Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Raspad vlasti će trajati jako dugo
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Raspad vlasti će trajati jako dugo

Međusobno se kolju, ali malo kome odgovara da se raspuste i izađu na nove izbore

PONEDJELJAK Županija

Vlast ne zna tko je, oporba ne zna što bi. U Županiji, vječito u medijskoj zavjetrini i blaženo pošteđenoj ozbiljnog propitivanja, farsa s formiranjem većine protegla se na puna tri mjeseca: nakon što je Mate Šimundić iz Domovinskog pokreta sam sebe kandidirao za predsjednika skupštine, pa zajedno s kolegom i HDZ-ovcem u duši Markom Žajom spasio HDZ i HGS od novih izbora, operacija se nastavlja očekivanim prenemaganjem da njih dvojica uopće nisu dio vlasti.

Nego valjda trepere u bestežinskom stanju, negdje u vakuumu visoko iznad realnosti gledaju bijednike dolje kako se kolju. Jedne koji im ližu stopala i druge, uvrijeđene zbog izdaje.

Oporba se s porazom još uvijek ne može pomiriti, makar joj druge nema: uzde su joj izmakle u sekundi, dok izgovoriš 'žetončić', pa joj slijede četiri duge godine besplodnog bockanja vlasti, performansa i zapomaganja u medijima.

Dok to prođe, nitko se više neće sjećati ni Domovinskog pokreta - a kamoli Šimundića i Žaje. Snaći će se oni, ne brinemo.

UTORAK Penzija

Istovremeno Centar za gospodarenje otpada uz Lećevici navršio je dvadeset i prvi rođendan, a pripadajuća županijska tvrtka cijelih šesnaest godina, bez da je na terenu zakopana jedna jedina lopata.

I bez da se zna kada će se to uopće dogoditi.

Milijuni i milijuni kuna javnog novca utrpani su u šuplju firmu sa smislom i svrhom, ali bez ijednog konkretnog rezultata - izuzev sve više i više zaposlenih i cijele promenade direktora koji su kroz nju prodefilirali.

Pa smo, eto, dočekali i da sadašnja ravnateljica ode u penziju. Čestitamo.

Sjetit ćemo se ovog udruženog antologijskog nerada, a moguće i svjesne sabotaže javnog interesa i zdravlja, kada se za tri ili četiri godine počnemo daviti u vlastitom smeću.

SRIJEDA Paljba

Uvertira u sjednicu Gradskog vijeća bila je baražna paljba sa svih strana Facebooka, a povod sasvim prozaičan: pozicije i funkcije, dakako. 

Nećemo stavljati ruku u vatru ni za jednu stranu - za SDP koji tvrdi da u priči oko nadzornih odbora i upravnih vijeća gradonačelnik manipulira, Ivicu Puljka koji optužuje SDP da ga je ucjenjivao jer želi direktorsku fotelju u Stanoupravi (i Čistoći također), Most koji objašnjava da u trgovini sudjeluju svi osim njih i Možemo koje se kunu da to s njima nije slučaj.

U svemu vjerojatno ima ponešto istine, ali činjenica jest da su već nakon stotinu dana mandata svi skupa istjerani na čistac. Bilo kao potpuni amateri, bilo kao najobičniji trgovci, pa i lažljivci.

Ovisno o stažu u politici.

ČETVRTAK Vijeće

I tako smo dočekali jednu od bizarnijih sjednica Gradskog vijeća, a nije da ranije nismo imali njihovih neobičnih seansi, na bacanje.

Iluzije o 'konstruktivnoj raspravi i odlučivanju na temelju činjenica' su jedno, a surova politika nešto sasvim drugo. Valjda je i Ivica Puljak to napokon uspio provariti.

Činjenica da je najdojmljiviji dio sjednice bio trenutak kada Lidija Bekavac iz HGS-a dramatično prekida raspravu kako bi prisutne obavijestila da joj je pauk odvezao auto valjda dovoljno govori sama za sebe; sve ostalo bilo je otužno mučenje. Većina u Gradskom vijeću naprosto ne postoji, niti će se čudesno formirati od posvađanih i međusobno potpuno nekompatibilnih - a u isto vrijeme i sasvim pogubljenih vijećnika s ljevice, centra i desnice. Niti poznaju proceduru, niti imaju muda preuzeti odgovornost, niti znaju tko im glavu nosi.

