Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Plakati, kupovina birača i Plenkovićevi pokloni u zadnji čas
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Plakati, kupovina birača i Plenkovićevi pokloni u zadnji čas

…i kako Ivica Puljak probitačno krči svoj put u politici

PONEDJELJAK Rat

Vjerojatno najgluplji, ali istovremeno jedan od najzabavnijih političkih obračuna u posljednje vrijeme - rat plakatima na splitskim ulicama - nakon dva tjedna napokon je prestao, završen je simboličnom pobjedom HDZ-a.

Slijed događaja uglavnom je poznat: gradonačelnik Ivica Puljak preplavio je Marmontovu ulicu propagandnim panoima o 'gradskim projektima' i uz njih postrojio kompletnu vrhušku iz Banovine, oporba mu je potom uzvratila zakupljivanjem velikog oglasnog prostora diljem grada s upozorenjem da se radi o 'njihovim projektima', pa je ovaj intervenirao i uklonio ih, da bi HDZ-ovci na koncu ipak pronašli rupu i svoje poruke poslali s alternativnih, ali još vidljivijih lokacija.

Njihova simbolična pobjeda ne odnosi se na sami sadržaj plakata, jer bizarno je velike gradske investicije na ovaj način svojatati i lijepiti im stranačku etiketu, nego u tome da su svoje poruke, kakve-takve, ipak uspjeli poslati.

Sami gradski projekti pritom su uglavnom ostali u sjeni, nezasluženo: činjenica jest da se neki vrag u Splitu u posljednje vrijeme događa i činjenica jest da se svaka ozbiljnija investicija proteže kroz najmanje dva mandata, od ideje do realizacije. 

Zato se i zovu 'gradski', a ne Puljkovi ili HDZ-ovi projekti.

UTORAK Pokloni

I uskrsnice za penzionere su gradske, a ne Puljkove ili HDZ-ove, no do ove predizborne godine bilo ih nije.

Gradonačelnik je tvrdio da neće poput njegove konkurencije kupovati birače, a konkurencija mu je prigovarala da nije socijalno osjetljiv i da slaže novac na računu dok sirotinja gladuje. Ove godine on je postao socijalno osjetljiv, dok konkurencija tvrdi da kupuje birače.

Mada je svaka optužba za korupciju koja dolazi od HDZ-a u najmanju ruku bizarna i nema te uskrsnice koja se može natjecati s mitom koje ta stranka dijeli šakom i kapom kada osjeti da je u opasnosti i kada joj zaprijeti mogućnost skidanja šapa s države i njenih milijardi.

SRIJEDA Krčenje

Jer, da, na nacionalnoj razini HDZ se u Plenkovićevih osam godina vladanja pretvorio u skupinu drumskih razbojnika - jednog takvog uspjeli su progurati za glavnog državnog odvjetnika, dok istovremeno traje akcija kojom bi se i zbog pisanja o njihovom lopovluku završavalo u zatvoru - pa je oporba očekivano odlučila zbiti redove i barem pokušala ponuditi alternativu.

Ivica Puljak u tome se ponaša vrlo prodorno i, rekli bismo, probitačno: naprosto je preskočio splitski SDP i s njihovom centralom u Zagrebu dogovorio koaliciju.

Dok oni laju, on i supruga krče put prema Saboru, a moguće i budućoj vladi.

ČETVRTAK Matijević

Šefu splitskog SDP-a Davoru Matijeviću mora se priznati da se drži svog kursa: stav prema Ivici Puljku i njegovoj vlasti možda mu je malo preslan, posebno kada je riječ o nacionalnoj politici i evidentnoj zajedničkoj ambiciji da se s vlasti smakne HDZ, ali na lokalnom nivou Matijević ne odustaje od svojih principa.

Pa i po cijenu da u SDP-u bude ponižen i na koncu odstranjen.

'Prihvatit ćemo odluku o koaliciji koju donese Glavni odbor, ali s Puljkom sigurno neću zajedno stajati na štandu i dijeliti letke', Matijevićeva je slikovita izjava kojom je zadržao barem dio vlastitog digniteta.

Čovjek zna da ionako nema što izgubiti - na listi za Sabor svakako se ne bi našao, makar bi bilo zanimljivo na taj način provjeriti njegov odnos snaga s Puljkom, a u samom Splitu ostalo mu je nešto samopoštovanja i kapitala za lokalne izbore dogodine.

PETAK HDZ

HDZ u međuvremenu živi u svom ritmu i za Split, a bogme i Dalmaciju, kao da se previše ne trude.

Jasno je zašto: da na svoje izborne liste redom stave četku za zahod, čudnovatog kljunaša i toster, svejedno bi ovdje dobili svojih tridesetak posto glasova.

Tako se ponašaju i ove godine, pa će recimo na izborima u Rijeci i Istri kandidirati ministra prometa Olega Butkovića, koji je ondje godinama besramno gradio svoju kampanju golemim državnim projektima u cestogradnji i željeznici glumeći da ostatak države ne postoji, a pogotovo njen južni dio.

Dalmatincima će HDZ ponuditi Branka Bačića, koji se godinama zapravo nije mrdnuo iz Petrinje i Siska, potom nekoliko svojih lokalnih uzdanica koje će vjerojatno i dalje selektirati Ante Sanader, a u devetoj izbornoj jedinici moguće i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića, jednako kao prije četiri godine. Dobre su mu reference za izaći na izbore u Dalmaciji.

Tu će u obliku smokvinog lista biti još umirovljeni general Damir Krstičević, koji svake četiri godine na par tjedana zanemari svoj unosan privatni biznis (pa i s državom) kako bi nekoliko puta mahnuo zastavom i doveo ovu partiju na vlast, da bi se potom povukao u pozadinu i nastavio mlatiti pare.

Prosječnom glasaču HDZ-a, pa makar mu ovi četiri godine skakali po glavi i krali iz očiju, više od toga ni ne treba.

SUBOTA Šura

U posljednjim trzajima barem ove Plenkovićeve vlade stigla je još jedna nagrada za vjernost Kerumovom HGS-u, odanom koalicijskom partneru koji ih u županiji drži na vlasti i zauzvrat ne traži puno.

Saša Horvat, gazdin šura u javnosti ipak najpoznatiji kao vlasnik kafića, imenovan je u Upravno vijeće Lučke uprave Split.

Mašala, čestitamo.

NEDJELJA Kamp

A od iste te vlade - što ćemo kad drugom najvećem gradu u državi sve ovisi o milosti Zagreba - Banovina će i službeno zatražiti da otkupi zemljište u Spinutu na kojemu bi se gradio Hajdukov kamp, jednako kao što je istresla desetke milijuna eura kako bi na isti način omogućila gradnju stadiona i kampa na Maksimiru.

Zahtjev zvuči razumno i suvislo, pa se samo jedno logično pitanje postavlja: zašto već nije upućen?

Čeka li Puljak zbilja promjenu državne vlasti kako bi počeo obavljati ovaj dio svog gradonačelničkog posla, smatra li zbilja da je poniženje od države tražiti ono što gradu pripada samo zato što njome upravlja druga politička opcija?

Kako je tašt, ne bismo se čudili da je to posrijedi. 

Vaša reakcija na temu