Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Puljkov sjajan manevar, HDZ-ova panika i padobranac Kerum
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Puljkov sjajan manevar, HDZ-ova panika i padobranac Kerum

Nema dvojbe da je tajming izbora za Puljka savršen: pobjedom bi rehabilitirao Ivoševića i učvrstio vlast. A porazom se upisao kao fenomen koji se jedini u povijesti svojevoljno odrekao vlasti

PONEDJELJAK Manevar

Marketinški sjajan, taktički očekivan, politički vrlo promućuran potez Ivice Puljka bio je istjerati mak na konac i isprovocirati izbore.

Kao prvo, postavio je presedan: ne postoji političar u državi koji se na ovaj način zapravo odrekao vlasti umjesto da po običaju nešto istrguje ili pokupuje nekoliko žetončića i koliko god se radilo o zgodnoj PR-ovskoj doskočici koju je lako efektno prodati - a politika se često svodi isključivo na dojam - toliko se radi i o ozbiljnom, dobro promišljenom manevru. 

Kao drugo, jednim potezom zapravo je anulirao probleme oko optužnice protiv Bojana Ivoševića. Ona se zasad doista doima krajnje nategnutom, kao što je i Državno odvjetništvo u ovom slučaju neuobičajeno ažurno i sadržajno - pa, rekli bismo, zaista problematično. Barem je takav dojam.

No optužnica jest optužnica, tvrda pravna činjenica koja bi Puljka i Ivoševića pratila do kraja mandata, a osvajanje novih izbora de facto bi im skinulo taj problem s vrata.

I kao treće, tajming je nesumnjivo izvrstan: gradonačelnik koji još uvijek jaše na euforiji početka mandata obezglavljenoj je oporbi - koja već mjesecima zaziva izbore moleći nebesa da im se želja ne ostvari - ponudio svoju glavu, po svemu sudeći ispravno procijenivši da njen kapacitet trenutno nije veći od prđenja u rosu. A bogme ni njegovi 'programski partneri' ne izgledaju kao da znaju gdje udaraju.

Dakle, velika je i jedinstvena šansa da Ivica Puljak ovim potezom zapravo učvrsti svoju vlast i čini se da je čovjek politički evoluirao u posljednjih desetak mjeseci, dosta brzo uči.

Da se prije četiri godine, otprilike u ovoj fazi, na prvoj ozbiljnoj okuci Andro Krstulović Opara odlučio otarasiti Željka Keruma, ni Puljka ni Ivoševića danas vjerojatno ne bismo gledali nigdje osim na Facebooku.

UTORAK Kuzma

Puljkova i Ivoševićeva ostavka objavljena je uz fanfare, nakon prethodne topničke pripreme stranačkih PR-ovaca, a onda smo iz minute u minutu doznavali da ona tehnički nije provedena - bit će valjda ovog tjedna - te da gradska vlast odlazi da bi zapravo ostala. 

Prepuštaju nas u ruke Antonija Kuzmanića.

I ovaj potez vrlo je pragmatičan i predstavlja pokušaj zadržavanja kontrole nad procesima u Banovini u doba kampanje, pogotovo zato što mu je alternativa imenovanja Vladinog povjerenika za grad.

Odnosno, povjerenika HDZ-ove vlade.

Svoga drugog i manje primjetnog zamjenika Puljak će se bez dvojbe odreći ako na to bude prisiljen u igri živaca s oporbom i programskim partnerima u Gradskom vijeću, zasad čak izgleda kao da je na to i računao. Pa kad u iduća tri mjeseca nešto zaškripi u gradu, on u rukavu ima novi adut i već spremna imena krivaca.

Da, dosta se uvještio. Mašala.

SRIJEDA Mrcvarenje

Raspustit će se i Gradsko vijeće, u to nema sumnje, nakon što nas još tjedan ili dva ugnjave s ultimatumima, taktiziranjem i cjenkanjem. Bilo kakav drugi scenarij teško je zamisliv: ako HDZ skoči sam sebi u usta i izbjegne ostavke, sam sebi pucat će u noge i cijelu kampanju slušati prigovore da im je jedino važno zadržati vlastite fotelje - i to nakon što su mjesecima zazivali paralelne izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

A čak i ako se to dogodi, teško se može zamisliti ekipu iz Pametnog, Možemo, Mosta i SDP-a kako ostaje u krnjem vijeću u kojemu glavnu riječ imaju HDZ i Kerum, pa se mrcvari do izbora koji bi ionako nastupili za pola godine ili godinu.

