno, parking je besplatan.

Ako ste pokušavali izračunati koju cijenu plaćamo za njihove političke dogovore, svakako uključite i ove svotice.

ČETVRTAK Bene

Plaža na Benama dio je istog paketa, a nekoliko mjeseci nakon spektakularnog duplog pasa u kojemu ni HDZ ni Kerum nisu znali da ide baš Kerumu, na terenu smo se mogli uvjeriti u posljedice.

Usprkos svim 'osiguračima' u ugovoru, penalima i kaznama, prijetnjama i upozorenjima, Bene izgledaju gore nego ikad: kante za smeće su prepune, sprave za dječju igru neispravne, klupe raspadnute, otpad nagomilan na hrpama, mul urušen…

To da se koncesije dijele po partijskoj i rodijačkoj vezi provarili smo naprosto zato što moramo, barem zasad, ali da i pored svega toga gospoda nisu u stanju održati ni minimum standarda  - e, to već prerasta u otvoreno ruganje.

PETAK Pritisak

Gledamo ove scene požara u Grčkoj i ježimo se na pomisao da smo isto to - i izgorjele nesretnike, i spaljenu zemlju, i uništene automobile na zakrčenim i neprohodnim cestama - s lakoćom mogli gledati u vlastitom gradu prije točno godinu dana, samo da je bilo malo manje sreće i još manje angažmana i požrtvovnosti običnih ljudi.

I panika nas uhvati kad shvatimo da je taj scenarij još uvijek realan, dapače, potrebna je samo jedna sitnica ili splet okolnosti, recimo kombinacija požara i prometne nesreće, da bismo dobili katastrofu.

Puno smo ovih dana kukali zbog prometnog krkljanca, gužvi i nereda na cestama i čini se da je Split napokon, barem na trenutak uspio skrenuti pažnju na sebe i civilizacijsku sramotu koju mu je priredila država. Ustreptali su u Vladi i u Hrvatskim cestama, počeli objašnjavati da su do grla zatrpani u papirima i projektima i na koncu izgovorili jedno konkretno obećanje: nova obilaznica započinje se graditi koncem iduće godine.

Jasno, naslušali smo se sličnih priča, ali sada napokon imamo priliku pratiti proces u realnom vremenu. I to nakon što smo naučili lekciju da bez vike, dreke, prosvjeda i buke nećemo puno toga postići.

Dakle, sada je na nama: trebamo ih pritiskati bez prestanka i bez milosti. Svaki prilog je dobrodošao.

SUBOTA Logor

Gradski komunalci pokazali su se nevjerojatno ažurnima, ovog tjedna snagu i odlučnost demonstrirali su rušenjem i uklanjanjem malog improviziranog dječjeg logora na Plakaluši.

Valjda je bio dovoljno daleko od centra grada, zavučen i neprimjetan, da je zahtijevao žurnu intervenciju.

A i ta djeca su budalasta, pa zašto nisu gradila na Rivi ili u Marmontovoj, kao sav normalan svijet? 

NEDJELJA Odlazak

I taman kad pomislimo da su nas snašle sve nevolje ovog svijeta, dogodi se to.

Oliver.

Bez pretjerivanja, teško da se ikada dogodila ovolika količina tuge, sjete i nježnosti u jednom trenutku. Otišao je jedan od nas, otišao je čovjek koji nije bio simbol Splita - nego je bio Split.

Adio, meštre.

Vaša reakcija na temu