Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Puljkova nervoza
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Puljkova nervoza

Nije sasvim jasno zašto bi odluka o zabrani rovanja usred grada i usred ljeta bila 'pakost' prema njemu osobno

PONEDJELJAK GUP

Godine prolaze - evo već je i druga na izmaku - a Puljkova administracija pokazuje se sve nesposobnijom i nefunkcionalnijom: kada su već iscurili rokovi koje su sami sebi postavili za važne ali jednostavne pothvate poput interventnih i 'sanitarnih' izmjena GUP-a, objavljeno je da posao kreće ispočetka. Gotovo od nule.

Šuškalo se i ranije, ali ovog tjedna službeno je potvrđeno da je raskinuta suradnja s tvrtkom angažiranom da pročešlja najvažniji gradski dokument, pojednostavi ga i prilagodi realnom životu, nakon čega smo svi skupa navodno trebali prodisati. A i to je bila tek priprema za potpuno novi, 'revolucionarni' GUP koji se trebao izroditi negdje do kraja Puljkova mandata.

Zasad, šipak: 'do raskida sa stručnim izrađivačem došlo je zbog različitih stajališta koje se odnose na izmjenu planskih odredbi koje su u direktnoj vezi s postupcima izdavanja akata za izgradnju, a koje je sukladno odluci Gradskog vijeća o donošenju izmjena i dopuna plana potrebno preispitati, razmotriti i promijeniti s ciljem lakše i jednoznačnije provedivosti', zakučasto je objašnjenje iz kojeg proizlaze samo dva moguća zaključka.

Ili tvrtka koju su odabrali nije slušala naloge iz Banovine, ili su je naprosto loše odabrali.

Kako bilo, izrodio se fijasko. Od teatralno proklamirane 'nove urbanističke politike' zasad imamo puno velikih riječi i apsolutno nikakav rezultat.

UTORAK Sklad

Nakon bure u čaši vode i zatezanja odnosa u koaliciji, županijska vlast ponovno plovi mirnim ali mutnim vodama. Nakon jedne prekinute sjednice stvorio se dojam da je brak HDZ-a i Domovinskog pokreta potpuno krahirao, ili se barem to pokušavalo, a u stvarnosti se radilo o izvanrednoj rundi ucjenjivanja i cjenkanja za fotelje, funkcije i kolač iz proračuna. 

Što je, čini se, riješeno.

Ne prema onom skandaloznom trgovačkom sporazumu koji je nekako procurio u javnost, pa bi valjda i glavnim akterima sada bilo malo neugodno provesti ga, ali nema sumnje da će se potiho i bez velike pompe utažiti mnogi apetiti i začepiti brojna gladna usta.

Tako to biva u političkoj trgovini u kojoj, u ovom bizarnom slučaju, s HDZ-om koalira strančica koja ga je koliko jučer proglašavala simbolom korupcije i zla koji uništavaju ovu zemlju.

Odnosno, kada s Domovinskim pokretom plodno surađuje HDZ čiji se predsjednik Plenković, usput se još istresavši na novinare koji to primijete, pravi blesav i pored zdravih očiju tvrdi da se radi o laži.

Para zbilja vrti gdje principi neće.

SRIJEDA Teatar

Gradsko vijeće ovog je tjedna na inicijativu oporbe trebalo održati posebnu sjednicu o 'socijalnim potrebama' Splita, no od starta je bilo jasno da kod nje - a bogme ni Puljkove vlasti - nema stvarnog velikog interesa za ovu temu. Radilo se naprosto o političkom teatru, što se na koncu dokazalo kada se sjednica trebala odviti.

Oni koji su je sazvali nisu pripremili ni osnovne materijale nego tek listu govornika, pa i bukača koji su trebali podizati temperaturu. Garnitura iz Banovine je, pak, svoje materijale imala - ali ih potpuno djetinjasto nije proslijedila suprotnoj strani već je guštala u njenom koprcanju.

I usput odbila zahtjeve da na sjednici govore pozvani gosti, premda je prije dvije ili tri godine i sam dogradonačelnik Ivošević zajedno s današnjim bliskim suradnicima upravo na ovaj način sebi podizao vidljivost i prepoznatljivost u javnosti.