Da, trampa Antonija Kuzmanića za kolektivne ostavke u ovom trenutku čini se očekivanom - pa čak i razumnom. Šta košta da košta.

ČETVRTAK Poniženje

Naše lokalne političke uzdanice ovog četvrtka su se - u skladu s percepcijom o 'gradu slučaju' - ukazale u HTV-ovom elitnom večernjem terminu, na 'Otvorenom'.

Gdje je tretman za nezagrebačke goste tradicionalno ponižavajući: prisiljeni su satima truckati se do metropole, božemiprosti k'o HDZ-ovci po svoje doktorate u Osijek, umjesto da barem emisiju o izborima u drugom najvećem gradu naša javna televizija organizira - u drugom najvećem gradu.

No dobro, sami smo na to pristali.

PETAK Slobodna

Kad smo već na medijima, izvjesno je da će oni - konkretnije, Slobodna Dalmacija - po prvi put postati tema predizborne kampanje. Ako je i bilo nekakve sumnje, gradonačelnikov istup u kojemu se k'o fol pita uređuje li HDZ zbilja ove novine, a onda još insinuira da je Grad zbilja bio žrtva medijskog reketa, po svemu sudeći bio je startni pucanj u ovom obračunu.

U kojemu bi obje strane ipak malo trebalo pripaziti kako koriste municiju.

Ova situacija 'Slobodnoj' predstavlja golemi reputacijski rizik, a nije da je sadašnje povjerenje golemo, dok Ivoševiću i kompaniji prijeti opasnost da im se pripiše svaki budući incident prema novinarima i medijima: svaka pijana ili neotesana budala koja će ih verbalno ili fizički ugroziti najlakše će se braniti tako da kaže da je inspiriranja dogradonačelnikovim vampirskim sklonostima i uličarskim načinom komunikacije.

Da ne bi bilo da nismo upozorili.

SUBOTA Panika

No tko će za dva mjeseca zbilja izaći na megdan Ivici Puljku, zasad u ofenzivi i prilično zahuktalom? 

Pa, isključimo li Keruma koji se tradicionalno budi iz sna uoči svakih lokalnih izbora i diže tenzije kako  bi uhvatio svojih par glasova s kojima bi kasnije trgovao, te Ante Franića koji je svoju kandidaturu prigodno objavio baš na Prvi april, nema nikoga. Teška pustoš.

I panika.

Najslađe je promatrati kako za svoga gradonačelnika HDZ traži poznatu osobu koja nema veze s HDZ-om i kako ih razumni ljudi redom odbijaju, odnosno čekati kada će na koljenima doći moliti Andru Krstulovića Oparu za oprost, no nije za podcijeniti ni muke SDP-a: oni, nesretni, tradicionalno tragaju za kandidatom koji će na svoja pleća staviti jad i čemer koji su sami proizveli u zadnjih desetak godina. Ili će se, eventualno, i taj čovjek ponovno pretvoriti u blamažu, pa će se i od njega morati ograđivati.

S vedrije strane, valjda im je još tu onaj kombi od lani kojim su izmaltretirali pola grada. Njegov učinak bio je - pa, recimo to tako, spektakularan.

NEDJELJA Buđenje

Puljak i Kerum, dakle, zasad su na stolu, a ovaj potonji kao da igra igru za sadašnjeg gradonačelnika. 

Taman kad je Puljak progovorio da ćemo na izborima birati između reda i nereda, ovaj je odlučio nastupiti na televiziji u dosta drljavom izdanju, prašnjav od gradilišta i s imidžem negativca iz filma 'Sam u kući'.

Taman kad je gradonačelnik upozorio da biramo između prošlosti i budućnosti, evo ti Keruma s nebuloznom i polupismenom poslanicom o Crkvi, svetom Duji, 'hrvatskoj splitskoj Rivi', Srbima i 'hrvatomrscima'.

Da, probudio se Kerum. Ali netko bi ga ipak trebao obavijestiti u kojoj godini se nalazi. 

Vaša reakcija na temu