Evidentno nam slijedi gubljenje vremena, pitanje je samo tko će se držati svojih obećanja i u nemogućnosti suradnje isprovocirati izbore. Tko sa štitom, tko na njemu

PETAK Samoraspuštanje

Zasad se kao najizgledniji kandidat za to nameće SDP, tradicionalno najviše odmaknut od realnosti. Još dan uoči sjednice davali su signale da će isprovocirati raspuštanje Gradskog vijeća, vjerojatno potaknuti neugodnim javnim otkrićem da su u 'nestranačkom kadroviranju' otvoreno bacili oko na tvrtku Stanouprava, a na samoj sjednici briljirao je Ante Franić: gradonačelnika kojega nominalno podržava javno je prozvao 'najvećom sramotom Splita', a dan kasnije još i objavio i da se (više) ne smatra dijelom većine. Mašala.

Ta ekipa, čini se, živi u iluziji da bi na nekim novim izborima mogla osvojiti više od bijednih šest tisuća glasova. 

Tu je Most, stranka kojoj je u već u prvih sto dana uspjelo ostvariti dugoročni cilj da ostanu koliko-toliko konstruktivni, a opet vidljivo izdvojeni od matice koalicije, zatim lijeva koalicija Možemo koja jest konstruktivna - ali i previše srodna, pa se sa svakim novim danom utapa u masi - te nezavisna lista Ramljak-Mamić koju na izvanrednim izborima čeka izvjesni potop.

Pa onda naravno HDZ, kojemu bi skori izbori ipak došli prerano, te Kerumov HGS koji više nema što izgubiti. 

Tko bi, dakle, u Gradskom vijeću glasao za vlastito raspuštanje? Samo oni koji se izbora ne boje, a nema puno takvih…

SUBOTA Jugoplastika

'Jugoplastika' je kolateralna žrtva kaotične sjednice Gradskog vijeća, ali i nadjačavanja unutar HDZ-a koje se zasad vješto krije od javnosti.

Klub je zasad ostao bez gradskih sedam milijuna kuna dijelom zbog vlastite traljavosti - ni mater mu ne bi dala toliku lovu bez da ima barem naznake kako će se potrošiti. Zatim zbog kaotičnog stanja u vladajućoj programskoj/partnerskoj/projektnoj kakvoj god suradnji - a taj film već smo prežvakali, premda je izvjesno da ćemo ga još neko vrijeme gledati.

Ali i zbog samog HDZ-a koji se noć prije sjednice dogovorio podržati odluku o davanju sedam milijuna, da bi na licu mjesta promijenio mišljenje. Narodski rečeno, Vice Mihanović metnuo ga je Domagoju Maroeviću i uoči unutarstranačkih izbora to može biti znakovit podatak.

Mada do eskalacije sasvim sigurno neće doći jer u HDZ-u se kolju isključivo u svoja četiri zida, dok prema vani odašilju samo idilu. Jedna stranka - jedan kandidat, tako to kod njih uvijek završi.

Prava su Partija.

NEDJELJA Ceste

Kad smo kod Partije, ovog tjedna priuštila nam je dobru vijest: napokon počinje gradnja rampe na ulazu u grad. Bit će gužve tjednima ili mjesecima, ali za godinu dana valjda ćemo normalno moći doći od Solina do Splita.

Nije to HDZ-ov projekt, a pogotovo ne HDZ-ov novac, no dobro pamtimo konkretna predizborna obećanja da će se 'već ove jeseni u Splitu i okolici započeti veliki cestovni projekti na čak pet lokacija', čak su odredili terminski plan i javno objavili rokove početka i kraja izgradnje. Nemamo problem da sve projekte prisvoje sebi, samo neka napokon oslobode prometno potpuno zarobljeni grad i okolici.

Trenutni rezultat je jedan od pet. 

Vaša reakcija na temu