Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Puljak i Šuta, junaci realnog sektora
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Puljak i Šuta, junaci realnog sektora

Prvi je u karijeri prošao Poreznu upravu, Lećevicu i Vodovod, drugi je na stvarnom tržištu bio valjda samo kada je svirao na pirevima. No to ih ne sprječava da se razbacuju etiketom uhljeba

PONEDJELJAK Milijunčić

Banovina je, sada je to očito, pokušala prikriti pozajmicu od 900 tisuća kuna koju je nekoliko dana prije kraja prošle godine dala gradskoj firmi 'Žnjan' - ali nikom živom još uvijek nije jasno zašto.

Teoretski, sporno ne bi trebalo biti ništa: pozajmica je otišla sićušnoj gradskoj firmi koja priprema veliki gradski projekt i prirodno je da za to nema novca, jer se čeka veliki kredit, a gradonačelnik ionako ima pravo raspolagati iznosima do milijun kuna.

Ali to mora objaviti i objasniti, što nije učinio.

Možda zato što se nikome ne da obrazlagati, možda zato što im je neugodno jer će uređenje Žnjana sasvim sigurno započeti kasnije nego što je planirano, možda jer su sami sebi priznali da je obećana transparentnost javnih financija jedna obična gnjavaža, ali najvjerojatnije zato što u gradskoj upravi stoluju amateri koji u skoro dvije godine još uvijek nisu svladali procese i procedure.

To je sasvim jasno iz njihovog pokušaja opravdavanja u kojemu, umjesto da se pokriju ušima, tvrde da je skoro milijun gradskih kuna isplaćeno 'jer je tako odlučila skupština ove firme'. Ma nemoj.

Pa nismo baš svi vesla sisali.

UTORAK Heroji realnog sektora

No u prizemnim politikantskim obračunima, čini se, svi su vrlo vješti. Pa čak i guštaju u njima.

HDZ-ovci su s radošću prihvatili mogućnost da preko gradonačelnika i načelnika sitnih općina i gradova u okolici potpuno blokiraju izbor novog vodstva 'Vodovoda i kanalizacije', pa makar to značilo i blokadu same firme, u čemu im svojim neobično revnim postupcima asistira Trgovački sud.

A Ivica Puljak jedva je dočekao dobiti dežurnog krivca za sve svoje probleme, što je sve očitija i sve napornija praksa njegove administracije. Kad još uz to dobije i poligon za prosipanje fraza, kud ćeš bolje.

'Gospodin Tomislav Šuta, šef lokalnog HDZ-a, toliko se čvrsto drži za fotelju direktora Vodovoda i kanalizacije, da mu izgleda treba micati prst po prst. Čovjek se zalijepio trajnim ljepilom. Prije neki dan je rekao da odlazi iz Vodovoda, a sada se trudi svim silama ostati, da je to već i za HDZ-ove standarde postalo degutantno. Pozivam da se prestane ponašati kukavički, da se odlijepi od fotelje i dođe u Gradsko vijeće pokazati svoj raskošni talent. Hrvatsko gospodarstvo i privatni sektor, u koji je najavio odlazak, željno očekuju njegov kreativni doprinos', teatralno je poručio gradonačelnik.

'Za razliku od gospodina Puljka, držim se svoje riječi, a životne vrijednosti i političke stavove ne mijenjam kako vitar puše. Ostajem pri svojoj odluci o napuštanju Vodovoda, a presuda suda bila je samo moralna i zakonska satisfakcija koja je još jednom razotkrila svu nesposobnost, ali i nezakonitost u radu Ivice Puljka. Nakon što sam razotkrio njegovo neznanje na ovom primjeru, vraćam se u realni sektor', uzvratio je šef HDZ-a. Koji se, istina, od fotelje naprosto ne želi odlijepiti, a nije baš poznato ni na što misli kada spominje 'povratak u realni sektor'. Poreznu upravu? Lećevicu?

Kao što se ni gradonačelnik ne želi odlijepiti od frazetina o privatnom sektoru s kojim njega osobno, koliko se zna, povezuje samo ono pjevanje po pirevima u ranoj mladosti.

Sve junak do junaka.

SRIJEDA Čestitka

Gospođa Puljak, pak, ovog Osmog marta bila je tradicionalno liberalno bešćutna kada je poručila da bi o radu nedjeljom trebali odlučivati gazde, a ne radnici. I usput se uspjela uvaljati u logički nonsens.

'Pitam se pitam, da u trgovini od 118.000 radnika radi 86.000 muškaraca umjesto, kako je sad, žena, bi li HDZ krenuo ukidati rad nedjeljom i pravdao to brigom o obitelji? Ili je ovo još jedan manevar pokreta klečanja na trgovima, žena mora nedjeljom doma kuhat ručak svom muškarcu umjesto da se skita po poslu. Jer kako je rekao ministar Filipović, ovo je poklon ženama za Dan žena', objasnila nam je uvažena saborska zastupnica svoj stav o novom zakonu.

