Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Pilaj, rođo
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Pilaj, rođo

Noćna akcija uklanjanja stupića i oslobađanja gradske imovine na Gripama mala je, ali simbolična. Ujedno i najzabavniji trenutak u sto dana nove vlasti

PONEDJELJAK Doček

Otprilike negdje na stotom danu mandata gradonačelnik nam je po svemu sudeći usvojio osnove protokola: poučen strkom nastalom kada na aerodromu nije dočekao osvajače olimpijskih medalja, pa onda još i nespretnim objašnjenjima da će ih već negdje susresti, hitro se nacrtao u Kaštelima kada je došao red na paraolimpijce.

Bilo bi zbilja nevjerojatno da ponovi istu grešku.

Javio se i SDP-ov Davor Matijević s dosta suvislom inicijativom da se imena paraolimpijaca napokon nađu na Zapadnoj obali, splitskom šetalištu slavnih. Zapravo, bio je dosta blag: podatak da su ovi sjajni ljudi zaobiđeni jedna je od naših većih sramota.

UTORAK Sabotaža

Na suprotnoj, Istočnoj obali, sramota je još jasnija i još vidljivija. Ilegalni vašar od pothodnika do kolodvora sasvim solidno se drži usprkos naletima i najavama Bojana Ivoševića i ekipe. Red je jedno, a interesi drugo.

Zanimljiva asistencija stigla je ovog tjedna od Županije: taman kad su ispisana rješenja o uklanjanju i taman kad je čišćenje nereda postalo izvjesno, ondje su se nakon desetljeća i desetljeća nemara sjetili ucrtati granice pomorskog dobra, vjerojatno samo kako bi srušili naloge iz Banovine i sabotirali najavljeno uvođenje reda. Mašala.

Ovaj slučaj dokazuje da nije dovoljno samo imati čvrstu volju za raditi svoj posao i muda za ući u sukobe u koje nitko nije želio ulaziti, kao što je evidentno slučaj s dogradonačelnikom Ivoševićem.

Ne, treba se i znati boriti protiv sistema, okoštalog i pokvarenog sistema.

SRIJEDA Pilanje

Pokaznu vježbu Ivošević je održao na sada već znamenitom parkiralištu na Gripama, kojega je više garnitura u Javnoj ustanovi Sportski objekti za bescjenje dodjeljivalo uvijek istom privatniku. 

I njima i njemu to nije bilo dosta, pa su još - slučajnim nemarom ili svjesnom pokvarenošću - ondje falsificirani kvadrati, pa je zapasano duplo više površine. A onda se, znamo, već dan nakon prvog kruga izbora ugovor pokušao produljiti na novih pet godina.

Vlast se možda može izgubiti, ali privilegije uvijek valja pokušati sačuvati.

Noćna akcija pilanja stupića i oslobađanja gradske imovine na Gripama zasad je najupečatljiviji dio mandata nove gradske vlasti, kojoj upravo Bojan Ivošević zasad diktira žestoki tempo, ali i najzabavniji trenutak od svibnja naovamo. Kojega smo pratili u živom prijenosu.

Jest da se ne radi o revoluciji poput masovnog uklanjanja bespravnog horora na Žnjanu, što smo gledali prije četiri godine, nego o simboličnoj komunalnoj intervenciji kakva bi zapravo trebala biti svakodnevna i uobičajena, ali ipak: sama činjenica da dogradonačelnik mora biti na terenu i svojim autoritetom pokrivati komunalce, primajući umjesto njih verbalne udarce i uvrede, dokaz je koliko smo daleko od stanja normalnosti.

Nadamo se samo da nam se današnja agilnost gradske vlasti neće obiti o glavu kakvom sudskom presudom za pet ili deset godina, kako to često biva, jer pokazalo se da na dugi rok od gradskih pila puno učinkovitija zna biti privatna burgija.

Pilanje stupića je sjajno, pa makar i noću - ali dokidanje uloge Splita kao ovce za šišanje puno je, puno značajnije. I kada govorimo o krčmljenju gradske imovine, i kada govorimo o onim kosturima koji uvijek čudesno iskoče kad na pilanje već davno zaboravimo.

ČETVRTAK Stablo

'Prebrojat ću ti obiteljsko stablo' - krajnje je neobična, pa i neukusna prijetnja izašla iz usta dogradonačelnika Ivoševića te večeri na Gripama, upućena prema predstavniku radnika Javne ustanove koji je ondje došao svađati se.

Bilo je potpuno očito da se čovjek razotkrio kao pijun HDZ-ove i HGS-ove ekipe, a jasna je i Ivoševićeva aluzija na činjenicu da mu u istoj ustanovi radi i žena, ali ipak je sve skupa zvučalo dosta razočaravajuće. I do baš od osobe kojoj su ne tako davno čerupali upravo obiteljsko stablo.

Pripaziti malo, ne bi bilo naodmet.

PETAK Relata

Nakon gubitka izbora HDZ-ovci se još uvijek traže, bauljaju na sve strane i štrapaju kako komu padne na pamet. Pa je i mlada gradska vijećnica Ivana Relata, inače predsjednica Splita 3, preko kotarske stranice pokušala relativizirati akciju na Gripama.

'Gospodine Ivoševiću, može li nakon kaosa zbog desetak parkirnih mjesta na Gripama i pilanja stupića u noćne sate, kako bi se ista oslobodila, doći na red garaža u Vrančićevoj?', upitala je i pokušala provući tezu da 'garaža stoji spremna, očišćena i gotova za uporabu još od izbora, ali ni zamjenika ni gradonačelnika nigdje'.

A samo treba prerezati vrpcu.

Radi se zapravo o skloništu koje nije sasvim jednostavno prenamijeniti u parking: da nije tako, valjda bi ono bilo otvoreno 'do svibnja, kako je i obećano', što blaženo nesvjesna Relata piše u istom statusu i nehotice zapravo proziva vlastitu partiju, ali i firmu u kojoj radi. Ni manje ni više nego 'Split parking'.

Nekako smo dojma da bi bolje prošla da se uopće nije javljala.

SUBOTA Jure

Recimo Jure Šundov, nekadašnji Kerumov zamjenik i buldožer koji je - treba biti iskren - Banovinu držao pod solidnom kontrolom, pametno je izabrao ne javljati se. 

Ima čovjek pametnijeg posla: pune tri godine nakon podizanja optužnice, ovog tjedna napokon mu se počinje suditi krivotvorenje šesnaest liječničkih nalaza, odnosno lažiranje statusa vojnog invalida i mažnjavanje 270.764,73 kuna od vlastitog grada i vlastite države.

Slatko je da koji put, pa makar i s petnaestogodišnjim zakašnjenjem, pravna država ipak zakuca na vrata zaboravljenih aseva.

NEDJELJA Sveučilište

Dobra vijest ipak stiže sa Sveučilišta, koje je na jednoj od onih bezbrojnih ljestvica ponovno proglašeno najboljim u Hrvatskoj. 

Koliko su sva ta istraživanja relevantna, nitko uistinu nema pojma; no činjenica je da, čak i ako se podaci pumpaju, Split opet stoji bolje od Zagreba. Nisu ni u glavnom gradu velike cvjećke, dapače.

Da je lijepo vidjeti tablicu, bogme jest.

Vaša reakcija na temu