Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Puljkov žetončić i SDP-ov harakiri
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Puljkov žetončić i SDP-ov harakiri

Gradonačelnik možda ostavlja dojam političkog amatera, ali potezi su mu krajnje profesionalni. Upravo je napokon osigurao većinu a istodobno - čak i u dogovoru s Peđom Grbinom - uništio jedinu konkurenciju na ljevici

PONEDJELJAK Red

Na prvu, zvučalo je nevjerojatno da će netko uložiti silan trud, vrijeme i novac kako bi srušio novu gradsku odluku o komunalnom redu, usvojenu u posljednjim danima prošlo godine. Srušiti nju zapravo znači poništiti kakvo-takvo uvođenje reda u pregaženom, preopterećenom i iznemoglom centru grada, odnosno njegovo čišćenje od desetljetnog taloga. Što je bio vjerojatno najefektniji potez Ivice Puljka i Bojana Ivoševića, u stvarnosti možda čak i njihov jedini korak koji je dao naslutiti da imaju kapacitet za vođenje grada barem na ovoj, površinskoj razini. 

I kojega su potiho, neslužbeno i daleko od kamera i mikrofona hvalili i njihovi politički suparnici.

Na drugu, kad je stigla informacija da je autor ovog frontalnog napada na komunalni red jedan od ugostitelja kojemu se nakon desetljetnog lova u mutnom stalo na rep, stvari su nešto jasnije: radi se o njegovom legitimnom postupku koji normalnim građanima možda izgleda bahato i bezobrazno, ali - u situaciji kada uvođenje komunalnog reda oporba ne naziva pravim imenom, nego ga prekrštava u 'obračun gradske vlasti s ugostiteljima' - nije potpuno uzaludan. Split uvijek ima solidan potencijal za pucati sebi u noge.

Na treću, kada smo pročitali obrazloženje sudske odluke kojom je ukinut jedan od najvažnijih gradskih propisa, dobili smo još jednu potvrdu sumorne činjenice: gradska vlast često, prečesto usprkos dobrim namjerama zaglavljuje u amaterizmu, u ovom slučaju čak i nakon što su javno upozoreni da će im odluka pasti jer, eto, nisu zadovoljili formalan uvjet o vremenu u kojemu je dokument morao biti na javnoj raspravi.

Da, radi se o formalnosti. Ali da, radi se i o blamaži kojom su još jednom ostavili dojam priučenih pravnika sa skupom igračkom u rukama. Srećom, ovog puta po svemu sudeći bez ozbiljnih posljedica.

Obrazloženje da se tako 'radi svugdje, pa čak i u Vladi' ne drži vodu: ova garnitura u Banovini sama je kriva što je postavila visoke kriterije i instalirala se na pijedestal moralno superiornih, nepogrešivih. Sada neka kusaju što su sami zamiješali.

UTORAK Stan

Bivši gradski vijećnik Igor Boraska, čini se, također je cijepljen od srama: nakon što je otkriveno da on i njegova obitelj imaju u vlasništvu tri stana i da bi silom propisa, ali i zdravog razuma, trebao vratiti onaj četvrti gradski kojega već desetljećima koristi za siću, ohrabrio se na papir staviti neke od najbahatijih rečenica u splitskom javnom prostoru.

'Smatram da ne postoje uvjeti za otkaz mog ugovora o najmu, te je slijedom navedenog Vaš otkaz ugovora o najmu neosnovan i nezakonit. Samim tim, neće se raskinuti jer važi za vrijeme obavljanja moje djelatnosti od posebnog interesa za Split, kao osobe od izuzetnog značaja za obavljanje te djelatnosti. Po potrebi i nakon umirovljenja', mrtav hladan napisao je Boraska. Mašala.

On čak ne pokušava glumiti ni priučenog pravnika, zapravo ne glumi ništa nego jasno daje do znanja što jest.

Okupator.

SRIJEDA Nasilnici

Baš takvima na ruku ide nered, pa i opća klima u gradu u kojemu još uvijek postoje ljudi koji su u stanju bez imalo skrupula dogradonačelnika proglasiti 'četnikom kojega treba dobro polomiti', ili su dovoljno drski prijetiti gradskoj pročelnici za imovinu, strašiti njenu obitelj i doslovno joj doći na kućni prag. Kao Maji Đerek ovog tjedna.

