Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Peškarija, ogledalo nesposobnosti i gramzivosti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Peškarija, ogledalo nesposobnosti i gramzivosti

Dvadesetogodišnji eksperiment s koncesioniranjem gradskih tržnica i ribarnica završava s fijaskom

PONEDJELJAK Koncesija

Zapravo bi najkorisnije bilo da se Peškarija potpuno zatvori, da Pazar propadne i da pazarići po kvartovima nestanu: tek tako možda ćemo shvatiti što smo dopustili i tko je za to kriv.

Dvije godine stizala su upozorenja o mogućem zatvaranju vanjskog dijela ribarnice, dvije godine tražilo se postavljanje opreme i uređenje tog prostora, a svi su se pravili blesavi - prije svega privatni koncesionar koji dvadeset godina za siću upravlja važnim gradskim resursom, a onda i Grad koji mu je to omogućio. Deset godina dobili su u doba Miroslava Buličića, još deset za Keruma.

Nabrali su se najamnine, a na isteku koncesije svome gradu ostavljaju gotovo potpuno nefunkcionalne tržnicu i ribarnicu. Tako izgleda javno-privatno partnerstvo na splitski način.

UTORAK Pothvat

U nedostatku ozbiljnih zahvata u javnom prostoru, i mrvice izgledaju dobro. Samo par mjeseci trebalo je za urediti Šperun, trgić kojemu je tako malo trebalo da zasja. 

Dvadesetak godina i nešto preko milijun kuna.

S druge strane je tužno da se u gradu s proračunom od milijardu kuna - a evo, za dogodine se planira još i više - popločavanje par stotina kvadrata predstavlja pothvat godine. S tom lovom, Šperun i razni šperuni zapravo bi morali serijski nicati jedan za drugim.

SRIJEDA Milijarde

Gradski vijećnik Jakov Prkić i dalje iz dana u dan traga za prijedlogom gradskog proračuna za iduću godinu, koji je po zakonu trebao biti pripremljen prije točno tri tjedna. 

Svi znaju da dokument postoji, a nitko ga vidio nije. Legendarno.

Pu šuškanjima i indiskrecijama, problem je u HDZ-ovcima koji se među sobom ne mogu dogovoriti, što je dosta komično znamo li da proračun ionako služi samo za pokazivanje i nikada se zbilja ne ostvari. Stoga i njegovo planiranje i sastavljanje nije ništa drugo doli predstava, svađanje oko plana koji se ionako ispuniti neće.

Za dogodine se navodno planira debelo preko jedne milijarde kuna, što upućuje na određenu neambicioznost: mogli su lijepo zaokružiti na dvije milijarde. Ljepše izgleda, a ništa ne košta.

ČETVRTAK Gluma

Ključna karika ove gradske vlasti ponovno je odlučila izigravati oporbu.

Vrijeme je, do izbora je još malo više od godine dana.

Željku Kerumu mora se priznati da je promućuran i da savršeno osluškuje potrebe svojih ionako nezahtjevnih birača: s jedne strane uživa u 40 posto gradske vlasti, svim tim pročelničkim, direktorskim i ravnateljskim funkcijama za svoju ekipu, a s druge strane dovoljno je malo zagalamiti o nesposobnoj gradskoj vlasti i napraviti kakav performans pred kamerama, pa da ga se doživi kao velikog opozicionara. Svaka čast.

To više govori o gradu u kojemu Kerum uspijeva, nego o samom Kerumu.

PETAK Divljaci

…jer grad u kojemu građanima ne ulazi u glavu ni osnovno pravilo civiliziranog življenja - recimo, da ne ostavljaju glomazni otpad na ulici kad je dovoljno okrenuti jedan jedini telefonski broj i zbrinuti ga kako spada - samo takav može i biti. 'Čistoći' se štošta može prigovoriti, a o bijednom gradskom gospodarenju otpadom i tužnom postotku odvajanja da ne govorimo, ali nekada treba i sebe pogledati u ogledalo.

Nered nam, izgleda, uspijeva najbolje.

SUBOTA Busevi

Neke stvari nije potrebno tumačiti i dešifrirati jer su vrlo konkretne i potpuno mjerljive - recimo, starost autobusa na gradskim ulicama i uspjeh u povlačenju europske love. I što se tiče našeg 'Prometa', vjerovali ili ne, stojimo sasvim solidno.

Kad smo već u poziciji da nam Europa rješava osnove komunalnog standarda poput vodovoda, kanalizacije, javnog prijevoza ili gospodarenja otpadom, barem da joj uzmemo novac kako spada.

Činjenica da je baš splitska tvrtka jedina u Hrvatskoj kojoj nisu određeni penali ili korekcije zbog traljave provedbe natječaja zvuči ohrabrujuće, kao i obećanje da će već za godinu i nešto prosječna starost autobusa na ulicama biti negdje oko četiri godine. Mašala.

Samo treba raditi, i ništa više.

NEDJELJA Izbori

Imali smo sreće da su u dva dana kroz grad proparadirali i Kolinda, i Plenković, i Milanović.

I to za vikend, kada se pošteni svijet opušta upravo od takvih.

Predsjednički izbori zasad nam prolaze bezbolno.

Vaša reakcija na temu