Sama sjednica je na koncu odgođena, što je bilo jedino mudro i razumno rješenje. Uz nadu da će i jedna i druga strana u roku od mjesec dana shvatiti da ovakve političke igrarije ne zanimaju baš nikoga izuzev njih samih.

ČETVRTAK Rupa

Uoči 'prave' sjednice Gradskog vijeća temperaturu je podigao 'Small Mall', već dva desetljeća ukleti projekt u rupi preko puta Općine na kojemu su se izredali nesposobni gradski oci, čisti i sumnjivi investitori te sva sila proceduralnih, a bogme i zakonskih problema. Ondje će, kažu, austrijska firma poznata po bezobraznom naplaćivanju bezobrazno skupe cijene parkiranja graditi kompleks s hotelom i ogromnom podzemnom garažom, mašala.

I sada traži da počne kopati već preko ljeta.

S jedne strane valja pozdraviti činjenicu da se nešto ovdje napokon kreće pa makar parkiranje u budućnosti bude po zlato - u centru grada s time se očito moramo pomiriti - ali s druge je potpuno nejasno zašto investitori tako očito žure, a opet su dosta tajnoviti i zatvoreni prema javnosti, te zašto gradonačelnik Puljak tako tvrdo inzistira da se usred grada krene s bušenjem pet etaža duboke jame taman pred ljeto.

I zašto ovaj slučaj shvaća gotovo pa osobno, u što ćemo se uvjeriti već dan kasnije…

PETAK Nervoza

…na samoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj smo ga vidjeli neobično živčanog upravo u trenutku kada su vijećnici SDP-a odbili podržati radove usred ljeta.

'Vi ste najobičniji trgovac koji se prikloni HDZ-u na svim odlukama koje mogu nama napakostiti', vrištao je iznervirani gradonačelnik na Davora Matijevića koji se usudio glasovati baš onako kako je najavljivao. Svojom glavom.

Nije Puljak bio uvjerljiv kada je trebao objasniti zašto bi HDZ-u bilo u interesu kočiti projekt 'Small Malla', niti zašto bi odgoda početka radova na bijedna tri mjeseca bila pakost prema njemu osobno.

Niti zašto bi jedna komunalna odluka - preciznije, davanje izuzetka od postavljenih pravila baš za ovu tvrtku - bila povod za ovoliku količinu bijesa.

Baš nijedno objašnjenje ne zvuči mu posve racionalno.

SUBOTA Ravnateljica

I već na idućoj točci dnevnog reda gradonačelnik se još jednom morao izmotavati. Ne, ovo baš nije bio njegov tjedan.

Taman kad je SDP-ovcima zamjerio da 'nisu konzistentni', on sam trebao je objasniti kako je HDZ-ova ravnateljica 'Zlatnih vrata' Danijela Ćukušić - ona ista koju je prije četiri godine njegova stranka proglašavala nesposobnim političkim kadrom i uhljebom - najednom fantastična i stručna osoba koja je zaslužila i dobila novi mandat.

I kako mu u ovom slučaju ne smeta njegova vlastita 'suradnja' s HDZ-om.

'Nisam je ja osobno etiketirao, ali nemam problema s tim da priznam da smo tada krivo procijenili', procijedio je Puljak.

Eto, zar je to teško izgovoriti? I zar je promjena mišljenja rezervirana samo za njega?

NEDJELJA Smoje

Oko spomenika Miljenku Smoji, koji će se napokon postaviti na Matejuški, mišljenja su u proteklih petnaest godina formirali i mijenjali mnogi: i HDZ koji je prije petnaest godina formalno donio odluku da se on postavi, i ljevica koja je kukavički odbijala istu tu odluku provesti.

Ništa od toga sada nije važno jer je na stotu godišnjicu Smojina rođenja u Banovini napokon zavladao sklad i spokoj oko ove teme, pa će i spomenik splitskom, dalmatinskom i hrvatskom velikanu napokon doći na svoje mjesto bez velike kontroverze i sukoba mišljenja.

Vrijeme za to odavno je prošlo, ali ajde, možda je i bolje ovako. Neće se Smoje ljutiti.

Vaša reakcija na temu