Poslavši svojih lijepih 86 tisuća čestitki s tekstom: 'Radi, tko te pita'.

ČETVRTAK Pruga

Na dan kada je napokon spojen most preko rijeke Cetine i kada smo dobili barem malu naznaku da nas država i Hrvatske ceste neće zajebati oko brze ceste do Omiša - jer, kažu, pare nisu problem jer ih imamo kao blata, samo još treba srediti papire - prisjetili smo se one davne sjednice Vlade u našem gradu prije skoro pet godina i obećanja da će izgradnja željezničke pruge od luke do aerodroma biti ni manje ni više nego 'nacionalni prioritet'.

Prioritet za koji do današnjeg dana, dakle u oko tisuću ipo dana, nisu bili u stanju ni odrediti trasu kojom će prolaziti.

'Ima para i za to, samo neka se svi dogovore', cvrkutao je ministar Oleg Butković dok se iza njegovih leđa župan Blaženko Boban, još s onim flasterom od prometne nesreće na glavi, mrvicu promeškoljio. Trasa pruge, naime, odgovornost je njega u Županiji i njegovih partijskih kolega koji desetljećima drmaju Kaštelima.

I koji oko tog problema punih pet godina nisu mrdnuli prstom. Svi znaju što ne žele, a nitko ne zna što zapravo hoće.

Normalan čovjek htio bi vlak, naravno, ali ne pita se normalne ljude nego HDZ-ovce.

Čuj, nacionalni prioritet.

PETAK Solin

HDZ-ovci u Solinu napokon su došli na svoje i nakon skoro dvije godine uspjeli rasturiti široku koaliciju koja se protiv njih udružila i po prvi put u tri desetljeća otela im većinu u Gradskom vijeću.

Oteli su im dvojicu donedavnih kolega, ali mašala, i jednog SDP-ovca. Burgijanje se isplatilo, potpuna vlast opet im je u rukama.

Sasvim je druga priča Nezavisna lista mladih i njeno, sada već višegodišnje nesnalaženje u procesima i procedurama po kojima lokalna vlast funkcionira: taj amaterizam je, ruku na srce, katkad bilo zbilja neugodno gledati.

Od ljeta 2021. do danas i tovar bi više naučio.

SUBOTA Zgražanje

U gradskim firmama i ustanovama u međuvremenu i dalje traje val čuđenja i zgražanja novih direktora nad stanjem koje su zatekli: šef javne ustanove za Marjan kaže da se 'nikad nije susreo s ovolikom količinom nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju', recimo činjenicom da čuvari prirode u punih osamnaest godina svog rada nisu naplatili ni jednu jedinu novčanu kaznu, dok direktor gradske tvrtke 'Splitska obala' javno zapomaže jer je sud vratio na posao osobu koja je, kako se to može zaključiti iz njegovih riječi, ondje sasvim bespotrebno trošila kisik i javne pare.

'Bio je zadužen za izradu prijedloga projektnih aktivnosti iz financijskog plana, no nije izradio nijedan jedini prijedlog. U opisu posla navedena je i kontrola provođenja projekta, a nema nijednog pisanog traga da se ikakva kontrola ikada radila. Nema nikakvog traga ni da se Splitska obala prijavila na ijedan natječaj ministarstva, županije, agencija ili EU-a, a upravo je zamjenik direktora bio zadužen za praćenje tih natječaja, izvještavanje, preuzimanje dokumentacije i provedbu projekata. Kada je riječ o vođenju evidencije imovine te raspolaganja i upravljanja nekretninama u vlasništvu Splitske obale, što je također bila jedna od dužnosti, važno je znati da ova tvrtka ne posjeduje nijednu nekretninu', kaže direktor na vijest o sudskoj presudi kojom je isti taj otpušteni zamjenik direktora vraćen na posao.

Kako je nekim ljudima lijepo u životu.

NEDJELJA Uzmak

Lijepo je i Bojanu Ivoševiću koji je ovog tjedna napokon pronašao dežurnog krivca, odnosno izliku, za PR-ovsku katastrofu oko famozne pretovarne stanice u Spinutu, odnosno jedne sasvim logične odluke gradske uprave koju očito više ne može braniti.

Sada je lopticu prebacio na Hrvatske ceste: ako ne izmijene prometni režim u gradskoj luci, kaže, smeće ide u Spinut. Ili će ga prekrcavati nasred grada, uz Đardin.

U normalnom rječniku to se zove ucjena, no dobro, u ovim okolnostima nekako više naginje na uzmak. Krajnje neobičan za Ivoševića, ako nas pitate. 

Vaša reakcija na temu