Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Puljak i Bojan u gustoj magli
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Puljak i Bojan u gustoj magli

Kampanja katkad zbilja piše romane

PONEDJELJAK Sisa

'Od sestre unuk', kojega je Željko Kerum kandidirao za gradonačelnika Solina, nije samo 'naočit, pošten i uredan' - kako ga je ovaj opisao - a bogme nije ni da ga se primarno može opisati kao 'studenta'. Gospodin je, naime, zaposlen u 'Parkovima i nasadima' jednako kao što se njegov kandidat za župana skrasio u 'Vodovodu', kandidati za dogradonačelnika također 'Parkovima' i u Županiji, i tako dalje. 

Da ne duljimo - kao što mu je gotovo cijela lista 'na javnoj sisi'. Ne prostačimo niti se zgražamo, samo citiramo Keruma otprije nekoliko godina.

Obiteljski biznis u međuvremenu je očito uznapredovao.

Samo budala ne mijenja svoje stavove, pa Kerum danas oduševljeno slavi istraživanje iste agencije koju je ne tako davno proglašavao 'klošarskom' - iako nije sasvim sigurno da istraživanje uopće postoji - ali u jednome ipak drži zavidnu konstantu.

Zna za sebe.

Na Marjanu se, recimo, Kerum sasvim otvoreno ponaša kao vlasnik zemljišta, investitor, a bogme i potencijalni devastator, pa otvoreno poziva 'susjede' bespravne graditelje na sastanak kako bi 'spriječili smanjivanje vrijednosti imovine'.

Zahvaljujući ovom njegovom potezu, na izborima ćemo dobiti sasvim precizan postotak ljudi koji preziru ili mrze ovaj grad.

UTORAK Svrstavanje

U priči oko Marjana i njegove zaštite sasvim sigurno neće pomoći potez predsjednika Društva Marjan Srđana Marinića, koji se na ovim izborima otvoreno angažirao u politici i stao uz jednu stranku i jednog kandidata za gradonačelnika. 

Njegovo pravo, naravno, iako bi možda bilo mudrije da je jednu od najstarijih gradskih institucija poštedio valjanja u blatu i nešto trezvenije razmislio o dobu nakon izbora.

Koje mora jednom doći, koliko god se to danas činilo daleko i nevjerojatno.

SRIJEDA Tunel

Tri stotine i osamdeset pet milijuna kuna procijenjena je vrijednost fiksacije Blaženka Bobana, a još više njegovog političkog pokrovitelja Ante Sanadera, fiksacija zvana tunel Kozjak.

Tri stotine i osamdeset pet milijuna kuna vrijedan projekt njih dvojica uspjeli su dogurati do natječaja, odnosno skorog početka gradnje, iako nam još uvijek nije suvislo objašnjeno zašto baš taj tunel i zašto baš sada, pored svih mogućih drugih opcija u potpuno zakrčenom, zagušenom i već pomalo udavljenom Splitu.

Kad bismo bili zločesti, rekli bismo da je odabran zato što spaja Sanaderov grad Kaštela sa Sanaderovim selom Dugobabe.

Za tri stotine i osamdeset pet milijuna kuna solidno bi se riješili skoro pa svi prometni problemi Splita i okolice, ali ajde, nećemo cjepidlačiti: neka se gradi makar nešto. Žalimo samo da gospoda nisu bili tako agilni kada je, recimo, u Kaštelima trebalo odrediti trasu pruge do aerodroma, ili kada je u Županiji trebalo usvojiti plan koji je to trebao potvrditi.

Tri godine se tele oko toga, tri stotine i osamdeset pet im milijuna.

