Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Paušal i odluka o redu, dvije poslastice za kraj godine
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Paušal i odluka o redu, dvije poslastice za kraj godine

Podizanje gradskog poreza na turističke krevete jedini je logičan potez, kojega bi i prošla vlast povukla da nije bila ucijenjena. A nova odluka o komunalnom redu, ako preživi političko sito, mogla bi dovesti do akcija koje će zasjeniti poteze ipak velikog, danas pokojnog Zvone Puljića

PONEDJELJAK Paušal

Jednima je došlo iz dupeta u glavu, a drugima misli nažalost teku u suprotnom smjeru. Ovisno, jel'te, jesu li u vlasti ili oporbi.

Jedna od najlogičnijih i najracionalniih ideja u mandatu prethodnog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare bila je povećati iznos paušala na turističke postelje s bijednih četrdesetak eura na nešto više ali u tom trenutku graknuli su svi - od njegovog koalicijskog partnera Keruma preko navodne ljevice i desnice do samoproglašenih liberala.

Pa je stvar neslavno propala, kako to obično biva s razumnim projektima u ovom gradu.

Dakako da nije trebalo tako biti: naprosto je bezobrazno zaposlenim ljudima držati prirez na visokih petnaest posto, a istovremeno puštati iznajmljivače - koji ionako djeluju u porezno najmanje opterećenoj, gotovo besplatnoj aktivnosti - da iz sezone u sezonu u blagajnu vlastitog grada uplaćuju manje novca nego što je potrebno da bi se samo oprale smrdljive i zapišane ulice.

Uloge su se u međuvremenu zamijenile pa Puljci sada zagovaraju povećanje paušala, a dio HDZ-ovaca licemjerno - koristeći gotovo pa od riječi do riječi njihove argumente otprije četiri godine - upozorava da 'nesposobna vlast manjak proračuna krpa novim nametima umjesto razvojnim projektima'. Mašala.

UTORAK Red

Druga velika i važna vijest od ovog tjedna jest da je iz Banovine provirila nova odluka o komunalnom redu, odnosno njen prvi nacrt koji djeluje vrlo precizno i strogo.

I ohrabrujuće jer je po svemu suprotan onoj sramoti koju je prethodna garnitura gradske vlasti proizvela prije nekoliko godina. Tada je važan gradski dokument bio plod bezobraznog ucjenjivanja i trulog kompromiserstva, ovaj novi izgleda kao skup lijepih želja i predmet mokrih snova svakog komunalnog aktivista.

Preciznije, svakog radikala među njima.

Izraz 'zabranjuje se' puno je puta korišten u novoj odluci i to na prvi pogled izgleda krajnje neobično - ali je logično s obzirom na iskustva: pohlepnoj gamadi i neurednoj marvi drukčije se očito ne može objasniti, nego baš sve treba nacrtati.

Bit će tu svega idućih tjedana jer postoji sva sila zainteresiranih za kakav prostor, štekat, bankomat ili reklamicu, pa će prirodno biti i pritisaka. A upravo njima bio je izložen jedan od većih gradonačelnika u posljednje vrijeme Zvone Puljić, koji je naumio u doslovno jednoj noći očistiti Palaču i centar od reklama - i u tome uspio.

Nova odluka za novo doba mogla bi donijeti još veće, donedavno nezamislive efekte. Da, bit će zanimljivo i uzbudljivo. 

SRIJEDA Milijuni 

Nakon što nas mjesecima i godinama Andrej Plenković maltretira milijardama eura koje je, navodno na svoj brk, za Hrvatsku osigurao iz europskih fondova, njegova čestitka stigla je do Splita.

Grada koji će u idući sedam godina imati priliku povući manje europske love nego dosad, bez jasnog kriterija i suvislog objašnjenja.

Hvala Vladi i HDZ-u, sjetit ćemo se ovog njihovog poteza još koji put.

ČETVRTAK Seget

U obližnjem Segetu isti taj HDZ još uvijek trenira nasilje, koje se od političkog malo-pomalo približava fizičkom.

Uvrede, prijetnje i fizičko onemogućavanje rada oporbe, uz obećanje osvete za uhapšenog načelnika izjelicu, ovotjedna su doza servirana javnosti iz Segeta, a kao trešnja na torti poslužio je potez novog načelnika Ive Sorića koji bahato odbija bilo kakvu komunikaciju s medijima.

'Svatko ima svoj stil ponašanja i ophođenja', dobrohotno će, kao što je desetljećima dobrohotan bio prema šerifu Vinku Zulimu, objasniti njima nadređeni partijski šef Ante Sanader. I to je zapravo savršeno, precizno točno.

Ovo je, naime, HDZ-ov stil.

PETAK Partije

U istoj toj stranci, ali u njenom nešto civiliziranijem splitskom ogranku, upravo započinju izbori.

Koji će, kako sada stvari stoje, proteći civilizirano: kao favoriti su se iskristalizirali Tomislav Šuta i Jakša Balov i obojica će očito ispoštovati šefovu naredbu da ne talasaju i ne proizvode kontroverze.

A ionako nije kontroverzan ni jedan ni drugi.

U SDP-u je, pak, Damir Barbir valjda napokon shvatio da nije materijal za predsjednika stranke pa je žezlo bez borbe prepustio eksponiranom i relativno suvislom Davoru Matijeviću.

Da se ne ureknemo, i jedna i druga partija kao da se trude postati pristojne. Vidiš šta jedan pristojan šamar na izborima može učiniti.

SUBOTA Led

Kako pokvariti nešto što je lijepo funkcioniralo pokazala nam je odluka gradske vlasti da zimsko klizalište izmjesti iz Đardina - parka za kojega imaju fiks ideju da vječno mora biti mrtav - na suncem okupanu Prokurativu.

Istopio vam se, dabogda.

NEDJELJA Virus

A kako izgleda institucionalni bezobrazluk pokazalo nam je Državno odvjetništvo koje je nakon dvije ipo godine napokon pokrenulo istragu zbog smrti osamnaest štićenika Doma umirovljenika - 'nekoliko staraca', rekao bi njegov kolosalno nekvalificirani ravnatelj Ivan Škaričić kojega je stranka položila u fotelju 'jer mora i on nešto raditi'.

Dvije ipo godine, ej.

Valjda su računali da je prošlo dovoljno vremena za zaboraviti sramotne nalaze inspektora koji ovom domu nisu uočili baš ništa sporno i na izjave ministra Vilija Beroša koji je lakonski objašnjavao na da je kriv 'virus i ništa više'.

Neke stvari ipak se ne može sakriti.

*Napomena: Jubilarno 400. izdanje Pregleda tjedna obilježavamo pauzom, čitamo se ponovno za nekoliko tjedana.

Vaša reakcija na temu