Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Put za rješavanje uhljeba napokon je otvoren. Teoretski
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Put za rješavanje uhljeba napokon je otvoren. Teoretski

Hrabra splitska sutkinja donijela je povijesnu presudu o direktorima koji se nakon mandata skrase u savjetničkim foteljama. Crno na bijelo, sve je jasno - samo je pitanje hoće li je itko provesti

PONEDJELJAK Kruna od reklame

Doznali smo, eto, da postoji nekakva godišnja nagrada 'Simply the best': gradska Turistička zajednica, naime, pohvalila se da su u Split stigla priznanja u dvije kategorije i sve to izgleda dosta ozbiljno na prvi pogled.

Sve dok ne shvatiš da je u istoj turi dodijeljeno ukupno 50 (pedeset!) nagrada i da ih je de facto dobio svatko kome je bila napeta. Ili tko je platio kakav oglas u časopisu koji organizira tu feštu.

Posebno je slatko obrazloženje priznanja uručenog samoj predsjednici Turističke zajednice Alijani Vukšić - njoj je na ruku išla 'iskazana kreativnosti i ostvarena suradnja s lokalnom zajednicom na razvoju novih turističkih sadržaja koji su grad pod Marjanom pozicionirali među najatraktivnije hrvatske destinacije'.

Razvoj novih sadržaja, kažete? Maštovito.

UTORAK Sutkinja

Sutkinja Općinskog suda u Splitu zove se Eneja Stejskal Kanazir i nedavno je donijela hrabru presudu na kojoj će joj zahvaljivati generacije i generacije poreznih obveznika. Presudila je, ukratko, da je potpuno nezakonita i protuustavna praksa po kojoj razni direktori, ravnatelji i predsjednici uprava u javnim ili komunalnim firmama - a da se ne lažemo, sve do jedan fotelje su se dokopali političkim rektalnim alpinizmom - sami sebi osiguravaju vječnost na javnim jaslama tako da im se nakon smjene ili isteka mandata mora ponuditi 'radno mjesto sukladno stručnoj spremi'.

Prevedeno na narodski, presuda se odnosi na sve one puste stranačke kadrove koji nam se kod imenovanja predstavljao kao vrhunski stručnjaci koji, uostalom, 'udovoljavaju svim uvjetima natječaja' - a koji se četiri godine kasnije potiho skrase na savjetničkim funkcijama i nastavljaju sisati naše pare sve do penzije. Ne treba ići dalje od gradskih komunalnih poduzeća: u većini njih postoji doslovno generacijski niz savjetnika po čijoj se stranačkoj iskaznici možemo prisjetiti tko je i u kojem periodu vladao gradom. Soba do sobe, koeficijent do koeficijenta.

I eto, sud kaže da tako više ne može - ili si menadžer, ili si radnik.

Nestrpljivo čekamo dan kada će se u našem gradu netko ohrabriti, kao što su to napravili u Javnoj ustanovi 'Lastovsko otočje', pa pokrenuti sudski spor i počistiti barem ovu sortu uhljeba. Zar moramo sve nacrtati?

SRIJEDA Prva metla grada

Napokon je raspisan javni natječaj za novog šefa gradske komunale i ako za jednu funkciju možemo kazati da nije uhljebnička - e, to je ta. 

Em posla ima preko glave, em se sve radi na brisanom prostoru i pod teškom paljbom aktivista, medija i Facebooka. Kiosci, štandovi, reklame, ceste, trotoari, parkovi, smeće, psi, komunalni red i nered, rasvjeta, tržnice, dimnjačari, toplane, parkirališta i valjda sve što normalnom i nezadovoljnom građaninu može pasti na pamet nalazi se u opisu ovog radnog mjesta. 

Ako postoji zrnce pameti u Banovini, barem ovaj natječaj neće biti namješten. 

ČETVRTAK Pothvat

U iščekivanju novog šefa, gradska komunala ipak je proizvela jedno solidno postignuće: asfaltirano je stotinjak metara ceste za pristup plaži na Obojenoj. Mašala.

Jest da je ovaj milenijski pothvat stigao s točno pola godine zakašnjenja, no ipak ga vrijedi zabilježiti; tko zna kad ćemo opet dočekati nešto slično. Split je, naime, u stvarnosti gotovo pa talac dvije privatne tvrtke zadužene za održavanje cesta i trotoara - redovito se jedine javljaju na natječaje, redovito dobivaju višegodišnje poslove i redovito beru milijune iz proračuna.

Sve je redovito, samo su nam ceste i trotoari sve gori. K'o u ratnoj zoni.

I od ekipe u Banovini zasad nismo dobili ništa konkretno, ne računajući 'anonimna' kukanja koja plasiraju po portalima. A situacija je jednostavna: ili uđite u fajt, ili priznajte da ste nemoćni, odnosno nesposobni.

PETAK Bujanje

Ogledalo sposobnosti svake gradske vlasti jest proračun, a sudeći po rebalansu ovogodišnjeg - koji je došao na red - 2018. neće biti godina za pamćenje.

Ukratko, podbacilo je sve osim plaća i materijalnih troškova. Koji su, dakako, jedini ponovno nabujali.

Čestitamo svim dobitnicima.

SUBOTA SDP

Splitski SDP oglasio se poprilično jednostavnim pisamcem i tvrdnjom da proračun za iduću godinu još uvijek čekamo jer 'traje cjenkanje kao dio procedure', što je zaključak za koji zbilja ne treba biti Einstein.

U međuvremenu stariji članovi ove stranke pokreću inicijativu da se naziv parka Prvog splitskog odreda dopuni s 'partizanski', dok je podmladak po valjda tisućiti put došao na ideju legalizacije trave.

Kod njih je vrijeme zbilja stalo.

NEDJELJA Teatar

U tjednu pred nama napokon će se rasplesti beskrajna trakavica u teatru i po svemu sudeći doznat ćemo ime budućeg intendanta, nakon one blamaže s nikad objašnjenim odbijanjem Ivana Lea Leme. Kako se čini, imat ćemo nekoliko kandidata: jednog političkog, dvoje onih koji se prijavljuju na sve moguće natječaje i četvrtog, iza kojeg po svim informacijama osim vrlo lijepe biografije stoji i gotovo kompletan HNK. Koji je, usput rečeno, upravo osvojio pregršt nacionalnih nagrada - uključujući i onu za najbolju dramu.

Ako Kazališno i Gradsko vijeće ne uspiju prepoznati razmjerno jednostavnu situaciju ili ako nas ponovno požele praviti budalama, zbilja bi im bilo pametnije da teatar naprosto ugase. 

Vaša reakcija na temu