Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Pripremite se, splitske mesije izviru na svakom koraku
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Pripremite se, splitske mesije izviru na svakom koraku

Andro Krstulović Opara jest vrlo ozbiljan kandidat, no nemojmo zanositi: svi oni prije izbora izgledaju puno normalnije nego nakon njih

PONEDJELJAK Čudo

U Banovini su, čini se, konačno mrdnuli dupetom i shvatili da prijavljivanje na europske natječaje ipak nije samo gnjavaža i 'naporan, prekompliciran posao' - kako su nam objašnjavali prije dvije godine - pa su u zadnji trenutak ipak uspjeli roditi zanimljiv projekt kojim bi konačno odčepili tu špinu. Ideja povezivanja sporta i kulture možda nije revolucionarna, ali smislena akcija jest, barem za Split: čini se da je pronađen model kako riješiti sramotu od crkvicu Svete Trojice, koja svojom zapuštenošću već izaziva fizičku bol, te kako od propasti otrgnuti desetak drugih sportskih i kulturnih lokaliteta.

I da, kako konačno upristojiti Poljud, koji je ne tako davno proglašen kulturnim dobrom i tako je praktički zacementiran za iduća desetljeća, bez ikakve šanse da u dogledno vrijeme dobijemo nešto funkcionalniji stadion prilagođen stvarnim (nogometnim) potrebama.

Kad je već tako, šest milijuna europskih eura za njegovu obnovu svakako bi dobro došlo i sad kad je prva faza projekta prošla treba još samo obaviti dosadni dio posla - u iduće dvije godine raditi, puno raditi...

UTORAK Mesija

Tko je ovih dana pratio lokalne medije, vjerojatno mu se učinili da je Split dobio ni manje ni više nego novog Mesiju: kandidatura Andre Krstulovića Opare za budućeg HDZ-ovog gradonačelnika popraćena je ushitom kao malo kada ranije. Valjda nam je nakon desetljeća i desetljeća trauma neobično da gradom želi upravljati jedan normalan i pristojan čovjek - a opet, puno njih takvima se činilo prije izbora. Sve sami Dotur Vice iz Veloga Mista, jedan do drugoga.

Uglavnom, Opara jest vrlo ozbiljan kandidat, no nemojmo se razbacivati preranim zaključcima - zasad primijetimo tek da će po svemu sudeći dobiti više glasova što ga se manje bude vezivalo uz vlastitu stranku, pa vjerojatno zato i nemamo pojma tko bi mu bili zamjenici i prva ekipa u Banovini. I čekajmo proljeće.

Najslađi detalj ipak je srceparajući govor šefa stranke Petra Škorića, koji je ne tako davno bušio Oparu i nastojao gurnuti se u prvi plan: dok je objašnjavao kako je upravo on predložio kandidaturu najboljeg čovjeka za mjesto gradonačelnika, i kamen je proplakao...

SRIJEDA Izlazak iz ormara

Nakon HDZ-a iz ormara je ekspresno izašao i Most, pa objavio da će za gradonačelnicu kandidirati mladu Ivanu Ninčević-Lesandrić, zastupnicu koja je najpoznatija po solidnom angažmanu i rezultatima u svom Poduzetničkom centru u Solinu. Nije sasvim jasno jesu li u Mostu prekrižili Split - prije će biti da jednostavno kubure s kadrovima i iz šešira izvlače rješenja koja im se nađu pri ruci. Nema, naime, objašnjenja kako ova stranka uopće funkcionira i tko u njoj donosi odluke, niti je Most u zadnjih godinu dana u Splitu uopće pokazivao znakove života.

Kako bilo, i ovdje smo barem dobili jednu solidnu kandidatkinju; sada je red da i preostale dvije ili tri stranke proberu najbolje što imaju i priušte nam civiliziranu kampanju. Umorni smo, brate, od političkih redikula.

ČETVRTAK Škartoc

Kad spominjemo redikuloznost, jednostavno moramo zabilježiti antologijsku izjavu gradskog vijećnika Damira Ćosića, rečenog Rode, koji je pronašao razlog zašto se grad zatrpava spomenicima postavljenim bez jasnih kriterija i bez ikakvog javnog natječaja, što najčešće rezultira urbanističkim nelogičnostima i bijednim finalnim rješenjima u prostoru.

'Ni za odlazak u rat nije trebao nikakav natječaj', kazat će Roda ono što je u više verzija već negdje čuo, koristeći logiku od koje normalnog čovjeka zaboli mozak. Što ćemo, valjda procjenjuje da kvocijent inteligencije njegovog prosječnog glasača nije nadišao broj cipela koje nosi.

Zbog ovakvog nepoštovanja prema vlastitom gradu i istovremenog silovanja emocija i zdravog razuma Ćosić bi u normalnim okolnostima hodao sa škartocom na glavi - no, eto, pričekajmo još koji mjesec do izbora.

PETAK Lupeška

Nakon što je od splitskog Arhitektonskog fakulteta dobio pedalu za akciju spašavanja bespravnih ugostitelja na Žnjanu, gradonačelnik Ivo Baldasar neočekivanu pomoć dobio je od istog tog fakulteta iz Zagreba. Oni su, naime, pristali izraditi podlogu za izmjene urbanističkog plana, odnosno držati 'lupešku' u namjeri da se s rješavanjem problema oteže sve dok se svi zajedno ne naviknemo na onu grozotu na najvećoj gradskoj plaži.

Valjda u Zagrebu bolje od Splićana znaju kako bi Žnjan trebao izgledati.
No, ne treba brinuti da će nam plaža dobiti jarunske konture - ne, smisao ove 'stručne' potpore jest samo da ilegalci na žalu otplešu barem još jedno mirno ljeto.

SUBOTA Repriza

Paljenjem prve svijeće na pevecovski dekoriranom adventskom vijencu ispred Svetog Frane otvorene su kućice, u svom novom izdanju koje nam je dokazalo da u osam godina nismo napredovali ni za milimetra.
Dok su u početku one predstavljale revoluciju u granicama Hrvatske, danas nekako izgleda kao da su se postale najobičniji poligon za što bržu zaradu: nema pomaka u zabavnom programu, ni u sadržajima, ni u ponudi, pa čak ni u dekoracijama.

Repriza reprize.

NEDJELJA Gubitnik

A Ranko Ostojić je, vjerovali ili ne, uspio izgubiti još jedne izbore, ovaj put u svom SDP-u.

Tom čovjeku na čelu već piše 'L' kao luzer.

Vaša reakcija na temu