Sve dok se takvi incidenti događaju, Puljku i njegovoj ekipi bit će relativno jednostavno jahati na jednostavnom narativu i podjeli na dobro i zlo, na poštene i korumpirane, na odvažne javne službenike i nasilnike koji ih vrebaju iz mraka.

Nažalost, katkad se čini da barem nešto od toga doista nije bez osnove.

ČETVRTAK Vijeće

Splitski kredit kod Europske investicijske banke prošao je Gradsko vijeće na ludoj sjednici s obratima koji su na trenutke imali antologijski karakter. Za zaduženje od 71 milijuna eura koje je još uvijek samo potencijalno, te za ukupno 150 milijuna eura koji su dakako sasvim nerealni - nema, naime, ova gradska vlast kao ni nekoliko prethodnih garnitura u Banovini kapacitet za provesti u djelo raskošne maštarije - Ivica Puljak pronašao je svog žetončića. Damira Barbira iz SDP-a.

Situacija se doima donekle šizofrenom jer sam kredit kod EIB-a zapravo ni po čemu nije previše sporan, dapače, a i tu činjenicu potiho će priznati velik dio oporbe koji se na samoj sjednici žestoko zalagao da aranžman propadne.

Splitsko je prokletstvo, rekli smo, njegova zavidna sposobnost za autodestrukciju i praksa da se pitanja ključna za budućnost grada redovito pretvaraju u poligon za najprizemnije politikantstvo, u kojemu je važnije doći do taktičkog šnicela nego dugoročno održati kravu na životu.

I ne, nema tu neke velike razlike između Puljka nekad i HDZ-a danas, odnosno HDZ-a nekad i Puljka danas.

PETAK SDP

Puljkov žetončić, rekli smo, odaziva se na ime Damir Barbir. Radi se o bivšem predsjedniku splitskog SDP-a i jednom od samo dvojice njihovih vijećnika, za koje smo još prije godinu dana prognozirali da će se podijeliti na barem dvije, ako ne i više frakcija.

Nije to bilo teško predvidjeti.

Drugi vijećnik Davor Matijević očito se - rekli bi u partiji - prekombinovao kada je baš na pitanju kredita od 150 milijuna eura odlučio još malo zategnuti uzicu prema Puljku i njegovoj vladajućoj većini, inzistirati na dosta neobičnom uvjetu da se o istom kreditu na Gradskom vijeću i u budućnosti raspravlja kontinuirano i bez prestanka.

Nije na vrijeme prepoznao neobičnu Puljkovu smirenost na sjednici, nije spoznao da je ovaj već sve dogovorio iza njegovih leđa - preciznije, iznad njegove glave - s Peđom Grbinom. Kao investiciju u zajednički izlazak dviju stranaka na parlamentarne izbore.

Da nije bilo tako i da nije imao taj šesnaesti glas u džepu, dao bi Puljak Matijeviću i SDP-u sve što požele, pa makar bilo blesavo i besmisleno. Dubio bi na glavi, izigravao dvorsku ludu, plesao u gradskoj vijećnici i organizirao trajno zasjedanje o tom vražjem kreditu.

Ovako, mora se priznati, opet je iz svega izašao kao pobjednik. Osigurao je većinu u Gradskom vijeću, a usput potpuno razmontirao stranku koja je jedina kako-tako preživjela njegovu lanjsku ofenzivu na izvanrednim izborima.

Puljak možda djeluje kao amater, ili barem takav dojam nastoji ostaviti, ali bogme radi kao politički profesionalac.

SUBOTA Doktor

Kao profesionalac djelovao je policijski inspektor specijaliziran za gospodarski kriminal, stanoviti Vjeko Luetić, koji se još prije sedam godina javno hvalio da je jedini 'doktor za mito i korupciju' zato što je u jednom trenutku svoje karijere ispred imena dodao prefiks 'dr.'.

Sve do ovog tjedna, kada su kolege utvrdili da se, kako sada stvari stoje, prodao za par tisuća eura vrijedan kamen za bazen i nekoliko ručkova u skupim splitskim restoranima. Čestitamo.

Po svemu sudeći, sada će imati dosta slobodnog vremena za daljnje stručno usavršavanje. 

NEDJELJA Ultra

Ultra Europe festival još jednom je protutnjao kroz Split, još jednom demonstriravši kako to izgleda kada se organizacije jednog velikog događaja dohvate profesionalci.

I što za jedan grad poput Splita može značiti da ima event vrhunske, baš svjetske klase. 

Sto godina živila, dabogda.

Vaša reakcija na temu