Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Pljuske, ruganje i birači bez mozga
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Pljuske, ruganje i birači bez mozga

Nevidljiva dogradonačelnica Aida Batarelo oglasila se nekakvim pisamcem oko škole Pazdigrad. Bilo bi bolje da je i dalje šutjela...

PONEDJELJAK Pljuska

Sjajni Tonči Stipanović Splitu i Hrvatskoj donio je prvu olimpijsku medalju u jedrenju i to je pothvat zbog kojega mu treba skinuti kapu. Bogme i metnuti onu jednu ploču na Zapadnu obalu.

'Nadam se samo da će ovo biti poticaj za sve roditelje da upisuju svoju djecu na jedrenje jer primjećujem da je novih generacija sve manje i manje. Reći ću i da nas Grad Split uopće ne šljivi otkako se promijenila vlast u gradu', kazao je iskreno.

Bum, pljuska.

UTORAK Politika

Poštenu pljusku primio je i gospodin imena Marijan Šare, koji se prije samo mjesec dana kočoperio i važno predstavljao kao predsjednik ogranka Bandićeve stranke u Splitu. Na izbornoj listi nema njega, ali ni ama baš nijednog drugog člana - sve je okupirao Baldasar podržan čuvenim Damirom Ćosićem Rodom. I njegovom pastorkom također. Tu je i famozni Dubrovčanin Pero Vićan, uglavnom krasna ekipa.

A Bandić se nije udostojio ni odazvati na Šarin telefonski poziv. Šta ti je politika.

SRIJEDA Promjene

Vjerovali ili ne, na izbore ponovno izlazi i Luka Podrug - ovaj put na čelu jedne od bezbrojnih pravaških lista. Pozvao je birače da uključe 'zdrav razum' i izaberu baš njega, nasuprot svih ostalih koji su 'produkt medijskih manipulatora'.

'Za one koji žele promjene, neka glasaju za mene. A ostali neka biraju istu korumpiranu i kompromitiranu ekipu koja će nas opet prevariti', kaže čovjek koji je prije samo šest mjeseci krasio listu HDZ-a i jednako zdušno zagovarao one protiv kojih sada poziva na građanski ustanak. Mašala.

ČETVRTAK Pisamce

Gradonačelnikova zamjenica Aida Batarelo rijetko istupa u javnosti, no ovog tjedna ipak se ohrabrila i sročila nekakvo pisamce Marijani Puljak.

U ovom slučaju, bilo bi bolje da je nastavila šutjeti.

Odricati zasluge za gradnju škole na Pazdigradu ekipi koja je doslovno izrasla iz cijelog tog komunalnog jada i nebrige za djecu samo po sebi je dosta neukusno, no prihvatljivo u sklopu predizborne kampanje kakvu je u SDP-u očito zamišljaju. Ali tvrditi da je Puljak bila protiv same škole zato što nije glasovala za Baldasarov proračun, jedan od onih neambicioznih i za grad u najmanju ruku beskorisnih - uvreda je za sve nas ostale.

Zbilja, na koje biračko tijelo cilja splitski SDP? Lobotomizirano? 

PETAK Peristil

U međuvremenu, najvažniji i najljepši gradski trg i službeno je pretvoren u privatni (i vrlo skupi) kafić. Mic po mic, na Peristilu više nije moguće ni sjesti na stepenice bez da te pošteno ne izmaltretira konobar, odnosno bez da nešto ne pojedeš i popiješ.

Prvo su nas s carskog trga potjerali cijenama, potom gužvom, a sada još samo fali da krenu naplaćivati ulaznice.

SUBOTA Central

A nekoliko mjeseci nakon kolektivnog zapomaganja za pokojnim kinom Central, navodno jednim od posljednjih simbola splitske urbanosti, vrijeme je za rekapitulaciju. U kojoj slobodno možemo zaključiti da je grad barem u nečemu išao naprijed.

Novi klub na mjestu starog kina možda nije zvučao kao originalna ideja, no sama izvedba pokazala je da ipak ima smisla na ovaj način pokušati oživjeti centar grada, odnosno da zbilja nema smisla da se za pristojan noćni izlazak treba posegnuti do Solina, Podstrane ili još udaljenijih štacija.

Palac gore za novi 'Central' uz naučenu lekciju: grad neće izumrijeti ako se mijenja, već upravo suprotno - nestat će ako nije sposoban prilagoditi se novom vremenu.

NEDJELJA Riva

Ljeto prolazi, a vrijedi zabilježiti da je gradonačelnikov bizarni pothvat s plodouživanjem Turističke palače na Rivi i službeno zagrabio u četvrtu, posljednju godinu njegovog mandata.

A sve je trebalo biti riješeno u roku od šest mjeseci i upravo zato Baldasar je preskočio normalan arhitektonski natječaj, odnosno montažnom objektu iz sedamdesetih godina učvrstio temelje i zacementirao ga u srcu grada za barem još tri ili četiri desetljeća.

I čak kad mu je sve to prošlo, kada je čudesnim manevriranjem javnim natječajima zgrada otišla u ruke njegovog prijatelja i donatora, ekipa nije bila u stanju završiti posao na vrijeme nego nam je kroz cijelu sezonu častila gradilištem nasred Rive. I još zbog kašnjenja nitko neće platiti predviđene (i jako dobro reklamirane) penale.

Kad malo bolje promislimo, svi skupa odajemo dojam da smo zbilja pali na glavu. 

Vaša reakcija na temu