Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prostakluk, vicevi, blefovi i laži. To je sažetak splitske politike
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Prostakluk, vicevi, blefovi i laži. To je sažetak splitske politike

Zgodno je govorio pokojni doktor Uglešić, kojemu zbog besramnosti Gradskog vijeća nije uručena nagrada za životno djelo. 'Nisam izliječio sve bolesnike, ali barem sam ih ravnomjerno rasporedio po strankama'

PONEDJELJAK Cirkus

Čudesan je to bio ponedjeljak. 

Najprije je nestabilni Kerum izveo svoj tradicionalni predizborni manevar i srušio kvorum u Gradskom vijeću, ovaj put uz poprilično neuvjerljivo i nesuvislo obrazloženje da je 'Split uvijek bio hrvatski, a nikad nije bio niti će biti kurac'.

Onda je Marijana Puljak opisala situaciju sa 'Poslije jebanja nema kajanja', pa je SDP poslao neobično priopćenje u kojemu se buni zbog 'svinjarija', pa su u javnom prostoru krenuli cirkulirati novi penisi, pičkice i vagine. Dojam je ipak da je opće srozavanje gradskog parlamenta tek dimna zavjesa vladajućim strankama za novu rundu trgovanja, kako to obično biva kad je jedna od glavnih figura trgovac. Kakav-takav, jel'te.

Uglavnom, Gradsko vijeće nam se po običaju raspada pola godine prije izbora i slijedi nam istrpiti još jednu rundu cjenkanja ili još jednu godinu bez vlasti i proračuna. Iskreno, ne zna čovjek šta je je gore uz HDZ koji u Baldasarovom stilu pokušava spasiti što se spasiti može i Keruma koji tvrdi da jedini čuva čast i obraz grada.

Samo ovo zadnje dovoljno govori gdje smo zapeli.

UTORAK Presuda

Hoćemo jedan vic?

Evo ga: Kerum je prošlog tjedna nepravomoćno osuđen za prijetnju aktivistu Bojanu Ivoševiću, a sud je ocijenio da se 'izricanjem ovako odmjerene kazne mogu ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije, tj. u dovoljnoj mjeri utjecati na okrivljenika da promjeni svoje ponašanje i suzdrži se od činjenja kaznenih djela, odnosno utjecanja i na sve ostale počinitelje ovakvih i sličnih kaznenih djela, ali i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja'.

Drugim riječima, sud očekuje da će se popraviti i promijeniti.

Kraj vica.

SRIJEDA Laž

A gradonačelnik?

On nam je, nakon tjedana i tjedana izmotavanja, napokon potpisao dokument kojim se ograničava promet unutar park šume Marjan. 

Čudesno postignuće, mašala. Koalicija se još nije službeno ni raspala, a već ubiremo plodove.

Doduše, netko je u ovoj priči malo lagio: ili gradonačelnik (HDZ) koji tvrdi da mu se 'Županija umiješala u postupak' i da je zato otezao, ili županijski pročelnik Stipe Čogelja (HDZ) koji decidirano tvrdi da to nije točno.

Ali uostalom, šta ima veze. Jedan HDZ-ovac je lagao, neš' ti vijesti.

ČETVRTAK Prosvjed

Splitski ugostitelji masovno su se priključili prosvjednom pokretu kojim na nacionalnoj razini traže da ih se oslobodi plaćanja poreza barem do kraja godine. Prosvjedovali su na sat vremena - doduše ne u vrijeme kada serviraju ručak ili večeru, jer posao je ipak posao - po običaju zakukali da će propasti bez intervencije države.

Isti oni koji su, kad im je išlo dobro, vrištali da se država nema zašto miješati u privatni biznis.

Sada mahom ubiru državne plaće za svoje radnike, oslobođeni su velikog dijela komunalnih davanja, a čini se da dobro paze i da im promet u lokalima padne taman dovoljno da bi se kvalificirali za pomoć. Jer u suprotnom, valjda bi snizili cijene i nastojali privući ljude?

Baš nas zanima kako će se u studenome postaviti oni koji bi svoje restorane tada redovito zatvarali.

Kako bilo, ne treba biti zajedljiv prema ugostiteljima, nego im pružiti ruku u nadi da će jednom, kada ponovno upadnu u kesu, malo više računa voditi o svojoj državi i svojim sugrađanima.

PETAK Kupus

Mislili smo da je zajebancija ili blef, ali čini se da ipak nije: ovi ljudi zaista misle obnoviti Bajamontušu.

Za historicistički kič, koji je i u svoje doba bio mahom bezvrijedan, raspisan je natječaj. Traže se projektanti koji će, kako originalnih nacrta nema, nacrtati fontanu koja će 'maksimalno poštovati izgled izvorne'. 

Tako i treba: usred onog nereda ispred Prokurative i Svetog Frane zasaditi još i kupus od spomenika, to će baš biti dokument jednog vremena.

SUBOTA Uglešić

Veliki doktor Uglešić, jedan od simbola Splita i začetnik hrvatske psihijatrije, napustio nas je tiho, mirno i nenametljivo, kako je živio.

Nagradu grada Splita zaslužio je i dobio ove godine, ali formalno mu nije dodijeljena jer…

Jer, HDZ i HGS.

Kad su ga pitali zašto je otišao u mirovinu, a nije izliječio sve luđake u gradu, Uglešić je odgovorio da je ipak postupio odgovorno. 'Onoliko koliko sam ih ostavio, rasporedio sam ih točno po svim strankama. Koliko stranka ima članova, toliko ima i ovih', objasnio je.

Baš lijepo od njega, da nitko ne preteže.

NEDJELJA Partija

Od vijesti koje to nisu, izdvojimo da je Ranko Ostojić izgubio još jedne izbore. Nakon gradskog kotara, pa stranačkog ogranka, pa mjesta gradonačelnika, evo po drugi put nije uspio osvojiti ni SDP.

Ne znamo je li spektakularniji podatak da je Ostojić u rodnom gradu dobio par desetaka glasova, ili da njemu mrska blijeda i bezlična ekipa - koju se optimistično predstavljalo kao 'mlade snage', a zapravo su oni koji su na Bačvicama odavno trebali ugasiti svjetlo - nije ni primirisala željenim mjestima u predsjedništvu partije.

Svaka čast, treba znati ovako temeljito uništiti jednu stranku, kakva god ona bila.

Vaša reakcija na temu