ČETVRTAK Poglavnik i doglavnik

Taman smo se pobojali da će kampanja za ove izbore biti monotona i predvidiva - gradski cirkusanti velikog kalibra nisu u zavidnoj formi, a Vuco je zgodan materijal tek za uobičajeno ruganje i tradicionalnu dozu zgražanja nad redikulijadom - kad eto nam snimke razigranog mladog poglavnika Ivice Puljka kako na svadbi početkom devedesetih drži tercu svome dvostrukom kumu i pokazuje zavidno poznavanje repertoara ustaških nota - od bezveznih pjesmuljaka do klasičnih budnica i koračnica. Mašala.

On se definitivno ne može pravdati da je 'samo otvarao usta', a bogme s 25 godina nije bio tako mlad - niti se očekuje da će uz završeni fakultet proći objašnjenje da je bio glup.

Radi se o dosta zabavnom obratu u kampanji kandidata koji se zaklinje u građanske vrijednosti i lijevi svjetonazor, a bogme i njegovog doglavnika Bojana Ivoševića kojega je Puljkov kum ne tako davno naganjao po Matejuški i prijetio mu da će 'završiti kao obitelj Zec'.

Gusta, teška magla spustila se na ovo društvo. 

Pokušaj saniranja štete odrađen je strogo po pravilima: red isprika, red kajanja, glazura od teorija zavjere i malo spinanja kako bi se stekao status žrtve. Sve korektno. Jedino pitanje jest: koliko bi Puljak i njegova ekipa bili tolerantni, pomirljivi i spremni na oprost da je na snimci revao bilo tko drugi?

PETAK Sakrivanje

Vice Mihanović iz HDZ-a, hvala na pitanju, i dalje vodi valjda najneobičniju kampanju u povijesti: još otkako je nastao problem s njegovim sumnjivim doktoratom, viđamo ga isključivo na Facebooku.

Ne sjećamo se da smo nekada čuli za primjer osobe koja se želi izboriti za javnu dužnost, a od iste te javnosti bježi čak i kada mu ona najviše treba. Dobro ga skrivaju i pokušavaju zakamuflirati objavama o đirevima po gradu i kontroliranom druženju s građanima.

Izdrže li ovako do izbora, svaka čast.

SUBOTA Jakaša

Do izbora nije izdržao, recimo, stanoviti Darije Duje Jakaša, kojega se prije tek koji tjedan predstavilo kao kandidata Hrvatske narodne stranke za gradonačelnika.

Čovjek nije uspio izvaditi čak ni potvrdu o nekažnjavanju, što sasvim solidno opisuje i ozbiljnost stranke, i kapacitiranost kandidata, i njihov zajednički odnos prema gradu.

Žali bože onih pustih plakata po gradu, ali nema veze, HNS uvijek ima nekoga tko će se za njih isprsiti.

NEDJELJA Kampanja

U fotofinišu mandata gradonačelnik je ostvario obećanje o novim biciklističkim stazama - odnosno, prosulo se nešto piture od luke do Žnjana i taj pothvat sasvim ozbiljno predstavilo kao uređenje infrastrukture. Podsjetilo nas je na Baldasara i njegovo slično predizborno pituravanje od Kmana do Marjana, na stazi koja je danas primjerenija za off-road utrke.

Takav nam je horoskop, valjda: dok jednu biciklističku stazu 'izgradimo', ona prethodna taman propadne do kraja.

Inicijativa je ipak za pohvalu, samo što Split traži puno više, bolje i ozbiljnije.

S druge strane, u finišu mandata Banovina nas zatrpava i naznakama ozbiljnih projekata zbog kojih se zbilja možemo zamisliti kako bi to izgledalo da nam jedna vlast poživi osam umjesto četiri godine: ozbiljno se projektiraju nove ceste, naručuje sustav inteligentnih semafora, počinje graditi šetnica od Duilova do Stobreča, uređuje Tončićeva, saniraju cijele gradske ulice i gradi pročistač vode - a to su vijesti samo od ovog tjedna. 

Kampanja možda jest naporna, ali koji put poželimo da ipak potraje malo dulje.


***

Ovaj tekst napisan je uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

Vaša reakcija na temu